Kuten media osaakin jo kertoa, Plan B from outer space -kapina Nokian johdon vaihtamiseksi loppui noin puolentoista vuorokauden uhittelun jälkeen. Ilmeisestikin nuorille tuli jotakin ”tärkeämpää” tekemistä, ja kapinointi sai jäädä.
Ehkäpä tämä kuvaa hyvin nykynuorten lyhytjänitteisyyttä: jos asia ei toteudu lähes heti hiiren klikkauksen jälkeen, asialla ei ole mitään merkitystä eikä siihen kannata tuhlata enempää aikaa ja vaivaa.
Nykyaikana internetin, Facebookin ym. avulla tyhmillekin ideoille saadaan helposti julkisuutta, mutta se ei taida kantaa kovinkaan pitkälle. Jokin pelkkä internetsivu, jota voi vain kommentoida, ei yksinkertaisesti voi pitää kenenkään mielenkiintoa kovinkaan kauan yllä.
On ehdotettu, että Nokialta irtisanottaville koodareille, joita lieneekin tuhatmäärin(?), pitäisi työvoimahallinnon käynnistää muuntokoulutus, jolla ”softainsinööreistä” uudelleenkoulutettaisiin rakennusinsinöörejä. Koodaria ei voi edes pahalla tahdollakaan sanoa insinööriksi, koska se olisi yksinkertaisesti loukkaus oikeita insinöörejä kohtaan.
Koulusta valmistunut ja Nokiaan ensimmäiseen työpaikkaansa menevä ja siellä useita vuosia aikaansa kuluttava ”insinööri” ei valitettavasti tiedä juurikaan mitään oikeasta insinöörityöstä tai työstä yleensäkään, koska Nokian maailma on sen verran erilainen.
Rakennusalan muuntokoulutukseen menevä ex-nokialainen on jopa heikommassa asemassa kuin ammattikoulun rakannuslinjan käynyt henkilö, koska koodarikoulutuksesta ja työstä Nokiassa ei ole mitään hyötyä vaan pikemminkin vain haittaa.
90-luvun puolivälissä Oulussa järjestettiin eri alojen insinööreille muuntokoulutus, jolla heistä koulutettiin tietoliikenneinsinöörejä Nokialle. Mukana oli mm. rakennusinsinöörejä, jotka kuuleman mukaan oppivat jotakin ja jopa työllistyivät Nokian eri yksiköihin. Se onkin helppo uskoa, koska perinteinen insinöörikoulutus antaa varmastikin hyvän pohjan sähkötekniikan opintoja varten.
Nokiassa työtä tehnyt koodari-insinööri on aivan erilaisessa ja paljon huonommassa tilanteessa: kaikki täytyy aloittaa aivan alusta asti, mikä tulee viemään paljon aikaa.
Miten olisi, jos ex-nokialaisista koulutettaisiin ydinvoimainsinöörejä? Se olisi varmastikin säteilevä ammatti, mutta toisaalta he ovat varmastikin jo saaneet työssään ja vapaa-ajallaan osakseen niin paljon matkapuhelinsäteilyä, että he ovat voineet tulla immuuneiksi kaikelle säteilylle.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti