sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Valkee Oy:n korvavalolaite

Sunnuntain Kaleva kertoi (jälleen) oululaiskeksinnöstä, jolla (artikkelin mukaan) led-valoa ohjataan korvakäytävien kautta aivoihin musiikkikuulokkeiden kaltaisten nappien avulla.

Kaleva kertoi viime tammikuussa samasta ”keksinnöstä”, jota kommentoitiin:

http://oulun1.blogspot.com/2010/01/valohoitoa-korvassa.html

Seuraavan päivän (13.1.2010) Kalevassa lääkärit ja fysiologit epäilivät valohoidon hyödyllisyyttä tai tehoa. Osa piti plasebo-vaikutusta todennäköisenä, eli hoito tehoaa, koska potilas uskoo suggestiivisesti siihen.

Tämänpäiväisen Kalevan atrikkelissa ei ollut juurikaan mitään uutta, vaan se tarjosi jälleen Valkee Oy:n toimitusjohtajalle tilaisuuden mainostaa tuotettaan, josta ei todistettavasti ole mitään hyötyä.

Korvavalohoitoja tehnyt professori toteaa, että potilaille ei ole ainakaan toistaiseksi ilmaantunut vaarallisia haittavaikutuksia. Professorin toteamuksessa kannattaa kiinnittää huomiota sanaan ”vaarallisia”. Jos virkkeen tulkitsee toisella tavalla, se voidaan ymmärtää niin, että (joitakin) haittavaikutuksia on ilmaantunut, mutta ne eivät ole vaarallisia. Haittavaikutuksia siis ilmenee, mutta ne eivät ole vaarallisia. Miksi tätä ei ole kerrottu suoraan? Ja mitä nämä haittavaikutukset ovat? Onko professorilla jokin taloudellinen kytkös Valkee Oy:hyn ja laitteen myyntiin, koska haittavaikutuksista vaietaan?

”Kirkasvalokuulokkeiden on havaittu helpottavan kaamosmasennuksen oireita merkittävästi 1–4 viikon päivittäisen käytön jälkeen”, toteaa toimitusjohtaja ilmaisessa mainoksessaan. Tämä on tietenkin ymmärrettävää, koska yrityksen tulevaisuus saattaa riippua korvavalolaitteeen myynnin menestyksestä. Hän ei kuitenkaan kerro, kuinka monessa tapauksessa laitteen käytöstä ei ollut ”merkittävää”, vähäistä tai mitään hyötyä. Hän ei myöskään kerro mitään haittavaikutuksista, joita professorin toteamuksesta voidaan kuitenkin päätellä olevan.

Koska Valkee Oy:n toimitusjohtaja kertoo nyt lokakuun lopussa (myönteisistä) tutkimustuloksista, olisi mielenkiintoista tietää, milloin tutkimus on tehty. Tammikuun artikkelin ja tämän hetken väliin sijoittuu melko tarkalleen vuoden valoisa aika, joten tuntuu hieman ihmeellisestä, jos tutkimus on tehty kevään ja kesän aikana, jolloin kenelläkään pitäisi olla (ainakaan todellisia) ”kaamosmasennuksen” oireita.

Valkee Oy kertoo kahdeksan minuutin päivittäisen ”annoksen” riittävän. Pidemmästä ajasta ei sitten liene mitään hyötyä vaan pikemminkin ehkä vain haittaa. Laite varmastikin rajoittaa pidemmän kertakäytön, mutta mikään ei estä ”potilasta” käynnistämästä laitetta heti uudelleen, kun edelliset kahdeksan minuuttia ovat kuluneet, ja toistavan tätä niin kauan kuin akussa riittää virtaa.

Valkee Oy:n web-sivulla on Usein kysyttyä -osio, jossa on todellisia ”helmiä”:

1. Mihin kirkasvalokuulokkeiden käytössä tarvitaan tietokonetta?

Laitteen akku ladataan tietokoneen USB-portin kautta käyttäen pakkauksen mukana tulevaa USB-kaapelia. Pakkaukseen kuuluu myös PC-ohjelma, jolla voidaan säätää hoitoannoksen tehoa ja pituutta.


PC-liitännän ainoa tarkoitus näyttää olevan laitteen akun lataaminen. Tehoa eli valaistusvoimakkuutta on tuskin tarpeen muuttaa. Ilman ohjelmointia kestoaika on 8 minuuttia, ja ”ohjelmoituna” 6–12 minuuttia.

2. Onko kirkasvalokuulokkeiden käyttö turvallista? Mitä sivuvaikutuksia laitteen käytöllä voi olla?

Laitteen mukaisen hoidon turvallisuus on todettu kerran vuorokaudessa toteutetulla hoidolla. Suositeltava käyttöaika on 6-12 minuuttia kerran vuorokaudessa. Laitteen teho ja vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Sivuvaikutuksista yleisimpiä ovat kuumotuksen tunne korvakäytävässä, ohimenevä pääkipu, unettomuus, rauhattomuus iltaisin, yöunen huonontunut laatu tai aamuöinen unettomuus.


Siinäpä on haittavaikutuksia kerrassaan. Ne tuskin ovat ”saavutetun hyödyn” eli kuvitellun kaamosmasennuksen vähenemisen arvoisia.

Pääkipu, unettomuus, rauhattomuus iltaisin, yöunen huonontunut laatu ja aamuöinen unettomuus ovat vaivoja, joista sadattuhannet suomalaiset kärsivät ja joiden hoitaminen vaatii useita lääkärissäkäyntejä ja lääkekuureja, mutta ne eivät kuitenkaan hoidosta ja lääkkeistä huolimatta välttämättä koskaan parane. Voisikin sanoa, että onnellinen on se henkilö, jolla ei ole em. vaivoja. Kannattaako noita vaivoja sitten hankkia itselleen ainoastaan sen vuoksi, että saisi helpotusta oletettuun kaamosmasennukseen ja Valkee Oy:n ”keksijänerot” rahaa pankkitileilleen?

Jossakin epäiltiin Valkee Oy:n korvavalolaitteen (tai ”kirkasvalokuulokkeiden”) saattavan aiheuttaa tai pahentaa migreenioireita. Pahasti masentunut voi ahdingossaan moninkertaistaa valohoidon kestoajan ja siten mahdollisesti altistaa itsensä migreenin syntymiselle ja muille haittavaikutuksille. Kuka kantaa vastuun laitteen väärinkäytön aiheuttamista mahdollisista vahingoista?

Valkee Oy kertoo web-sivuillaan seuraavasti: ”Valkee kirkasvalokuulokkeita voi käyttää missä vain. Laitteen pienen koon ansioista sitä voi käyttää esimerkiksi aamutoimien aikana, työmatkalla tai vaikkapa illalla kotona puuhastellessa.” Yritys kehottaa siis käyttämään laitetta työmatkalla eli autoa ajettaessa. Kuten on tunnettua, migreenin aikana silmissä saattaa esiintyä voimakkaita näköhäiriöitä, jolloin selvä näkeminen voi olla mahdotonta. Jos nämä oireet alkavat käytettäessä Valkee Oy:n kirkasvalokuulokkeita autoa ajettaessa ja laitteen päälläolo itsessään vielä pahentaa niitä, autoa kuljettava henkilö saattaa tulla täysin kyvyttömäksi hallita autoaan, josta seuraa sitten tieltäsuistuminen tai muu liikenneonnettomuus.

Jos laite voi aiheuttaa migreenioireita ja jopa pahentaa niitä, korvavalon käytön neuvominen työmatkalla autoa ajettaessa tuntuu melko vastuuttomalta. Valkee Oy:n ainoa motiivi näyttääkin vain olevan myydä laite mahdollisimman monelle henkilölle, joka joko ”kärsii” oikeasti tai vain kuvittelee kärsivänsä kaamosmasennusoireista. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi Valkee Oy näyttää käyttävän kaikki mahdolliset keinot hyväkseen, ja media on myös tullut siinä apuun.

Ehkäpä Kalevan toimituskin suhtautuu epäillen korvavalohoitoon, ja ei ole sen vuoksi sijoittanut sunnuntain artikkelia lainkaan maksuttomaan verkkolehteensä, joka on kaikkien tavoitettavissa.

Yritys myy laitettaan 185 euron hintaan. Sen verkkosivulla kerrotaan: ”Laitteen käyttö vaatii tietokoneen. - - - Laitteen hoitotehoa (valon vaikutusaikaa ja voimakkuutta ) voidaan säätää vain PC-ohjelmistolla, joka ladataan pakkauksen mukana
tulevalla CD-levyllä.”
Laitteessa on siis ainoastaan ON-OFF-painike, ja kaikki muu säätö joudutaan tekemään kytkemällä laite tietokoneeseen. Tämä rajaa käyttäjäkuntaa, mutta se on varmastikin vain hyvä asia.

Jos valohoitolaitteen ostaneella henkilöllä ei ole tietokonetta, jonka usb-portin kautta laitteen akku on tarkoitus ladata, hän joutuu ostamaan Valkee Oy:n latauslaitteen, joka muistuttaa vanhanaikaista (Salcompin) matkapuhelinlaturia ja maksaa peräti 25 euroa. Valkee Oy:n mukaan laturi on tarkoitettu ”lääkinnällisten laitteiden lataamiseen verkkovirrasta”. Laturi muodostaa ilmeisesti verkkovirrasta erityistä ”lääketieteellistä sähköä”, joka varastoidaan korvavalolaitteen akkuun. Laitetta ei tietenkään saa ladata millään muulla 5 VDC -laturilla – sehän voisi vaikka olla vaarallista terveydelle..! Näin koko roskalle tulee hintaa 210 euroa.

Valkee Oy:n tuote kuuluu selvästikin humpuukituotteisiin, joita myydään ja mainostetaan tavallisesti postitse jaettavissa mainoslehdissä (mm. Kuponkiuutiset). Ehkäpä korvavalolaite päätyy piankin sinne arvoiseensa seuraan..?

Tokmanni (eli köyhän miehen Stockmann) myy yllä olevan kuvan mukaista led-valosarjaa, joka muistuttaa hämmästyttävästi Valkee Oy:n laitetta. Tokmannin laitteessa on tosin peräti kymmenen lediä, joten sitä voisi mainostaa ”perhemallina” mainoslauseella ”Nyt koko perhe kerralla eroon masennuksesta”. Vaihtoehtoisesti yksi käyttäjä voisi kaksin- tai jopa kolminkertaistaa laitteen tehon työntämällä kaksi lediä sieraimiinsa ja riiputtamalla loppuja ledejä silmiensä edessä. Parasta Tokmannin korvavalolaitteessa on sen edullinen (tarjous)hinta: 3,99 euroa. Normaalihintakin on vain 4,99 euroa, joka on vain murto-osa Valkee Oy:n laitteen kiskurihinnasta.

Tokmannin markkinointi on hieman vaatimaton ehdottaessaan laitteen sopivan vain pöytäkoristeeksi ja asetelmiin. Tokmanni voisi hyvin lisätä sanat ”masennuksen hoitoon”.

Koska laite toimii paristoilla, mitään tietokoneita tai kalliita lääketieteellisiä latureita ei tarvita.

Valkee Oy:n ”tarina” jatkuu uudessa kirjoituksessa:

http://oulun1.blogspot.com/2010/11/valkee-oyn-laitetta-ei-ole-patentoitu.html

Ja vielä uudemmassa:

http://oulun1.blogspot.com/2010/12/karsitteko-kaamosmasennuksesta.html

10 kommenttia:

  1. Jos tuo korvavalo on kerta lääkintälaite, niin täyttääköhän se edes lääkintälaitedirektiiviä, joka tarkoittaa varsin tiukkaa tyyppihyväksyntäprosessia ennen laitteen markkinoille tuomista? Pelkkä CE merkki ei enää tällaisissa riitä.

    Näiden määräysten tarkoituksena on estää se, ettei ihan mitä tahansa vempaimia saa myydä lääkintälaitteena ja että tuotteen tulee olla turvallinen sekä kaikin puolin testattu.

    Ilman hyväksyntää ei tämän kaltaista laitetta saisi tuoda markkinoille. Ja lääkintälaitteeksi lasketaan muuten jopa silmälasit (ja niiden sangat) joten sanoisin, että kyseinen laite menee kyllä ehdottomasti tähän kategoriaan myös, koska sen väitetään tuovan apua tiettyyn oireeseen.

    Laitteen suunnittelu pistää kyllä huvittamaan, ainakin jos itse työskentelee elektroniikan tuotekehityksessä. Ensinnäkin tuo laitekotelo on tuttua ns. "luettelomallia" eli samoja koteloita käyttävät mm. harrastelijat. Tällaisiin rakennellaan yleensä prototyyppejä, ei tuotantomalleja. Luulisi, että noin 200 euron hinnalla laitteessa olisi jo edes asianmukaisesti suunniteltu kotelo?

    Entäpä sitten tekniikka sisällä: laitteen tehoa ei voi säätää ilman tietokonetta. Mikä vaikeus olisi ollut laittaa kylkeen pari nappulaa ja jonkinlainen merkkivalo tai näyttö josta asetus kävisi ilmi. Onhan nämä ennenkin osattu tehdä, miksei nyt?

    Lääkelaitedirektiivissä on mainittu mm. siitä että laitteen tulee olla jokaiselle helppokäyttöinen. Miksi siis niinkin olennaista asiaa kun hoitoannoksen määrää ei voi säätää ilman tietokonetta? Ei ole loppuun asti mietitty. Jos saisi jostain yhden tuollaisen laitteen käsiinsä, voisi kannen avaus paljastaa kenties lisääkin hupaisia asioita...

    VastaaPoista
  2. Jossakin Valkeen sivulla mainittiin, että laite on hyväksytty lääkintälaitteeksi.

    Jos laitteessa olisi potentiometrit valaistuksen voimakkuuden ja kestoajan säätämistä varten, se olisi nostanut laitteen valmistushintaa. Ehkäpä laite olisi valmistajan mielestä näyttänyt silloin ”liian halvalta”, koska usb-liitäntä ja kaikki muukin tietokoneisiin liittyvä koetaan nykyään hienoksi ja Valkee Oy haluaa myös antaa saman vaikutelman laitteestaan. Samaa ”hienoa vaikutelmaa” lisäämään laitteen mukana tulee (oikein) cd-levy, jolla voidaan laatia oma ”hoitosuunnitelma” ja ”ohjelmoida” laite.

    Tekijöiden tarkoitus on vain ollut tehdä laite mahdollisimman edullisesti, ja siltähän se sitten näyttääkin.

    VastaaPoista
  3. Jos joku laite on hyväksytty lääkelaitteeksi, nuo lääkelaitedirektiivit sanovat että myös lisälaitteiden on täytettävä samat vaatimukset - eli laturi on myös lääkelaitehyväksytty. Tuon hyväksynnän saaminen on todella kallis prosessi, pelkkä laitteen osien ja kokoamisen hinta on yleensä siitä vain murto-osa. Netistä katselin esim. noita latureita, vastaavia ei-hyväksyttyjä saa parilla eurolla mutta lääkelaitteena myytävä maksaa jo monta kymppiä.

    En tiedä mikä kuvio tässä sitten on.

    VastaaPoista
  4. Oletteko huomanneet, että Valkeeta kritisoivat ihmiset, jotka eivät sitä käytä - - ja puolustavat ne, jotka käyttävät?

    Älyllinen viisastelu ei ole älyn merkki. Mietin, onko tämän blogin kirjoittaja kokeillut laitetta?

    Itse olin aluksi kriittinen, mutta:
    - Minulla yöunet vähentyneet normaalille tasolle, 8h/yö
    - Vaimolla makeanhimo loppunut

    Suosittelen kaikille!

    VastaaPoista
  5. Ensimmäisen virkkeen toteamus pitää paikkansa monessa muussakin asiassa. Mm. silmien laserleikkausten parhaita puolustajia ja mainostajia ovat juuri silmänsä itse leikkauttaneet.

    En ole käyttänyt eikä ole aikomustakaan käyttää laitetta.

    Tämä vapaa maa toteuttaa omia mielihaluja, kunhan vain pysyy lain oikealla puolella.

    VastaaPoista
  6. Paukku tuolla jo totesikin, että lääkelaitedirektiivin vaatimusten täyttäminen on todella kallis projekti kliinisine testeineen ja jatkuvine dokumentaatioineen. Tuolta saa jotain käsitystä tarvittavasta vaivasta:
    http://www.teknologiateollisuus.fi/file/5833/3_Revisioitu_Laakintalaitedirektiivi_MDD_SLa_2009_lahetetty.pdf.html

    Direktiivi mm. vaatii kaikilta "lääkelaitteilta" kolmannen osapuolen eli sertifiointi/tutkimuslaitoksen suorittaman tutkimuksen, Suomessa esim. VTT.

    VastaaPoista
  7. Työmatkat voi tehdä muutenkin kuin itse autoa ajamalla.

    VastaaPoista
  8. Toki voi, jos on varaa omaan autonkuljettajaan. ”James” tuskin alkaa ajaa mitään Opel Vectraa tai vastaavaa (romua), vaan itseään arvostava kuljettaja vaatii työvälineekseen edustusluokan auton – ja sehän kaikki maksaa...

    VastaaPoista
  9. Työmatkan voi tehdä myös kävellen, pyöräillen, kimppakyydillä, julkisilla kulkuvälineillä tai vaikkapa potkukelkalla tai hiihtäen näin talviaikaan...

    Mutta kaipaisin kovasti kommentteja (muiltakin) laitetta kokeilleilta: Onko ollut apua? Entä epämiellyttäviä sivuvaikutuksia?

    VastaaPoista
  10. Koska LED valo on kai melko lähellä Laaser valoa, voiko kuulo heikentyä,

    onko tutkijoilla, valmistajalla vakuutukset kunnossa ?

    VastaaPoista