tiistai 15. tammikuuta 2019

Tietokonelaturi syttyi palamaan yöllä luhtitalossa Taskilassa

Kaleva kertoi tuosta merkillisestä tapahtumasta.

”Oululainen Asko Mikkonen heräsi lauantain vastaisena yönä syvästä unesta, kun hänen Cindy-koiransa töykki miestä itsepintaisesti kuonolla kasvoihin.”

”Kun kaksi (kaksin? tai kahden?) koiransa kanssa asuva Mikkonen alkoi herätä, hän haistoi sähköpalon hajun kodissaan luhtitalossa Taskilassa.”

Tuo ei ollut vielä mitään. Paras on vielä tulematta.

”Mikkonen nousi nopeasti ja käveli olohuoneeseen ja löysi savun lähteen: tietokonelaturi oli syttynyt tuleen sohvalla. Jatkojohdon pistorasia oli mustunut.”


Tietokoneen virtalähde oli siis ”syttynyt tuleen”. Se voi olla mahdollista vaikkakin melko harvinaista. Mutta miten ihmeessä ”jatkojohdon pistorasia oli mustunut”?

Virtalähteessä on noin 1,5 metrin pituinen verkkojohto, jolla virtalähde kytketään sähköverkkoon – joko seinäpistorasiaan tai jatkojohdon pistorasiaan. Virtalähdettä ei oikein voi sijoittaa siten, että se olisi jatkojohdon pistorasian päällä, jolloin ”palamaan syttynyt” virtalähde kuumentaisi jatkojohdon pistorasiaa.

Selitys lieneekin paljon yksinkertaisempi, ja syy siihen on käyttäjässä. Tietokoneen virtalähde, jonka nimellisteho voi olla jopa 80 wattia, ottaa kytkettäessä verkkoon suuren virtapiikin, minkä voi joskus havaita kipinöintinä.

Taskilan tapauksessa jatkojohdon pistorasia lieneekin ollut viallinen, jolloin siinä oli ollut huono kontakti aiheuttaen kipinöintiä, mikä oli kuumentanut pistorasian ja saanut sen mustumaan. Vastaavasti virtalähteen ensiövirran jatkuva katkominen oli saanut virtalähteen komponentit kuumenemaan niin paljon, että se oli syttynyt tuleen.

Toisaalta jos virtalähde oli ollut suoraan sohvan päällä, olisi luultavaa, että (halvan näköinen) sohva olisi syttynyt palamaan, joten onhan aina mahdollista, että virtalähde olikin ollut pistorasian päällä...

Silloin kun tietokone ei ole päällä, virtalähteen verkosta ottama virta on niin pieni, että virtalähde ei juurikaan lämpene. Jos virtalähde olikin ollut pistorasian päällä eikä pistorasiassa ollut ollut mitään vikaa, kuumenemisen syynä oli silloin täytynyt olla virtalähteen sisäinen vikaantuminen.

9 kommenttia:

  1. Tämä juttu hieman ihmetytti itseänikin. Miksi siitä palaneesta laturista ja mustuneesta jatkojohdosta ei ollut kuvaa? Oliko niissä mahdollisesti koiran hampaan jäljet? Miksi laturi oli ylipäätään sohvalla? Aikooko kyseinen henkilkö toimittaa palaneen laturin Tukesiin tutkimuksiin? Oliko tämä vaan markkinointijuttu? Tuleeko kohta myyntiin ASKO-laturi?

    VastaaPoista
  2. https://yle.fi/uutiset/3-9896881
    Älä luota lemmikkiin – vanhakin koira voi innostua järsimään sähköjohtoja

    VastaaPoista
  3. https://www.demi.fi/keskustelu/oma-planeetta-onko-miten-vaarallista-kayttaa-johtoa-joka-teipattu-ilmastointitepilla

    Koira puri mun läppärin laturin johdon melkein poikki ja se ihan kipinöi ku oli seinässä.

    Vastaavia näyttää olevan paljon.

    VastaaPoista
  4. Tämä oli tyypillistä Kalevan uutisointia. Koska toimittaja ei ymmärtänyt asiasta mitään eikä edes käynyt paikan päällä (lukijan kuvasta päätellen), uutinen – sen sijaan että se antaisi vastauksen – jättää avoimen kysymyksen.

    VastaaPoista
  5. Tulee mieleen Väärinmajalla vuonna 1997 sattunut tapaus, jossa koirat pelastivat isäntäväen tulipalosta. Tapauksesta taisi olla juttu jossain koira-lehdessä. Lehtijuttu oli jonkun kennelin sivulla luettavissa.

    VastaaPoista
  6. Puuilon sivu kertoo:

    Tuote on väliaikaisesti loppu

    Lisätiedoissa kerrotaan edelleenkin:

    ASMO-laturi on maailman turvallisin laturi. Patentoitu teknologia varmistaa, että laturi sammuu, kun puhelin irroitetaan laturista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli niillä Kaakurin liikkeessä jokunen viikko sitten. Silloin oli sama teksti tuolla Puuilon sivulla. Miksi sitten tuo teksti, että olisivat väliaikaisesti loppu?

      Poista
  7. Tietokonekauppa, joka myy laturia edelleenkin ”edulliseen” 24,20 euron hintaan, käyttää samaa valheellista litaniaa.

    AITO JA ALKUPERÄINEN ASMO-LATURI

    Eikö tuosta v***sta päästä ikinä eroon...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EI päästä:) Niitä laturita on myyty 25 tuhatta joillekkin jälleenmyyjille pilkkahinnalla ennen konkurssia, joten eroon niistä ei päästä. Mua nuiden näkeminen naurattaaa, mutta toisin taitaa olla niiden kohdalla, jotka menettivät rahaa.

      Poista