torstai 6. joulukuuta 2018

Tuntematon sotilas

Jokavuotisen perinteen mukaan tänään tulee televisiosta Väinö Linnan romaaniin perustuva, Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas.

Elokuvan tapahtumat alkavat jatkosodan alkaessa kesällä 1941. Vaikka talvisota hävittiin suurine alueluovutuksineen, se kuitenkin ”voitettiin”. Kun kerran maa sitten pakotettiin uuteen sotaan, talvisodan nöyryytykset päätettiin ottaa takaisin korkojen kera. Se tarjosikin hyvän tilaisuuden rakentaa suur-Suomea, mutta huonostihan siinä kävi ja menetykset olivat vielä suuremmat kuin vuonna 1940.

Elokuvassa näkyy selvästi Linnan vasemmistolaisuus. Elokuvan alkupuolella muutama mies oli pysähtynyt suon reunaan, kun paikalle tuli vanha jääkärikapteeni, joka edusti Linnalle upseeristoa, oikeistolaisuutta ja vapaussodan ”lahtareita”. Linna tekikin kapteenista pellen, joka lähtee ylittämään suota huutaen: ”Hakkaa päälle pohjan poika” ja tapattaa siellä itsensä.

Muut upseerit ovat Linnan mielestä herraluokkaan kuuluvia natsi-Saksaa ihannoivia typeryksiä. Elokuvan (ja romaanin) ainoita sankareita ovat sotamiehet ja alipäällystö, jotka olivat siviilissä työmiehiä, torppareita ja pientilallisia, eli juuri niitä, joita Linnan ”lahtarit” tappoivat vuoden 1918 alkupuolella.

Jatkosota olikin Linnalle eräänlaista luokkasotaa.

Paljon parempi itsenäisyyspäivänä esitettävä elokuva olisi Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia, joka kuvaa suomalaisuutta paremmin kuin Linnan romaani. Tositapahtumiin pohjautuva tv-elokuva kertoo pihtiputaalaisesta pientilallisesta Tauno Pasasesta, jolla on sopeutumisvaikeuksia 60-luvun lopun kekkos-Suomessa.

Yhteiskunta ei hyväksy Pasasen ”harrastusta” tiputtaa hieman iloa ankeaan elämään. Elokuva kertoo, miten Pasanen ajetaan ahtaalle, niin että vaihtoehdot alkavat olla hänellä vähissä. Elokuvan loppu jaksaa kuitenkin aina ihmetyttää: miten päiväkausia pontikkaa juoneen Pasasen onnistui niin helposti tiputtaa häntä noutamaan saapuneet neljä poliisia kahdeksalla laukauksella, mistä elokuvan nimikin tulee?

Kohta napsahtaa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti