perjantai 8. huhtikuuta 2016

Oulun Gambina-juhlat / Oulu Gambina Festival

Oulussa järjestettiin 90-luvulla muutaman kerran saksalaistyyliset viinijuhlat, mutta niin kuin kaikki on katoavaista, katosivat myös viinijuhlat melko nopeasti kaupungin katukuvasta, ja ne siirtyivät Kuopioon sinne menneen matkailujohtajan mukana.

Hangolla on Regattansa ja Kotkalla Meripäivänsä, mutta Oululla ei ole mitään vastaavaa. Vaikka Oulu nyt onkin, mikä on, sopisi sinnekin jokin kesätapahtuma, jossa jokin alkoholijuoma virtaisi, laulu raikaisi ja hauskaa olisi.

Omaperäisyys on aina valttia, ja sen vuoksi viini- tai olutjuhlien kopiointi ei sopisi Ouluun, vaan Ouluun tarvittaisiin jotakin uutta ja erilaista, josta se tultaisiin tuntemaan koko maassa ja miksei myös ulkomaillakin... Jos leikkimielisesti ajattelisi, mitä alkoholijuomaa Oulu muistuttaisi, useimmilla tulisi varmastikin mieleen Gambina, joka kuvaa Oulua ja oululaisia enemmän kuin mikään muu.

Oulun uuden kesätapahtuman keskiössä olisi Gambina, ja sen nimi olisi Oulun Gambina-juhlat (Oulu Gambina Festival), jossa anniskeltaisiin vain ja ainoastaan tuota maustettua väkevää viiniä. Alko, joka valmistaa Gambinaa, käyttää siitä seuraavia attribuutteja, jotka suorastaan houkuttelevat kiertämään Gambina-pullon korkin auki ja ottamaan huikan: punaruskea, makea, vermuttinen, giniarominen, katkeroinen.


Gambinan ruokasymboli on ”seurustelujuoma”, ja sen vuoksi se sopisikin niin hyvin uuteen kesätapahtumaan. Samalla tämän turhaan aliarvostetun juoman väheksyntä loppuisi ja sitä alettaisiin arvostaa aivan eri tavalla. Siitä tulisi ns. salonkikelpoinen juoma, jota sopisi nauttia ”paremmissakin piireissä”.

Kyllähän niin oululaisen kuin turistinkin kelpaisi heinäkuun helteessä istuskella torinrannassa naukkailemassa lämmintä Gambinaa muovimukista kuunnellen lokkien rääkymistä. Gambina-juhlat kestäisivät viikon ajan, ja kun ne ajoittuisivat heinäkuun alkuun, monilla muualta tulleilla lomailijoilla olisi mahdollisuus osallistua tuohon ikimuistoiseen tapahtumaan.

Olisi kuitenkin luultavaa, että rantojen miehet ja muut ”alan ammattilaiset” ottaisivat heti tämän tapatuman omakseen, mutta sehän vain toisi lisäväriä siihen. Rantojen miehet voisivat olla tapahtuman kunniavieraita ja arvostettuja alan ammattilaisia, joilta saisi vinkkejä, miten Gambinaa kuuluisi oikein nauttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti