torstai 12. tammikuuta 2017

Koskaan et muuttua saa...

Näin lauloi Pasi Kaunisto vuonna 1969, ja samaa laulua näyttävät laulavan myös Asmo-laturin jälleenmyyjät, mitä tulee laturin mainospropagandaan. Vaikka Asmo Solutions hieman ”korjasi” sivultaan pahimmat valheet, viesti ei näytä vielä menneen perille jälleenmyyjille. Siellä ovat nähtävissä samat valheet kuten aiemminkin.


1. Patentoitu

Ei ole patentoitu, minkä tosiasian yritys itsekin viimein uskoo ja myöntää. Patentin saaminen näyttää melko epävarmalta. Euroopan Patenttivirasto ei ole halukas myöntämään patenttia hakemuksen mukaisessa laajuudessa.

Vaikka laturi saisikin joskus jonkinlaisen patentin, se ei tee siitä sen parempaa.

2. Ei kuluta sähköä valmiustilassa

Kyllä kuluttaa, jos puhelinta ei irroteta latausjohdosta. Jos puhelin ladataan yön aikana, rele muun elektroniikan ohella lämmittää laturia mukavasti. Kun kerran latauselektroniikan hyötysuhde latauksen aikana oli selvästikin Samsungin laturia huonompi, on luultavaa, että latauselektroniikan hyötysuhde tyhjäkäynnissä on myöskin huonompi, mikä tosin tulikin selville tehdyissä mittauksissa.

3. Maailman turvallisin laturi

Tämänkin myytin yritys on jo kumonnut. Onko se sitten turvallisempi kuin jokin toinen laturi, onkin jo vaikeampi kysymys vastata.

4. Ekologinen

Jos Asmo-laturi kuluttaa latauksen aikana enemmän sähköä kuin summassa valittu vertailulaturi, eihän se voi olla ekologinen. Joissakin tapauksissa Asmo-laturin vuosikulutus voi olla jopa suurempi kuin muilla latureilla.

Asmo-laturin ostaminen korvaamaan laitteen mukana tullut laturi lisää vain luonnonvarojen tuhlausta ja lisää elektroniikkajätteen määrää, joka saattaa sisältää ympäristölle haitallisia raskasmetalleja.

5. Automaattinen poiskytkentä

Toisin kuin monilla kilpailevilla latureilla Asmo-laturissa ei ole automaattista poiskytkentää latauksen päätyttyä. Se on manuaalinen ja tapahtuu joko a) irrottamalla puhelin latausjohdosta tai b) irrottamalla Asmo-laturi pistorasiasta, jolloin se on varmasti ”turvallinen”.


Loppukevennyksenä Pasi Kaunisto kajauttaa komean rallinsa. Ole hyvä, Pasi...


8 kommenttia:

  1. http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/2015-05-26/Tulipalosta-se-alkoi-%E2%80%93-suomalaislaturista-9-tunnin-joukkorahoitushitti-3321066.html

    Suurin osa ihmisistä jättää laturin kiinni seinään käytön jälkeen, ja keksijä lupaa, että Asmo-laturilla niin voi tehdä turvallisesti. ”Se kestää jopa salamaniskun sähköverkkoon ollessaan valmiustilassa seinään kiinnitettynä”, sanotaan tiedotteessa.

    Mitä oikeasti tapahtuu, jos tällainen releellinen laturi joutuu vaikkapa salaman aiheuttaman ylijännitteen ja jumalattoman virran kohteeksi? Laturistahan puhutaan, että sen voi jättää huoletta pistorasiaan kiinni. Jännittehän hyppää tietääkseni jokaista tuhatta volttia kohden n. yhden millimetrin. Releen kärkien väli oletettavasti voisi olla n. 1-2 mm. Tällöinhän ylijännite hyppää sinne elektroniikkapuolelle helposti kärkien yli. Ja jos releessä on vain yhdet kärjet, niin silloinhan ylijännitteellä on vapaa pääsy kokoajan elektroniikkapuolelle? Relekkin on piirilevyssä kiinni, joten voikohan tätä nyt turvallisesti pitää kiinni kesäkautena ukkosilmoilla? Salama kun saattaa sulattaa kymmeniä metrejä maakaapeliakin ja halkoa puita.


    Allaolevista linkeistä pääsee lukemaan hieman salaman voimasta.

    http://ilmatieteenlaitos.fi/perustietoa-ukkosesta

    http://tieku.fi/teknologia/energia/sopivatko-salamat-energianlahteeksi

    Salama vaikuttaisi hyvältä energianlähteeltä, sillä siinä voi olla 200 000 ampeerin sähkövirta, jonka jännite saattaa olla useita satoja miljoonia voltteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. IndieGogon mukaan puukuorisen Lastun toimitukset alkavat tässä kuussa. Kuvista ei käy ilmi materiaalin paksuus, mutta vaikka kyseessä onkin vain ohut viilu, puu on selvästikin elektroniikkalaitteissa käytettäviä muoveja helpommin syttyvä ja palava. Muovien pitäisi olla paloa hidastavia, ja ne eivät saisi olla paloa ylläpitäviä niin kuin puu materiaalina on.

      Entinen "maailman turvallisin laturi"...

      Poista
    2. If i would want to think into this early stage comment little more than it is written, i could assume Asmo referenced the family fire which is the underlying story of this whole thing. It may very well be that that fire was indeed caused by a charger which was set into fire by a thunder strike. This is a perfectly reasonable scenario.
      We however know and your post confirms that the Asmo charger does not protect against power surges. Neither they seem to claim this in the later publications, interviews. One more story which only raises eyebrows and makes the motives of Asmo Solutions questionable.

      Poista
  2. http://www.iltasanomat.fi/digitoday/art-2000000807664.html

    Laturia voi huoletta pitää pistorasiassa koko ajan, YLE. Tukesin turvallisuusinsinööri Seppo Niemen mukaan laturi pitää kuitenkin irrottaa ukonilmalla.

    Laturi kuluttaa kyllä pistokkeessa hieman sähkövirtaa, mutta merkkituotteiden laturit ovat yleensä niin laadukkaita, etteivät ne vaaranna kodin turvallisuutta.

    Jutussa puhutaan ihan tavallisista puhelimien mukana tulleista latureista.

    VastaaPoista
  3. Sen markkinoinnissa vahvasti esillä olleen palaneen talon syttymissyyn haluaisin kyllä tietää. Jos se olisi syttynyt laturista niin varmasti siitä olisi jo esitetty dokumenttia.

    Tukes saisi kyllä tulla tässä asiassa esielle ja kertoa, ettei nuita vakiolatureita tarvitse pelätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota asiaa voisi tiedustella maestrolta itseltään.

      Vakavasti puhuen palo- ja pelastuslaitos rekisteröi jokaisen rakennuspalon, ja kun tapahtuneesta ei ole kulunut 20 vuotta enempää, tietojen luulisi olevan olemassa. Tavallisesti vakuutuskorvauksen saamisen ehtona on syttymissyyn ja -paikan selvittäminen, jotta vakuutusyhtiö voisi jonkin kepulikonstin perusteella evätä korvauksen maksamisen tai pienentää korvaussummaa, jos käy ilmi, että palo on alkanut törkeästä huolimattomuudesta tai se on sytytetty tahallaan.

      Syttymissyytä voisi kysyä pelastuslaitokselta. Rekisterin pitäisi olla julkinen.

      Poista
    2. Muistin lukeneeni artikkelin tuosta palosta. Siinä mainitaan, ettei palon syttymissyystä olla varmoja.

      Poista
    3. http://www.iskelma.fi/uutiset/viihde/asuntopalojen-syyt-listattiin-katso-kodin-vaarallisimmat-sahkolaitteet-108314

      Sähköjohdot ja -kaapeloinnit: 83

      Sattumalta kuulin eräästä palonalusta. Tämä tapaus oli sattunut kesämökillä. Jakorasiassa oli ollut sähköjohto, joka oli ollut huonosti liittimen alla. Kyseisen ryhmän, eli johdon päässä kuormana oli ollut kaksi puhelimen laturia, joissa oli puhelimet latauksessa. Tämä pieni kuorma ja johdon huono liitos olivat aiheuttaneet jakorasiassa olleen johdon kuumenemisen ja palamisen. Jos tämä mökki olisi palanut kivijalkaan saakka, niin mitä silloin syytettäisiin palon aiheuttajaksi? Eihän siellä ollut kuin puhelimen laturi kiinni pistorasiassa.

      Vanhoissa rakennuksissa voi olla vaikka minkälaista sähköjohtoviritelmää, jotka voivat aiheuttaa palon. Pelkästään johdinten kuoren mureneminen ajan myötä saattaa aiheuttaa oikosulun vaikka kyseistä johtoa ei kuormitettaisi. Vanhojen taloja saneeratessa kannattaisi aina vaihtaa sähköjohdot.

      Ja se asentajan pitää olla myös alan ammattimies.

      Poista