keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Titanicin 100-vuotismuistoraha

Suomen Moneta, jolla ei ole mitään tekemistä kolikoita valmistavan Rahapajan kanssa, mainostaa uutta Titanicin 100-vuotismuistorahaa Helsingin Sanomien verkkosivulla.


Vain 59 euroa 24 karaatin kultarahasta kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta – ja niinhän se jälleen kerran onkin! Jos 24 karaatin romukullasta maksetaan noin 36 euroa grammalta, Titanic-kolikossa sitä ei voi olla paljon – ja eihän sitä olekaan. Vilkaisu Monetan sivulle kertoo, että kolikko painaa ”peräti” 0,5 grammaa ja sen halkaisija on vain 11 mm.


Kolikko kuuluu Maailman pienet kultarahat -kokoelmaan, jonka kestotilaajaksi Titanic-kolikon tilaaja alkaa. Kolikko on julkaistu Cook-saarilla ja sen nimellisarvo on 1 dollari. Sen pitäisi olla siten laillinen maksuväline julkaisumaassaan.

Kun tiedetään, että kullan tiheys on 19,3 g/cm3, voidaan laskea helposti, mikä on Titanic-kolikon tilavuus ja paksuus. Tilavuudeksi tulee 0,026 cm3, josta saadaan, että kolikon paksuus on vain 0,27 mm.


Aikaisemmin (se oikea) Rahapaja julkaisi vastaavia keräily- ja muistorahoja. Vuoden 2001 lopussa julkaistiin Kultamarkka 2011, joka painaa sentään 8,6 grammaa, vaikka se onkin vain 18 karaatin kultaa. Siinä on siten 6,45 grammaa 24 karaatin kultaa.


Raha maksoi 291 euroa, jolloin kullan grammahinnaksi tulee 45 euroa. Jos kullan maailmanmarkkinahinta jatkaa edelleen nousuaan, kultamarkassa olevan kullan arvo tulee suuremmaksi kuin sen ostohinta. Kultarahojen keräilyarvon pitäisi aina olla siinä olevan kullan arvoa suurempi.

Vanhan pennin, joista on alla esitetty sekä vanha kuparinen että uudempi alumiininen, halkaisija oli sentään 16 mm, mutta ei se sekään ollut mitenkään koolla pilattu.


Ensi vuonna tulee todellakin kuluneeksi 100 vuotta Titanicin kohtalokkaasta neitsytristeilystä.

Kultaesineiden kultapitoisuutta kuvaamaan käytetään karaatti-yksikköä muodossa -/24. 24 karaattia on siten käytännössä 100-prosenttista kultaa ja 18-karaattinen vastaavasti 75-prosenttista kultaa.

3 kommenttia:

  1. Öh... Onko sinulla jotakin titanic kolikkoa vastaan?

    Kauniilla ja huolella tehdyllä kolikolla on kyllä mielestäni paljon enemmän arvoa kuin pelkällä käytetyllä materiaalin raaka-aine hinnalla.

    VastaaPoista
  2. Titanic-rahan keskipaksuus on 0,27 mm. Koska siinä on kohoumia reunassa, laivassa ja Ellun kuvassa, kolikko on muissa kohdin todella ohut.

    Rahastaminen aikansa suurimmalla tragedialla on hieman irvokasta. Samaa rahastamista toteutti jo aikaisemmin Titanic-elokuva, joka esitti täysin epäuskottavan rakkaustarinan.

    VastaaPoista
  3. Niinpä niin, mutta sitä tehdään jatkuvasti esim. mediassa ym toiminnassa mukaanlukien muistorahat ja tapahtumien keskipisteessä olleiden esineiden myynillä.
    Olisi varmaan mahdotonta kieltääkään ko. toimintaa.
    Ajattele vaikka toista maailmansotaa ja sen uhreilla rahastus.

    VastaaPoista