maanantai 23. lokakuuta 2017

Lihasvoimalla toimiva HandEnergy-laturi

Brittiläinen The Telegraph kertoi viime tammikuussa:

”A teenager has invented and developed a phone charger which uses energy from the human body to get the energy to charge your phone.”

Seuraavassa kappaleessa käykin ilmi, että HandEnergy-laturin keksinyt valkovenäläinen Michael Vaga onkin jo 19-vuotias. Voiko aikuisikään ehtinyt olla enää teini-ikäinen muuten kuin mieleltään?

MTV3 selittää laturin toimintaperiaatteen seuraavasti:

”Pallon muotoinen laturi saa virtaa, kun sitä pyörittää kädessä. Sen toimintamekanismi perustuu sen sisällä olevaan magneettiseen roottoriin, joka luo sähkövirtaa pallon pyöriessä.”

HandEnergy keräsi viime talvena 71 333 euroa KickStarterissa ja 124 930 dollaria IndieGogossa, eli yhteensä lähes 200 000 euroa. Yhden laturin hinta oli noin 69–79 euroa, joten latureita myytiin ennakkoon noin 2300 kappaletta.

Näissä kaikissa joukkorahoitetuissa tuotteissa on aina vaikeuksia pitää kiinni luvatusta valmistumis- ja toimitusajankohdasta. KickStarterissa laturi luvattiin alkujaan lähettää siihen uskoneille viime toukokuussa. MTV3:n elokuisessa uutisessa ”uusi” toimitusajankohta oli syyskuu. HandEnergyn nettisivulla toimitus kerrotaan tapahtuvan 17.12.2017. IndieGogon päivityksessä kerrotaan, että toimitus on helmikuun 2018 lopussa.

Juuri HandEnergyyn tutustuneena se vaikuttaa todella typerältä keksinnöltä ja kuuluu ehdottomasti samaan sarjaan Asmo-laturin kanssa.

Animoitu GIF-kuva kertoo selvästi, miten tympeää puuhaa laturin kieputtaminen kädessä tulee olemaan. Kukaan ei jaksa tehdä sitä kymmentä minuuttia kauempaa, mikä lataa puhelimen akkua ehkä noin 5 prosenttia olettaen, että laturin sisäinen akku jo ladattu. Ellei sinulla ole vielä ns. hiirirannetta, sen saat taatusti HandEnergyn kanssa.


Laturissa on 1 Ah:n sisäänrakennettu akku, ja suurin lähtövirta on 1 A. KickStarterissa kerrotaan:

”HandEnergy has the same current as when you charge devices from the socket. However to charge the battery of HandEnergy by rotating takes a bit longer due to lower current from generation.”

HandEnergy tuskin kehittää yhtä suurta virtaa kuin verkkovirtalaturi. Niin kauan kuin sisäinen akku ottaa itse virtaa vastaan, HandEnergyn ulos puhelimelle antama virta on olematon.

Laturissa olevan roottorin keskimääräinen pyörimisnopeus on huima 5000 rpm, mikä asettaa suuret vaatimukset roottorin laakeroinnille ja voitelulle. Toinen kuluva (ja vikaantuva) osa on sisäinen akku, joka tuskin on vaihdettavissa.

Joukkorahoituspalveluiden kommenteissa tukijat valittavat valmistumisen lykkääntymisestä, jota valmistaja ”perustelee” seuraavasti. ”We are still working on production. We try to produce the highest quality product for you.”

HandEnergyä voisi periaatteessa kutsua ”palamattomaksi” laturiksi, mutta siinä olevassa 1 Ah:n akussa on sen verran räjähdysvoimaa, että palamattomuuden kanssa taitaa olla vähän niin ja näin. Laturin pallomainen rakenne tekee oikeastaan siitä eräänlaisen käsikranaatin.

Idea HandEnergyyn syntyi jo kesällä 2014, mutta vasta viime vuonna valmistui toimiva prototyyppi. Tuotannon piti alkujaan alkaa jo viime helmikuussa, mutta kuten toistuvat lykkääntymiset kertovat, tuotannon käynnistymisessä on ollut suuria ongelmia. Suurin ongelma taitaa olla saannossa: laturin laatu on heikko, eli se ei toimi halutulla tavalla.

Jos suuri osa tuotannosta on sekundaa, yrityksen rahat loppuvat äkkiä kesken hävikin vuoksi. Jotenkin tästä tulee mieleen Asmo Solutions, jolla oli vastaavia ongelmia laturinsa kanssa, ja se joutui hakemaan avustusta sijoittajilta näille erittäin huonoin seurauksin...

Voi olla mahdollista, että riittävän laadukkaiden tuotteiden valmistaminen muodostaa ylitsepääsemättömän esteen, ja HandEnergy ei toimita ennakkoon maksettuja latureita lainkaan, eikä siinä lisärahakaan sitten enää auttaisi. Jos tukijoille toimitetaan skeidaa, yrityksen on turha odottaa myyvänsä laturiaan muualla myöhemmin. Yritys taisi ehkä haukata liian suuren palan...

Yritys kertoi KickStarterin kommentissa 23.12.2016:

”We made a few prototypes for our tour this summer [2016]. We spent a big amount of money and a lot of time to produce it. Prototypes are often very fragile. We took it on tour to show people how it works, but as it was expected they broke down very fast and just one device remained.”

Tuntuu uskomattomalta, että reilusti yli vuosi myöhemminkään yritys ei osaa tehdä toimivaa ja kestävää tuotetta, vaikka kyse on hyvin yksinkertaisesta laitteesta, jossa ei ole kovinkaan monta liikkuvaa osaa. Ongelma tuskin on elektroniikassa vaan mekaniikassa.

Kuten blogissa todettiin aikaisemmin, Asmo-laturi saattoi vaikuttaa hyvältä idealta muutaman oluen jälkeen. Sama näyttää pätevän myös HandEnergyyn.

79 euroa HandEnergystä..? Ei ikinä!

Täällä on propagandaa, jonka avulla HandEnergy yritetään saada näyttämään loistavalta tuotteelta, vaikka totuus taitaa ollakin hieman toisenlainen:


https://www.indiegogo.com/projects/handenergy-your-portable-electricity-generator-powerbank-travel#/

Täällä neuvotaan, miten valmistaa oma ”HandEnergy”, eikä maksa paljon. Video on tehty jo helmikuussa 2016 eli lähes vuosi ennen HandEnergyn KickStarter-kampanjaa.

8 kommenttia:

 1. HandEnergy vaikuttaakin jonkinlaiselta huijaukselta (mikä ei tietenkään ole yllätys). Sitä myytiin ”valmiina” hintaan 39 USD jo helmikuussa 2015:

  VAGA HandEnergy – Energy is in your hands!


  Laturi oli siis valmis myyntiä varten jo kaksi ja puoli vuotta sitten. Sivustolla lukee ”Buy Now”, mikä tarkoittaa selvästi valmiin tuotteen myymistä eikä mitään ennakkomyyntiä. Minkä ihmeen vuoksi yritys sitten käynnisti joukkorahoituksen lähes kaksi vuotta myöhemmin? Ensin se keräsi rahaa KickStarterissa ja heti perään IndieGogossa.

  VastaaPoista
 2. Can't believe this... They are reusing the Powerball (like https://www.youtube.com/watch?v=6J74tRmS7j0) and selling it as original idea. There are loads of products on amazon. There is with flash light as well, https://www.youtube.com/watch?v=_4bDjLLwfgs
  It seems to me that they have just added a charge circuit. This guy seems to have done this already (https://www.youtube.com/watch?v=lEGCpDQ_srI)
  More fishy stuff, there was already a campaign on indiegogo 3 years ago. https://www.indiegogo.com/projects/vaga-make-energy-nice-way#/backers

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko tässäkin käynyt niin, että idea varastettiin toiselta Asmo-laturin tapaan? Igor Beletski esitteli Powerballiin rakentamaansa generaattoria jo vuoden 2013 puolella.

   Poista
  2. https://sivustot.kaleva.fi/oulustakuuluu/2017/10/18/oulusta-vahva-edustus-slushiin/
   Miksi Asmo ei ole Slussissa esim. Vesslan näyttöö esittelemässä? Eikö Vesslan näytön ptiänyt lähteä ennakkomarkkinointiin jo keväällä?

   Poista
 3. Ensimmäinen IndieGogo-kampanja ei ollut mikään menestys (820 USD), mikä selittänee parin vuoden ”tuumaustauon” ja uuden yrittämisen 2016/-17.

  VastaaPoista
 4. WankBand ehkä kätevämpi vaihtoehto? Mihin tämä tuote jäi?

  VastaaPoista
 5. Jostakin syystä huijarit tykkää tehdä juurikin näitä humpuukilatureita. Itsekin lankesin semmoiseen aurinkokennoviritelmään, jossa n. 6 x 9 cm kennolla "ladataan" sisäistä akkua joka toimii power-bank:ina. Siinä syttyy hyvin herkästi latausvalo jo melko hämärässä, mutta lataukseen tarvitaan auringonvaloa. Kuten näistä aurinkokennoista voi äkkiä havaita, vain suora valo tuottaa edes teoriassa sellaista virtaa, joka voisi ladata vaikka 8000 mAh akkua. Edes epäsuora ts pöydällä makaava kenno ei riitä ikkunasta tulevassa auringonvalossa. Laitetta kallistettaessa kohti aurinkoa, sen lämpötila nousee hyvin äkkiä varsin suureksi, jolloin taas sisällä oleva latauselektroniikka lopettaa latauksen. Yleensähän akkujen lataus lopetetaan kun lämpötila nousee yli 40C. Huvittavinta siinä on se, että laitteen musta maali ei ole UV-suojattu, joten se on mennyt yhdessä kesässä ruskehtavan violetiksi eikä yksikään "tappi" ole koskaan ilmaantunut lisää koko kesänä. Ihan tarpeeton se ei ole, koska sitä voi ladata ulkopuolelta oikealla laturilla ja se toimii power-bank:na vallan hyvin.

  VastaaPoista
 6. Tuo hyvin lyhyessä ajassa yli 3 miljoonaa Privanetissa keväällä kerännyt Space Nation (ent. Cohu experience) sietäisi myös hieman tutkimista. Lupaavat että heidän kännykkäsoftalla ja tulevalla?? realityohjelmalla lähetetään astronautti avaruuteen. Tästä on "sovittu" Nasan kanssa ja lähtö olisi jo ensi vuonna tai viimeistään 2019. Tässä on pieniä muttia matkassa, koska Nasalla ei ole edes toimivaa rakettia ihmiskuljetukseen kun sukkulat pantiin eläkkeelle ja Ares-projekti ei valmistu lähiaikoina. Tuskin sinne tämmöinen realityastronautti on jonossa vaikka valmista tulisikin. Esan Arianet eivät ihmisiä kuljeta ja ainoa ISS:lle kulkeva on venäläinen Sojuz, jonne ei hupikuormaa juuri oteta eikä sitä edes mainita ohjelmassa. Varasuunnitelmissa on Virgin Galactic, mutta sehän ei edes käy avaruudessa eikä sekään taida lentää vuosiin ja sinne on hurja jonotuslista. Firman aiemmat hankkeet ovat olleet pelkkiä floppeja, mm kännykkäsovellus CarbonToSoil jolla piti pelastaa maailma ilmaston lämpiämiseltä. Nyt maailma ei riitä vaan mennään avaruuteen.. No onhan siihen saatu mannekiiniksi Saku Koivu. Mikä tässä on ansaintalogiikka?

  VastaaPoista