sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Oulun Sähkönmyynti nostaa hintoja

Oulun Sähkönmyynti nostaa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja marraskuun alusta lähtien. Perusmaksu nousee yhdellä eurolla kuukaudessa ja energianhinta 0,18 senttiä kilowattitunnilta. Korotusten jälkeen perusmaksu on 3,52 €/kk ja sähköenergia maksaa 6,95 snt/kWh.

Kerroin aikaisemmin, miten paljon perusmaksu vaikuttaa tavallisen pienkuluttajan (alle 10000 kWh/vuosi) sähkölaskuun:

http://oulun1.blogspot.com/2010/09/sahkon-hinta.html

Marraskuusta lähtien perusmaksu tekee yksistään 42,24 euroa kuukaudessa, eli tuo maksu menee automaattisesti, vaikka kulutusta ei olisi lainkaan.

Perusmaksun korotukseen (12 €/vuosi) menevällä summalla 1200 kilowattia vuodessa kuluttava voisi maksaa energiastaan yhden sentin enemmän kilowattitunnilta sellaisessa sopimuksessa, jossa ei ole perusmaksua, ja nettovaikutus olisi aivan sama. Kun mukaan otetaan vielä energianhinnan korotus, sähkö saisi maksaa 1,18 snt/kWh enemmän perusmaksuttomassa sopimuksessa.

Oulun Sähkönmyynti perustelee korotuksia seuraavasti: ”Sähkön hinnankorotus johtuu hankintakustannusten noususta. Sähkön markkinahinta on noussu (kirjoitusvirhe on Oulun Sähkönmyynnin) viime vuodesta noin 20 prosenttia.”

Mutta, mutta: eihän perusmaksulla ole mitään tekemistä sähkön markkinahinnan kanssa. Jos arvioidaan, että keskiverto pienkuluttaja kuluttaa 1500 kilowattituntia vuodessa, huomataan, että energianhinnan korotus (0,18 snt/kWh) tuo Oulun Sähkönmyynnille ja omistajalleen Oulun kaupungille ylimääräistä 2,7 euroa vuodessa mutta perusmaksun korotus tuokin peräti 12 euroa vuodessa.

Oulun Sähkönmyynti kertoo korotuksen hintavaikutuksesta seuraavasti: ”Kerrostalohuoneiston (2 000 kWh/vuosi) sähkölasku nousee 1,3 € kuukaudessa.” Valitsemalla aikajaksoksi kuukausi saadaan sen vaikutus tuntumaan pienemmältä kuin kertomalla kototuksen vaikutus vuositasolla: 15,6 euroa.

Miksiköhän Oulun Sähkönmyynti ei kerro (vähättele) korotuksen vaikutusta vuorokaudessa? Sehän olisi vain 4,3 senttiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti