Joensuun kaupungin terveysviranomainen
on kieltänyt paikallista Viipukan leipomoa käyttämästä
valmistamistaan karjalanpiirakoista nimeä ”karjalanpiirakka”,
koska niissä käytetään laktoositonta maitoa. Kyse on siitä, että
täytteenä käytetty riisipuuro on tehty maitoon, jossa ei ole
laktoosia.
EU:n myöntämän nimisuojan mukaan
täytteenä käytetty riisipuuro pitää tehdä (oikeaan) maitoon tai
veteen. EU:n määritelmän mukaan laktoositon maito ei ole maitoa.
Viipukan ”karjalanpiirakat” ovatkin
nyt sitten riisipiirakoita.
Periaatteessa tuo on hyvä juttu, että määritelmiä ja direktiivejä seurataan ja noudatetaan tarkasti. Pähkinälle allerginen voi menettää henkensä, jos syö pienenkin palan pähkinää. Siksi tuoteselosteessa pitää lukea, jos tuote voi sisältää tuotantotavasta johtuen murunkin pähkinää.
VastaaPoistaEi niitä journalisteille suunnattuja JSN:n ohjeitakaan turhaan ole kirjoitettu. Harmi vaan, että toimittajilla on "oikeus tietyissä tapauksissa" poiketa niistä.
Olishan se aika hassua, jos jotakin tuotetta uutisoitaisiin vaikkapa patentoituna, vaikka todellisuudessa siitä olisi vasta jätetty hakemus.