torstai 4. marraskuuta 2010

Alko24h.com

Caveat emptor!

Lähetin viime torstaina Alko24h.comille (info@alko24h.com) viestin, jossa pyysin tarkistamaan yritystä käsittelevän blogitekstin oikeellisuuden, mutta koska he eivät ole suvainneet vastata viestiini, vaikka heillä on ollut aikaa siihen neljä vuorokautta eli 96 tuntia, on palautteen antamisen aika. Jos yrityksen nimessä on ”24 h”, sen pitäisi tarkoittaa juuri sitä, että yritys toimii vuorokauden ympäri eli 24 tuntia vuorokaudessa, ellei sekin sitten ole vain kusetusta.

Vastaamattomuuden vuoksi varhaisempi Alko24h.comin toiminnan lähinnä myönteisessä valossa esittelevä blogiteksti on nyt (”yrityksen tahdon mukaisesti”) poistettu lukuunottamatta alla olevaa johdantokappaletta:

”Virossa toimiva Alko24h.com-niminen yhtiö mainostaa palveluaan kaupallisilla radiokanavilla ja myy internetin välityksellä alkoholijuomia janoisille ja/tai alkoholiriippuvaisille suomalaisille.”

Jossakin yhteydessä on esitetty varsin kriittisiä arvioita Alko24h.comista. Sen toimitusvarmuutta ja luotettavuutta on epäilty, koska yritys on rekisteröity Maltalle, joka EU-jäsenyydestään huolimatta lieneekin eräänlainen vero(-nkierto)paratiisi. Yrityksen osoite on:

Vincenti Buildings, Suite 673
14/19 Strait Street
Valletta VLT1432, Malta

Alko24h.comin hinnat ovat ehkä hieman Suomen hintoja alhaisemmat, mutta jos niitä verrataan Viron vähittäismyyntihintoihin, hintaero on toisin päin huima, eli Alko24h.com tekee suuren prosentuaalisen voiton lähes jokaisen myymänsä tuotteen kohdalla. Kun vielä otetaan huomioon, että Alko24h.com on jälleenmyyjä, on luultavaa, että se voi ostaa myymänsä tuotteet valmistajilta tukkuhintaan, joka on selvästikin Viron vähittäismyyntihintatasoa alhaisempi, mikä tekee yrityksen voiton vieläkin suuremmaksi. Voisikin sanoa, että Alko24h.comin omistajat ovat keksineet helpon tavan tehdä rahaa viinaan menevien suomalaisten kustannuksella. Kun vielä tiedetään, että suomalainen ei mielellään valita mistään, yritys voi siten toimia miten vastuuttomasti haluaa.

[Kuvan henkilöt eivät tiettävästi ole (ainakaan vielä) Alko24h.comin asiakkaita, mutta kerrottakoon varoituksena, että Alko24h.comin tuotteiden nauttiminen saattaa aiheuttaa samanlaisia oireita kuin kuvan herrasmiehillä on.]

Alko24h.com ei vastaa kuljetusvaurioista, eli sen vastuu päättyy, kun se luovuttaa pullot kuljetusliikkeelle. Jos asiakas ei saa kaikkia tilaamiaan ja maksamiaan tuotteita siitä syystä, että osa puuttuu lähetyksestä tai on vääriä tai osa pulloista on rikkoontunut kuljetuksessa, hän voi tuskin tehdä mitään asian hyväksi.

Jos yritys toimisi reilusti ja rehellisesti (niin kuin suurin osa myyntitoimintaa harjoittavista yrityksistä tekee), se ei veloittaisi myymiensä tuotteiden hintaa ennen toimitusta. Rehellisesti toimiva yritys liittäisi toimituksen mukaan laskun, jossa olisi normaali maksuaika ja mahdollisuus reklamointiin, jos toimitus ei olisi tilatun mukainen.

Koska ainoa maksutapa näyttää olevan verkkopankki, rahojen takaisin saaminen on mahdotonta. Jos maksutapa olisi luottokortti, asiakkaalla olisi ongelmatilanteessa mahdollisuus saada maksamansa summa takaisin. Luottokortin käyttömahdollisuus onkin tavallisesti hyvä tae siitä, että yritys haluaa toimia rehellisesti. Sen pois jättäminen antaa yritykselle mahdollisuuden harjoittaa vilunkia.

Päinvastoin kuin yritys kertoo web-sivullaan, Alko24h.comista ostettavat viinakset ovat verollisia tuotteita, eli niistä täytyy maksaa valmistevero Suomeen. Kyse on vain siitä, kumpi osapuoli on verovelvollinen.

Latinankielinen lentävä lause ”Caveat emptor” sopisi hyvin kuvaamaan asiointia Alko24h.comin kaltaisten yritysten kanssa. Suomeksi se tarkoittaa: ”Ostaja pitäköön varansa.”

Lisätty 13.11.2010: Alko24h.comin internetsivu on lakannut toimimasta. Ellei kyse ole verkkohäiriöstä, vastuuhenkilöt ovat panneet putiikkinsa kiinni, keränneet voittonsa ja karistaneet tomut jaloistaan eli kansanomaisemmin sanoen lähteneet livohkaan. Jos näin on käynyt, moni halpaan mennyt janoinen suomalainen on menettänyt rahansa.

Kokeilemalla ping-pyynnöllä havaitaan, että osoitetta ”Alko24h.com” ei ole enää olemassakaan, joten se siitä ja sen kestosta!

Lisätty 15.11.2010: Alko24h.comin sivut toimivatkin jälleen. Ehkäpä yrityksessä vietettiin pikkujoulua koko viikonlopun ajan sen verran riehakkaisissa tunnelmissa, että palvelin pääsi kaatumaan. Niin tai näin, mutta sivujen yht'äkkinen toimimattomuus ei anna yrityksestä kovinkaan hyvää kuvaa.

Kohdassa Tulli- ja verotietoa on lainaus (jonkin) STTV:n tiedotteesta: ”STTV katsoo, että alkoholijuomien maahantuonti omaan käyttöön on sallittua vain, kun tilaaja itse valitsee tuotteet, maksaa ne myyjälle, järjestää itse kuljetuksen ja suorittaa niistä mahdolliset verot eli tilaaja tuotteiden vastaanottajana huolehtii tosiasiallisesti omaan kulutuskäyttöön tulevien juomien maahantuonnista.”

”Mahdolliset verot” voi olla kohta, joka jää halvan viinan perässä Alko24h.comin sivulle tulleelta suomalaiselta huomaamatta. Selvemmin sanoen ne ovat tullin Suomessa perimät alkoholin valmisteverot arvonlisäveroineen. Sana ”mahdolliset” saattaa hämätä luulemaan, että veroja ei ehkä aina perittäisikään. Sitten asiaa vielä sekoitetaan kertomalla, että ostajalla on mahdollisuus EU-tuomioistuimen päätöksellä hakea takaisin Viroon maksetut valmisteverot... ja lässyn-lässyn... ja lehmätkin oppivat ehkä lentämään...

On luultavaa, että tilaaminen kaikkine veroineen tulee kalliimmaksi kuin ostaminen Suomessa. Kokonaishinta lieneekin seuraavanlainen:

Kh = (Mh+Kk+Vv)*1,23, jossa

Mh = Alko24h.comin perimä hinta
Kk = kuljetuskustannukset
Vv = tullille maksettava valmistevero
1,23 = arvonlisävero 23 %


Koska monien muiden tuotteiden kohdalla kuljetuskustannukset (postikulut tms.) lasketaan mukaan verottomaan hintaan, jonka perusteella määrätään sitten arvonlisävero, niin tehdään varmasti tässäkin tapauksessa.

10 kommenttia:

 1. Täyttä huijausta koko firma, tosin oli jo tiedossa pian sen jälkeen kun rahat meksettiin. Meiltä meni 843€, eivät vastaa enää kyselyihin. Suomeen olisi pitänyt maksaa valmiste- ja pakkausverot, olisi tullut meiltä maksamaan n.670€ lisää + letterboxin rahti 385€, eli päin vittua meni meidän osalta!! No ei kuitenkaan tullut persnettoa kuin n. 50€ / henkilö.

  VastaaPoista
 2. Etukäteismaksu tulee Suomessa voimassa olevasta laista joka edellyttää, että alkoholit on maksettu ennen kuin ne lähtevät Suomeen.

  http://www.valvira.fi/files/Alkoholijuomien%20nettikauppa_ohje.pdf

  Eli ei se liity kauppiaan rehellisyyteen mitenkään.

  Toinen asia on tietysti se, ettei pojilla ole ollut hajuakaan siitä miten Suomessa säännöt menevät ja ovat alkaneet myymään mentaliteetilla "rahat pois" ja toivottu parasta ja odotetty pahinta.

  Ja kaikkihan tietävät mikä on lopputulos kun rupeat tietoisesti ärsyttämään Tullia - turpiin tulee taatusti.

  VastaaPoista
 3. Koemielessä laitoin pienellä summalla tilauksen (80eur) ja samat jutut mitä tuossa joku toinenkin oli kokenut, valmiste- ja pakkausverot pasahti maksettavaksi, ei muutoin heidän suosittelema kuljetusyhtiö halunnut tuoda juomia maahan. Maksoin nekin pois, ajattelin että saispa nyt edes ne mitä tilasi, juodaan kallista juomaa :) Tähänkään päivään mennessä ei ole kuulunut, tilauksen tein 30.9. Kuljetusliike ei ole alko24h.com firmalta saanut vahvistusta että juomat voi noutaaa, hekin odottavat, he kyllä muuten tuntuisivat hommansa hoitavan. Nyt ei tule sähköposteihin vastausta vaikka vielä Facebookissakin hommaansa mainostavat ja sivutkin normaalisti auki. Että näin. Kylläpähän tämän arvasikin, ihan kokeenahan rahatkin laitoin ja tiesin että mitään sieltä ei tule kuitenkaan. En muuten ole löytänyt netistä vielä yhtään juttua jotta joku sieltä olisi lähetystään saanut perille, veroilla tai ilman...

  VastaaPoista
 4. Koska yritys on rekisteröity Maltalle, sen toiminta lieneekin Maltan lakien alainen. Jos kyse on petoksesta (niin kuin näyttää parissa tapauksessa olevan), oikeustoimet yritystä kohtaan pitäisi ilmeisestikin käynnistää maltalaisessa tuomioistuimessa.

  Jos petettyjä Suomessa on paljon ja Maltan laki tuntee joukkokanteen, heidän pitäisi tehdä joukkokanne yritystä vastaan. Pitkän välimatkan ja arvaamattomien kustannusten vuoksi se voisi kuitenkin olla vaikeaa. Ja yrityksen vastuuhenkilöiden löytäminen saattaisi myöskin olla hankalaa.

  Yrityksen täytyy olla Maltan yritysrekisterissä (tai vastaavassa), ellei tieto yrityksen kotipaikasta Maltalla ole sekin sitten vain silmänlumetta. Kyseinen rekisteri on useimmissa maissa avoin, eli yrityksen perustiedot kerrotaan niitä tiedustelevalle. Jonkun petetyn kannattaisikin lähestyä Maltan yritysrekisteriä ja kysyä vastuuhenkilöiden nimet. Voihan olla, että ”yrittäjät” ovatkin virolaisia...

  VastaaPoista
 5. Ilmoittakaa kaikki tuolta tilanneet tänne tietonne: http://checkout.fi/

  Kyseisen firman kautta kulkee/kulki rahaliikenne kuluttajalta alko24h:lle. Saatte rahanne takaisin.

  Ruhkaa tosin pukkaa, kun "muutama" kanssasisar tilannut ko. puljusta :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos anonyymille checkout.fi sivun osoitteesta! :)

  VastaaPoista
 7. yksi aikaisemmin kirjoitti että tilasi 30.09 tuotteita eikä näytä liikkuvan. itse tilasin samoihin aikoihin. koska mielestäni veruvastuu on myyjällä (kyseessä etämyynti koska oli kuljetuksen järjestyksessä mukana - kannattaa lukea tullin tiedotteet/säännöt asiasta), soitin tulliin että näin sen on pakko oltava, saisinko paperit jotka voin lähettää kuljetusfirmalle. siellä mietittiin muutama päivä ja kerrottiin että alko24h:ta tutkitaan ja jotkut päälliköt tullissa ovat lähteneet mäkeen. monet viikot soittelin tullin virkailijalle kunnes tänään kertoi että päätös asiasta menee vasta tammikuulle!

  VastaaPoista
 8. näyttää siltä että sivusta uudistetaan ja valikoimaa parannetaan entisestään. Erittäin hyvä firma ja toimiva palvelu yms.

  Jukka Imeläinen
  Tampere

  VastaaPoista
 9. Kateellisten höpinää tää koko blogijuttu, kun jotkut keksiny hyvän bisneksen. Joka toimii viel hyvin.
  Mä tilasin testimielessä tuolta vajaalla 60€:lla lonkkua ja sidua. Maksoin verot kiltisti suomeen ja perille tuli. Säästin vielä jotain 20€, jos oisin tuon määrän alkosta käynyt ostamassa.
  Aion kyllä kesäfestareille tuolta tilata juomat!

  VastaaPoista
 10. Sehän on jokaisen vapaasti valittavissa, mistä juomansa ostaa vai ostaako ollenkaan.

  VastaaPoista