tiistai 5. huhtikuuta 2016

Oulu – savupiippujen kaupunki

Noin sata vuotta sitten tuomiokirkon tornista Tuiraan päin otetussa kuvassa näkyy useampi savupiippu. Etualalla näkyy Rauhalan rakennus, ja siitä oikealle sijaitsee tumma rakennus, joka purettiin 80-luvulla kerrostalona. Siitä edelleen oikealle tien (Kasarmintie) toiselle puolelle rakennettiin 60-luvun alussa Oulun yliopiston harjoituskoulu, jossa opettajiksi opiskelevat saattoivat kokeilla oppimaansa kasvatustieteellistä teoriaa käytännössä.

Kerrostalo oli alkujaan höyrymyllystä ja siihen kytketystä makasiinista yhdistetty koneremmitehtaan rakennus, mutta vuonna 1946 se muunnettiin asuinkerrostaloksi Åströmin nahkatehtaan työväkeä varten. Nykyisin osassa tehtaan tiloja sijaitsee kaupunkilaisten ”ylpeys” Tiedekeskus Tietomaa. On tietenkin ymmärrettävää, että Oulun tapaisella kaupungilla ei ole resursseja eikä osaamista tarjota tuollaista naurettavuutta parempaa.


Ylhäällä oikealla sijaitsee Rautasilta, joka alun perin rakennettiin pohjoiseen menevää rautatietä varten, mutta leveytensä ansiosta siitä oli mahdollista kulkea myös jalkaisin ja jopa hevoskärryillä silloin, kun junaa ei ollut odotettavissa. Sitten kun sillalle siirrettiin tieyhteys Tuiraan, rautatietä varten rakennettiin uusi, toisen näköinen silta vanhan sillan itäpuolelle vuonna 1965. Samalla rakennettiin kävelysilta Merikosken puolelle.

Rauhalan takana näkyy sähkölaitoksen rakennuksia, joista osa on edelleenkin olemassa, mutta suurin osa kuvan muista rakennuksista on purettu pois eri aikoina.

Vuonna 1977 eri suunnasta otetussa kuvassa näkyy vielä osittain samoja rakennuksia. Rauhala on keskellä oikealla, ja siitä (kuvassa) ylöspäin sijainnut kerrostalo oli jossakin vaiheessa saanut valkoisen ulkoasun.


Vanhassa (väritetyssä) kuvassa näkyy höyryveturi vaunuineen sillalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti