keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

HUSLABin toiminnan tutkinta ja puolen vuoden odotus...

Kuten yleensä tapana on, vahingon tapahduttua alkaa selitys, jonka tarkoitus on vastuun kantamisen välttely ja pyrkimys osoittamaan, että syy on kaikkialla muualla kuin itsessä ja kaikki onkin itse asiassa edelleen hyvin. Helsingin Sanomien verkkosivulla HUSLABin skandaalia yritetään juuri selittää parhain päin.

”Käytettyjen neulojen käyttäminen oli vahinko, sanoo Huslabin toimitusjohtaja Piia Aarnisalo HS:lle.”

Vahinkopa tietenkin. Sehän näyttäisikin vielä pahemmalta, jos likaisia neuloja olisi käytetty tarkoituksella.

”Käytetty kookkaampi neulatyyppi ei ollut mahtunut käytetyille neuloille tarkoitettuun turvaboksiin, ja siksi ne ovat olleet toisessa roskalaatikossa.”

Näytteet ottanut sairaanhoitaja otti neulat roskalaatikosta, jonne ne oli edellisenä iltana joku toinen näytteenottaja heittänyt. Mikä sai sairaanhoitajan ottamaan neulat roskalaatikosta? Yksittäispakattu steriloitu neula on varmastikin toisen näköinen kuin roskalaatikossa oleva käytetty irrallinen ja verinen neula. ”Ammattitaitoisen” sairaanhoitajan olisi pitänyt havaita tämä ero.

”Likaisia neuloja käyttänyt hoitaja ei ole laboratoriohoitaja vaan sairaanhoitaja. Hoitaja oli määräaikaisessa työsuhteessa ollut hoitaja, joka lopetti työt heti virheen tapahtumisen jälkeen.”

Irtisanoutumisesta tai -sanomisesta ei tosin mainita mitään...

Kuten sanonta kuuluu, korppi ei toista korppia noki. Jos tutkimusryhmän henkilöt valikoidaan alan sisältä, lopputulos tulee olemaan odotettu: kaikki tullaan painamaan villaisella ja HUSLAB lupaa pyhästi, että sama ei tule enää toistumaan. Tutkimusryhmä pitäisi koota alan ulkopuolisista, joilla ei ole minkäänlaisia sidonnaisuuksia terveydenhoitoalaan eikä pelkoa, että ”hyvää veljeä” vahingoitettaisiin millään tavalla.

Toimitusjohtajan olisi pitänyt osoittaa vastuunkantonsa tästä vakavasta virheestä ja erota sen osoitukseksi. Jakamalla toimessaan toimitusjohtaja haluaa ikään kuin sanoa, että ”sattuuhan näitä paremmissakin piireissä...”

19:llä HUSLABiin verikokeeseen erehtyneellä on edessään ikimuistoiset kuusi kuukautta elää odotuksessa tai pikemminkin pelossa, onko saanut hiv-tartunnan vai ei. Vaikka se ei enää johtaisikaan tappavaan aids-vaiheeseen asti, sen saaminen tuskin ainakaan parantaisi kenenkään elämänlaatua. Edessä olisi loppuiän kestävä lääkekuuri haitallisine sivuvaikutuksineen. Ja infektio vaikuttaisi myös uhrin kaikkiin toimiin, koska rikoslaissa hiv-viruksen tietoinen tartuttaminen katsotaan törkeäksi pahoinpitelyksi, josta seuraa aina vankeustuomio.

On olemassa tapauksia, joissa hi-virus ei ollut kuuden kuukauden aikana ehtinyt muodostaa uhrin vereen vasta-aineita siinä määrin, että tavallinen testi olisi osoittanut infektoitumisen, eli vaikka testi olisikin negatiivinen ensi lokakuussa, se ei välttämättä tarkoittaisi, etteikö muutama hi-virus olisi odottamassa sopivaa hetkeä...


Yksityisellä sektorilla olisi nyt hyvä tilaisuus erottautua julkisesta terveydenhoidosta ja kertoa, että siellä ovat ”prosessit” kunnossa.

HUSLABin toiminnan törkeyttä ei ole riittävästi korostettu mediassa. Joko media ei havaitse sitä tai jostakin on tullut määräys olla paisuttelemasta tapahtunutta liikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti