tiistai 12. huhtikuuta 2016

Oulun ennen – 2

Tuira on kokenut suurimmat muutokset kaupungissa toisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 1940 Tuira oli idyllinen puutalokaupunginosa. Aseman lähellä oli sokkeloinen puisto. Tuiran keskiosan muodosti pyöreä keskusaukio, ja sen välittömässä läheisyydessä sijaitsivat tori ja kaksi kauppahallia.


Idempänä sijaitsi Tuiran urheilukenttä, joka jäi 70-luvulla aloitetun kerrostalorakentamisen alle. Kentän pukusuojassa oli aivan loppuun asti puulämmitteinen kamiina, jota kentänhoitaja lämmitti talvella. Pohjoistarhantien ja urheilukentän väliset talot olivat pieniä eikä niissä ollut kunnallistekniikkaa, minkä vuoksi ne saivat väistyä neuvostotyylisen rakentamisen alta. Suurin osa Itä-Tuiran puutaloista purettiin jo aikaisemmin 50- ja 60-luvuilla kerrostalorakentamisen tieltä, mutta kentän läheinen alue säilyi pisimpään. Jos tuo alue olisi säilytetty ja kunnostettu, Oululla olisi nyt jotakin näytettävää puutalohistoriastaan.


Vuonna 1940 Merikoski virtasi vielä vapaana. Kuvassa suiston ylittävät vielä vanhat rautasillat. Eräässä vanhassa Ouluun sijoittuvassa romaanissa kerrotaan, kuinka Merikosken pauhu kuului tyyninä kesäiltoina ja -öinä keskikaupungille asti.


Linnasaaressa näkyy maauimalaitos, jonka kuva on esitetty aikaisemmin. Se oli tietenkin käytössä vain kesäaikaan, koska avantouintia tuskin tuolloin vielä tunnettiin.


Kartta vuodelta 1961 kertoo, miten paljon Tuira ja suisto muuttuivat 20 vuodessa. Asemaan rajoittunut puisto näyttää kadonneen, ja melko pian sen sivuitse rakennettiin tuolloisesta Huvilatiestä (nyk. Merikoskenkatu) ja Länsikangastiestä pohjoiseen menevä rautatien ylittävä Kemintie. Merikosken koulu näkyy jo sijaitsevan kartalla. Myös tori ja kauppahallit ovat kadonneet. Suurin muutos oli tietenkin Merikosken patoaminen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti