torstai 10. elokuuta 2017

Koira pelasti isäntäväkensä tulipalossa Väärinmajassa

Koska onnettomuusselosteessa tienumero oli peitetty, oli olemassa hyvin pieni todennäköisyys, että Hanhontiellä olikin 9.6.1997 palanut jokin toinen rakennus huolimattoman grillinkäsittelyn vuoksi ja numerossa 4 palaneen meijerin onnettomuusseloste olisi parhaimman salaliittoteorian mukaisesti salattu tai hävitetty syystä, jonka vain piru voi tietää jos sitten sekään...

Ex-meijerin palo mainittiin Koirat-lehden artikkelissa, mutta nettilinkissä se esiintyi käsinkirjoitettuna versiona, eli mikään ei välttämättä taannut, että se olisi identtinen painetun version kanssa. Hyvin pieni epäilys oli siis olemassa mutta ei enää – kiitos Oulun 1 -blogin!

Ruoveden Sanomissa julkaistiin seuraava uutinen 12.6.1997 eli kolme päivää palon jälkeen. Lehti ilmestyy vain kerran viikossa. Tämä vahvistaa lopullisesti, että Väärinmajan entisen meijerin syttymissyy oli ”terassille jätetty grilli”. Uutinen ei tosin kerro syttymissyytä eikä ilmeisestikään siitä syystä, että sitä ei ollut vielä tuolloin selvitetty. Syy oli voitu kertoa myöhemmin, mutta voi olla, että sitä ei kerrottu uutisen mitättömyyden vuoksi tai se olisi saattanut olla liian ”leimaava”.


14 kommenttia:

 1. Hienoa salapoliisityötä. Nyt voisi asiasta kysyä mielipidettä vaikka päätoimittajalta. Onko oikein, ettei virheellisiä uutisia oikaista? Journalistin ohjeet kyselyyn mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häneltä on kysytty. Hänestä on oikein jättää virheellisiä uutisia ilman oikaisua. Vahvisti että virhe on tiedossa jo kuukausia. Journalistin ohjeet eivät kelvanneet korjauksen perusteeksi.

   Ehkä julkaistaan kirjeenvaihto vielä.

   Poista
  2. Herää kysymys miksi ei oikaista vääriä tietoja? Joku syyhän siihen täytyy olla.

   Poista
 2. Unelmavävyn ansiosta anoppikin sai nyt varmuuden kotinsa palon syttymissyystä. Nyt ei tarvitse enää puhelimen latureita pelätä. 20 vuotta turhaa pelkoa latureita kohtaan on pitkä aika.

  VastaaPoista
 3. Linkissä kerrotaan, että ”palamaan” syttynyt laturi oli keittiössä.

  ”The fire was started by a mobile phone charger plugged in, in the kitchen.”

  Koirat-lehdessä kerrottiin, että laturi oli ainoa alakerrassa sijainnut sähkölaite. Sehän olikin sitten melko askeettinen keittiö, jos siellä ei ollut muita sähkölaitteita.

  Kuvan mukaan laturi oli patentoitu jo kolme vuotta sitten.

  ASMO Charger Is The World’s First Green, Intelligent Phone Charger

  VastaaPoista
 4. Jälleenmyyjillä pitäisi olla oikeus palauttaa laturit takaisin Asmolle. Heitä johdettiin harhaan tai heille pikemminkin valehdeltiin, koska

  1) palotarina on keksitty
  2) laturit eivät ole palovaarallisia

  Asmo-laturin ainoa ero muihin latureihin korkeamman hinnan lisäksi on se, että siinä on rele lisäämässä laturin vikaantumisherkkyyttä.

  Mitä tulee Iltalehdessä kerrottuun poliisitutkintaan, tuskinpa kukaan ilman painavaa jättäisi tutkintapyyntöä poliisille, joten lieneekin melko varmaa, että asia on niin kuin asianosainen on poliisille kertonut.

  VastaaPoista
 5. Yritin käydä lukemassa sen Koirat-lehden jutun siitä palosta. Se oli poistettu. Oliko tämän kirjoituksen lehtileike liikaa?
  Tämä juttu alkaa saada aika koomisia piirteitä. Eräs lehti ei enää julkaise kommenteissä mitään poikkipuolista sanaa lehden linjasta tai yrittäjästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä osasinkin odottaa tuota. Sen vuoksi otin pari kuvankaappausta sivulta. Pitää laittaa ne blogiin sitten, kun on aikaa.

   Tuollainen neuvostoliittolainen touhu ei kerta kaikkiaan vetele.

   Poista
 6. Koira paloi hengiltä ja lapset loukkaantuivat oman huolimattoman tulenkäytön takia. On muuten aika härski tapaus kokonaisuudessaan. Palo oli oma moka ja sitten aletaan valehtelemaan palon syttymissyystä jonkun tuotteen myynnin ja rahoituksen saamisen edistämiseksi. Tuo perhepiiri sopii hyvin yhteen. Onko niistä yhdelläkään hiventäkään omaatuntoa?

  Paloa sammuttaneet palomiehet varmasti ovat tienneet totuuden tästä tarinasta monta vuotta, mutta vaitiolovelvollisuuden vuoksi eivät ole voineet asiasta kertoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos koko pesue olisi palvaantunut, Asmo-laturia ei nyt olisi.

   Poista
  2. Perhosvaikutus. 20 vuotta sitten palaa meijeri grillin takia ja sen vaikutuksesta syntyy palamaton laturi.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kannattaa toimia nopeasti. Google luki sivun viimeksi 20.7. Seuraavan lukukerran jälkeen vanhempi versio pyyhkiytyy pois.

   Poista