sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Kreikkalainen

Eräältä kirpputorilta löytyi 70-luvun kohuromaani, Pierre Reyn Kreikkalainen, joka kertoo epäsuorasti kreikkalaisesta laivanvarustajasta Aristoteles Onassiksesta, John F. Kennedystä, Jacqueline Kennedystä, Maria Callasista ym. julkisuuden henkilöistä. Romaanin tapahtumien aikoja ja paikkoja on hieman muutettu, mutta romaanihenkilöiden esikuvat ovat kuitenkin hyvin tunnistettavissa.

JFK:ta esikuvanaan pitävä presidenttiehdokas Scott Baltimore (jonka suvun esikuva on Kennedyjen klaani) salamurhataan mutta tosin vasta vuosia myöhemmin ja suunnilleen samoihin aikoihin kuin JFK:n nuorempi veli, senaattori Robert Kennedy salamurhattiin.

Maria Callasia esikuvanaan pitävä kreikkalainen Olympia Menelas ei laula vaan soittaa pianoa mutta on muuten aivan samanlainen diiva.

Kreikkalaisen päähenkilö on Sokrates Satrapoulos, jonka ympärille romaanin kaikki henkilöt kytkeytyvät tavalla tai toisella. Satrapoulos avioitui romaanin lopussa Peggy Baltimoren kanssa samalla tavalla kuin hänen esikuvansa Onassis avioitui Jackie Kennedyn kanssa (ikäero 23 vuotta)

Satrapoulosin ainoa poika, Akhilleus, kuoli lento-onnettomuudessa aivan samalla tavalla kuin Onassiksen Alexander-poika.

Aristoteles Onassis oli aikanaan maailman rikkaimpia ja vaikutusvaltaisimpia miehiä, ja hän ansaitsi omaisuutensa suhteellisen rehellisellä työllä – toisin kuin nykyajan bittinikkarit, jotka eivät näytä tietävän oikeasta työstä juurikaan mitään.

Mitähän eroa mahtaa olla maailman suurimmalla kauppalaivastolla ja jollakin Googlella tai Facebookilla..?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti