lauantai 15. joulukuuta 2018

Hyötyä ja iloa pitkäksi aikaa...

Kaleva tarjoaa kestotilaajilleen mahdollisuuden tehdä lahjatilauksen tarjoushintaan. Kaleva mainostaa tarjoustaan seuraavasti: ”Yllätä ystäväsi mainiolla lahjalla!”

Yllätys se todellakin olisi mutta ei mikään mainio vaan pikemminkin ikävä.

Tämä on vielä parempi: ”Lahja, josta on hyötyä ja iloa pitkäksi aikaa!”

Ilo taitaa alkaa vasta sitten, kun tilaus (saajan onneksi) loppuu. Kalevan voisi tilata jollekin vihamiehelle, jolla riittäisi kiusaa ja mielenharmia pitkäksi aikaa.


Kaleva on todella surkea lehti, jonka taso laskee jatkuvasti. Toimituksen henkilöstön määrä on 59, mikä panee ihmetyttämään, miten se saa aikansa kulumaan. Osa henkilöstöstä on tosin eräänlaisessa vuorotyössä, eikä koko henkilöstö ole koskaan yhtä aikaa paikalla, mutta sittenkin...

Lehdessä on erittäin vähän omaa toimituksellista aineistoa. Suurin osa lehden sisällöstä tulee kansainvälisiltä uutistoimistoilta, STT:ltä ja yhteistyöstä Lännen Median kanssa, johon kuuluu 11 maakuntalehteä.

Moni toimittaja on ollut Kalevassa jo useita vuosikymmeniä. Etenemismahdollisuudet omalla uralla on huomattu jo kauan sitten olemattomiksi. Ammatillista kunnianhimoa ei enää ole, jos sitä oli sitten koskaan (nuorempana) ollutkaan. Riittää vain, että kirjoittaa jotakin sivun täytteeksi.

Toisinaan lehdessä on useiden sivujen pituisia juttuja aiheista, jotka tuskin kiinnostavat ketään. Kalevan kannattaisi ottaa mallia Helsingin Sanomista, jossa on joka päivä kiinnostavia juttua moninaisista aiheista.

Jotta lehti ei näyttäisi kovin ”ohuelta”, hyvin usein vaatimaton juttu ”lavennetaan” lähes sivunkokoisella kuvalla, joka voisi informaatiosisällön yhtään kärsimättä olla jopa 75 prosenttia pienempi tai sitä ei tarvittaisi lainkaan.

On vaikea löytää surkeampia sarjakuvia kuin Kalevan sunnuntai-numerosta. Ne ovat kaikki ehkäpä B. Virtasta lukuun ottamatta – vaikka toisaalta sekin voidaan melkein luokitella samaan kategoriaan kuuluvaksi – infantiilia roskaa. Ja tuota ”herkkua” on koko aukeaman verran.

Syyttävä sormi huonolaatuisesta lehdestä osoittaa kustantajaan ja päätoimittajaan. Tilaajamäärän laskiessa – keskiverto lukijakin alkaa vähitellen huomata, millainen roskalehti Kaleva on – kustantaja nostaa tilaushintaa. Tämä karkottaa tietenkin lisää tilaajia, mikä johtaa vääjäämättä uuteen hinnankorotukseen jne.

Kalevan tilaushinta on selvästikin noussut elinkustannusindeksiä nopeammin.

Tilanne on samanlainen Yleisradiossa: osaavimmissa käsissä noilla resursseilla saisi paljon enemmän aikaan. Kun kerran kilpailua ei kummallakaan ole, ne tekevät mahdollisimman huonoa sisältöä mahdollisimman vähin vainoin.

3 kommenttia:

 1. https://www.kaleva.fi/mielipide/kolumnit/perussuomalaisten-kansanedustaja-ville-tavio-puhui-lapia-paahansa-kannattaisi-lukea-muutama-kirja/812127/
  Persujen mollaus alkoi. Kalevan toimittajia ohjeistaisin kertaamaan JSN:n ohjeet.

  VastaaPoista
 2. Niin päätoimittaja Karvonen kuin hänen alaistoimittajansakin ovat omasta mielestään kaikkitietäviä ja erehtymättömiä. Heillä on tietenkin kaikki edellytykset neuvoa muita, jotka eivät ole ”kaikkitietäviä ja erehtymättömiä”...

  Kaleva kertoo sen olevan sitoutumaton sanomalehti, jollaisen pitäisi tietenkin kunnioittaa sananvapautta eikä tuomita kenenkään mielipiteitä, jos ne eivät itseä miellytä tai jos siinä on helppo kerätä irtopisteitä liittymällä tuomitsijoiden joukkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.kaleva.fi/lukijalta/mielipiteet/vastine-kyosti-karvosen-kolumniin/812196/

   https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/jalleen-uusi-eli-jo-viides-seksuaalirikosepaily-oulussa-taas-tutkitaan-torkeaa-raiskausta-ja-torkeaa-lapsen-seksuaalista-hyvaksikayttoa/812192/

   Kyllä tuo persujen maahanmuuttokriittisyys on ihan perusteltua.

   Poista