sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Sähkön hinta

Alla olevassa kuvassa näkyy Pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool Spot) viimeisen kuukauden Suomen maahinta. Kuten kuvaajasta voidaan päätellä, sähkön (veroton) keskihinta ajalla 12.8.–12.9.2010 oli noin 48 €/MWh eli 4,80 snt/kWh.

Hinta vaihtelee päivittäin syistä, joita tavallisen kuluttajan voi olla vaikea ymmärtää, mutta viikonloppuna sähkön hinta on alhaisempi, kuten kuvaajaan on merkitty.

Oulun Sähkönmyynnin yleissähkön hinta tavalliselle kuluttajalle (alle 10 000 kWh/vuosi) toistaiseksi voimassaolevana on 6,77 snt/kWh. Lisäksi maksettavaksi tulee perusmaksu 2,52 €/kk eli 30,24 € vuodessa.

Alla olevaan taulukkoon on laskettu Oulun Sähkönmyynnin asiakkaan sähköenergian todellinen hinta kulutusarvoilla 1000–3000 kWh vuodessa. Koska kiinteä perusmaksu vaikuttaa kokonaishintaan, on luonnollista, että kun vuosikulutus kasvaa, kWh-hinta laskee.

Sähköenergian todellinen hinta sellaisella sähkönmyyjällä, joka myy pörssisähköä, on laskettu verottomana välillä 4,0 – 6,0 snt/kWh. Toisessa sarakkeessa on esitetty verollinen hinta (alv 23 %) ja kolmannessa sähköenergian myyntihinta eräällä eteläsuomalaisella sähkönmyyjällä, joka perii 0,5 snt/kWh myyntikatteena. Myyjä ei peri mitään perusmaksuja.

Yhtä tapausta lukuunottamatta Oulun Sähkönmyynnin sähköenergian hinta tulee kalliimmaksi kuin pörssisähkö. Tuossa tapauksessa vuosikulutuksen täytyy olla 3000 kWh ja NPS:n verottoman hinnan 6 senttiä kilowattitunnilta. Tuolloinkin ero on 0,1 snt/kWh, mikä tekee 3 euroa vuodessa.

Jos pörssisähkön hinta nousee pidemmäksi ajaksi vähintään 6 senttiin kilowattitunnilta, on selvää, että Oulun Sähkönmyynnin hinta seuraa perässä, eli edellä kuvattu tapaus ei voi olla mahdollinen. Pörssisähkön kuukausihinta määräytyy edellisen kuukauden keskiarvon perusteella, joten hetkittäiset hintapiikit eivät juurikaan vaikuta kk-hintaan.

Voidaankin todeta, että pörssisähkö tulee kaikissa tilanteissa edullisemmaksi. Säästö syntyy lähinnä siitä, että (vertailussa käytetty) pörssisähkön myyjä ei peri perusmaksua.

Oulun Sähkönmyynnillä on myös määräaikainen sähkösopimus, jonka perusmaksu on 3,5 €/kk ja sähköenergian hinta yhden vuoden sopimuksessa 6,30 snt/kWh ja kahden vuoden sopimuksessa 6,05 snt/kWh. Kuten alla olevasta taulukosta voidaan havaita, Oulun Sähkönmyynnin kWh-hinta kahden vuoden sopimuksessa on edelleenkin pääsääntöisesti kalliimpi kuin pörssisähköä myyvän yhtiön hinta.

Lisäksi sähkön kokonaishintaan tulevat mukaan sähkövero, jakeluyhtiön sähkön siirtohinta ja sen perusmaksu.

Alla olevassa kuvassa on esitetty (vertailussa käytetyn) pörssisähkön todellinen kuukausihinta (=kuluttajan maksama) ajalla 1.10. 2009–30.9.2010. Hinta sisältää siis alv:n ja myyjän katteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti