perjantai 22. huhtikuuta 2016

Veljekset Karhumäki Oy

Veljekset Karhumäki Oy harjoitti ilmakuvausta vuodesta 1929 alkaen ja jatkoi sitä aina 1970 luvulle asti. Sota-aikana kuvauksissa oli ”ymmärrettävästi” muutaman vuoden tauko.

Kuvia kertyi kymmeniätuhansia eri puolilta maata. Kuvat levisivät laajimmin postikortteina, joita monet nykyään keräävät ja joista pyydetään harvinaisuuden ja kysynnän mukaan melko tuntuvia hintoja.

Pojat tekivät koneillaan toki muutakin, mutta ei siitä sen enempää tässä.

Karhumäen postikorttikuvat ovat ilmassa otettuja maisemakuvia, eli ne oli kuvattu melko loivassa kulmassa, jotta kaupunkia tai muuta maisemaa olisi tullut mahdollisimman paljon kuvaan. Niitä ei koskaan kuvattu suoraan alaspäin.

Kuvassa on Karhumäen otos numero 682, jonka tarkkaa kuvausajankohtaa on vaikea arvailla. Merikosken voimalaitoksen rakennustyöt alkoivat vuonna 1940, jolloin ensimmäinen tehtävä oli työpadon rakentaminen. Koska padosta ei näy jälkeäkään, kuva oli otettu ennen vuotta 1940.


Kasarmintie 13:n puutalo näkyy tässä kuvassa toisesta suunnasta. Reiskan kertoman mukaan talossa asuneen luokkakaverin nimi oli Anne (mutta jääköön sukunimi kertomatta, vaikka Reiska muistaa senkin).

Kuvassa näkyy, miten joen pohjan virtauksen suuntainen kaltevuuskulma alkaa kasvaa Rautasillan kohdalla, mikä tarkoittaa Oulujoen viimeisen koskiosuuden alkamista.

Kuvassa ei näy mitään, minkä perusteella kuvausvuoden voisi määrittää, mutta arvio on 30-luvun jälkimmäinen puolisko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti