sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Valkeen tappio pieneni vastoin odotuksia

Valkeen viime tilikauden myynti kasvoi vastoin odotuksia noin kaksisataatuhatta euroa. Koska henkilöstökulut pienenivät noin kolmesataatuhatta euroa ja liikevaihto kasvoi edellä mainitut 200 k€, tappio pieneni noin puoli miljoonaa euroa mutta oli edelleenkin yli miljoona euroa.

Valkee on mestari tappion tekemisessä: noin kymmenen toimintavuotensa aikana se on tehnyt yhteensä tappiota noin 9,5 miljoonaa euroa. Se on keskimäärin noin miljoona euroa/vuosi. Mikään yritys ei kestä tuollaista menoa kovin pitkään. Viime tilikaudella tappio oli lähes kaksinkertainen liikevaihtoon nähden.

Valkeella on velkaa yli kaksi miljoonaa euroa, jonka turvin se oli pystynyt jatkamaan toimintaansa. Niin kauan kuin se teoriassa saa rahoitusta ja maksaa erääntyvät velkansa, jotta sitä ei haettaisi konkurssiin, se voi jatkaa kituuttaen toimintaansa.

Myynnin kasvu tarkoittaa sitä, että Valkee onnistui löytämään uusia kusetettavia Pohjois-Amerikasta, jossa se nykyään operoi. Aika taitaa vain loppua kesken, ennen kuin Valkee saa taloutensa tasapainoon. Jotta yritys toimisi terveellä pohjalla, sen pitäisi muutaman mahdollisesti tappiollisen alkuvuoden jälkeen alkaa tehdä voittoa omistajilleen.

Tekesin miljoonatuki oli täysin hukkaan heitettyä rahaa, ja ilman sitä Valkeen taru olisi todennäköisesti jo päättynyt. Valkee sai vielä viime vuonna 95 000 euroa Tekesiltä. Avustuksen perustetta on mahdotonta arvailla. Voisi siten sanoa, että Tekes on osarikollinen tässä korvavalohuijauksessa.

Valkee alkaa olla jo konkurssikypsä yritys. Siten kun Valkee poistuu yritysrekisteristä, sitä tuskin jää kukaan kaipaamaan. Good riddance!

Törkeintä korvavalossa on edelleenkin sen järkyttävä hinta: noin 225 USD. Jos laitteesta maksaa tuollaisen hinnan, ostajalla olisi vakava itsetutkiskelun paikka.

1 kommentti:

  1. En olisi uskonut, että Valkee on vielä pystyssä vuonna 2017 ja on koittanut aika JAL. Jälkeen Asmo Laturin.

    VastaaPoista