sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Oulu ennen – 4

Vuonna 1961 Laanilan ja Hintan välisellä alueella oli vain metsää. Ainoastaan Hintanmutkassa oli muutama hassu vanha puutalo ja Kuusamontien ja Hintantien välissä olivat Typpitehtaan henkilöstön asuintalot. Hintantien varressa jokirannassa oli (ja on vieläkin) muutama talo, mutta jostakin syystä niitä ei ollut merkitty karttaan. Kartassa näkyy vain Laanilan kansakoulun kiinteistö. Puuttuvat kiinteistöt näkyvät aikaisemmin julkaistussa Laanilaa (Nokkalanmännikkö) esittävässä kuvassa vuodelta 1952.


Puolivälinkankaan lähiö loistaa vielä poissaolollaan. Alue rakennettiin melko nopeasti, ja 60-luvun loppuun mennessä suurin osa siellä nykyisin olevista rakennuksista oli jo rakennettu. Laadulla ei niinkään ollut väliä. Lähiö piti saada nopeasti rakennettua, ja koska Arava rahoitti suuren osan kerrostaloista, sen ehdot pitivät huolen siitä, että varustelutaso pysyi vaatimattomana. Asunnot olivat kuitenkin tilavia ja huoneet suuria nykyisiin ylihintaisiin ”tilaihmeisiin” verrattuna.


Kaukovainio odotti myös vielä tuloaan. Sen valmistuminen ajoittui hieman Puolivälinkangasta myöhäisemmäksi. Suuri kaupungin vuokra-asuntojen määrä teki lähiön rauhattomaksi 70-luvulla. Lähiössä asuivat sen aikaiset ”kuuluisuudet” kuten ”Mela”, ”Reete” ja Mononen, joita olisi hyvin voinut luonnehtia ongelmanuoriksi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti