keskiviikko 23. elokuuta 2017

3 vuotta, 1,5 miljoonaa euroa ja 15 000 laturia

Asmo Solutionsiin oli noin kolmen vuoden aikana sijoitettu yhteensä noin puolitoista miljoonaa euroa. Yrityksen ainoa tuote on niinkin nerokas oivallus kuin ”palamaton” puhelinlaturi, jossa on rele. Käsitteenä ”palamaton laturi” on yhtä naurettava kuin ”mies joka ei voi kuolla” eli Mustanaamio (Fantom).

Asmo-laturi ei eroa muista latureista millään muulla tavalla kuin huomattavasti kalliimman ostohintansa vuoksi. Laturia on mahdollisesti myyty (ja valmistettu) noin 15 000 kappaletta, josta käyttäjille on mennyt alle 10 000 laturia. Suurin osa Prisman ostamista 5000 laturista lienee edelleenkin myymättä. Suuri osa Puuilon ja joidenkin muiden jälleenmyyjien ostamista latureista lienee myöskin myymättä.

Prisma on laskenut hinnan 29,95 euroon. Syynä siihen lieneekin ollut heikko myynti, mutta tuskinpa tuokaan auttaa mitään. Verkkokauppaan on tänään saapunut 10 laturia. Kun kerran valmistajan varasto on loppu, ne oli ostettu jostakin muualta. Voisiko ostopaikka olla Stayhome tai Data-Systems? Jälkimmäisen veroton hinta (8 €) on varmastikin paljon pienempi kuin Verkkokaupan Asmo Solutionsille aikaisemmin maksama.

Jonkin toinen yritys parempine tuotteineen olisi varmastikin saanut paljon enemmän aikaan tuolla summalla. Kolme vuotta, 1,5 miljoonaa euroa ja 10 000 (15 000) myytyä laturia on yhtälö, jonka laatiminen vaatii melkoista ”lahjakkuutta”. Eihän se tosin tee kuin 100 tai 150 euroa myytyä laturia kohden.

Ely-keskuksen tuen peruste oli ”laturin kehittäminen maailman markkinoille”. Suurin osa latureista on kuitenkin myyty Suomessa, joten se siitä maailmanvalloituksesta, jota ei tule koskaan.

Sijoittajien miljoonasta lieneekin suurin osa on jo pantu menemään. He ovat menettäneet rahansa saamatta mitään vastinetta. Toinen häviäjien ryhmä on ”palamattoman”, ”patentoidun” ja ”energiapihin” laturin ostaneet, jotka saivat todellisuudessa 40 –50 euron hankintahinnalla jotakin muuta kuin luulivat saavansa. Nyt he ovat ”kahden laturin loukussa”: Asmo-laturi ja merkkilaturi.

Kommenttina tulleista vähäisistä tiedoista viime vuoden tilinpäätöksestä voidaan hieman yksinkertaistaen päätellä, että vuonna 2016 yritys käytti noin 465 000 euroa muihin kuin palkkamenoihin. Jos latureita valmistettiin 15 000 kappaletta á 10 euroa, yhteensä 150 000 euroa, mihin käytettiin loput yli 300 000 euroa?

Yritys on nyt tyhjentänyt varastonsa ja dumpannut laturit niille jälleenmyyjille, jotka ottivat ne vastaan myydäkseen ne polkuhintaan. Niille jälleenmyyjille, joilla olivat varastot täynnä myymättömiä Asmo-latureita, ne eivät kelvanneet – tuskin olisivat edes ilmaiseksi.

Mr. Chargerin taru loppui, ennen kuin se ehti edes alkaakaan. Asmo Solutionsilla olisi tietenkin ollut varaa kehittää muotoilulaturi ilman ennakkotilaajien rahojakin, mutta näin sen ei olisi tarvinnut sijoittaa euroakaan kehitystyöhön – eikä ottaa minkäänlaista taloudellista riskiä. Ennakkotilaajilla voi tulla olemaan suuria vaikeuksia saada ennakkomaksunsa takaisin.

Oulun kaupunki sijoitti tähän ihmelaturiin lähes 300 000 euroa. Sijoitusrahasto käytti seuraavaa perustelua: ”Butterfly invested into Asmo Charger because of their simple, well protected, solution to a very well defined problem that has a global scale.” Eihän tuosta mikään pidä paikkaansa..?

Viimeisimmät huhut (bbs.io-tech.fi) kertovat, että joitakin latureita olisi ”kärähtänyt” – niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. Mutta eihän ”palamaton” laturi vain voi kärähtää – vai voiko..? Sehän olisikin paradoksaalista, jos turvalaturi syttyisi palamaan ja aiheuttaisi rakennuspalon – ja ehkäpä vielä polttaisi jonkin vanhan meijerin maan tasalle...

Valkee on sinnitellyt korvavaloineen jo seitsemän vuoden ajan. Asmo-laturi näyttää jäävän yhden vuoden tähdenlennoksi. Mitään pelastusta tuskin on näköpiirissä. Idea ”palamattomasta” laturista on käytetty loppuun. Muutkaan automaattisesti sammuvat laturit eivät ole osoittautuneet myyntimenestyksiksi – miksi sitten Asmo-laturista olisi pitänyt tulla sellainen?

22 kommenttia:

 1. Asmon taloustiedot löytyvät PRH:n virre palvelun kautta.

  VastaaPoista
 2. Jos tuo tieto kärähtäneistä latureista pitää paikkansa ja valmistaja on tiedon pimittänyt, niin jo on härskiä.

  VastaaPoista
 3. Korjauksena yllä olevaan ja kaikkiin vanhempiin teksteihin, joissa kerrottiin, että yritys olisi kerännyt uutta pääomaa 1080 000 euroa: todellisuudessa yritys keräsi 1407 510 euroa uutta pääomaa eli yli 300 000 euroa aiemmin mainittua enemmän. Sehän tarkoittaa vain sitä, että sijoittajat tulevat menettämään enemmän rahaa...

  VastaaPoista
 4. Osakkeita sais ny 150 euroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos yritys lopettaisi toimintansa (siististi) ja tekisi jäljellä olevasta kassasta pääomanpalautuksen, osake olisi korkeintaan tuon arvoinen. Jos koko annissa kerätty summa (1407 510 euroa) palautettaisiin, osakkeenomistajat saisivat vain noin 70 euroa osaketta kohti. Palautettava summa olisi todellisuudessa vain murto-osa tuosta, ehkäpä 10 prosenttia, jolloin palautus osaketta kohti olisi 7 euroa.

   Luultavaa kuitenkin on, että yritys jatkaa palkanmaksua niin kauan kuin kassassa on rahaa, ellei käynnissä oleva poliisitutkinta vaikuta sitten yrityksen tulevaisuuteen.

   Poista
 5. https://www.taloustutka.fi/company/2617164-1
  Löytyykö Asmon muista yrityksistä taloustietoja?

  VastaaPoista
 6. tämä meidän ns.sarjayrittäjän kaikkien firmojen liikevaihto on luokkaa 200k€ joten keskiverto nakkikoppi tekee enemmän rahaa kuin paljon mainostettu startup visionääri. Nakkikoppilla ei tosin pysty tekemään puolenmiljoonan tappioita.
  Tässä nähdäänkin se koko startup skenen suurin ongelma, moni siellä touhuaa mutta harva siellä yhtään rahaa tekee. Silti näitä "yrittäjiä" hehkutetaan mediassa ja suu vaahdossa selitetään kuinka tässä suomi nyt nousee! Kyllä jokainen isä&poika ja paku firma voi palkata kaikenmaailman yhteisömedia päälliköitä pariksi vuodeksi töihin jos ensin annetaan 300k€ tukirahaa. Sitten vaan Kalevaan irvistelemään ja kehumaan kuinka ollaan luotu työpaikkoja..

  VastaaPoista
 7. Nyt on osakkeita Privanetissä myynnissä jo 120 euroon. Tilinpäätös ei tainnut olla kovin mieluisa sijoittajien mielestä. Oliko tämä heidän mielestään riskisijoitus vai jotain ihan muuta?

  VastaaPoista
 8. Alin myyntitarjous on 49 euroa, joka on vain 18 prosenttia merkintähinnasta. Viime marraskuussa anti merkittiin ennätysvauhtia, mutta näin siinä sitten vain kävi. Sijoitusmuistio olisi kannattanut lukea tarkemmin – ja paljon kriittisemmin...

  VastaaPoista
 9. MTV:n kolmen vuoden takaisessa jutussa kerrotaan:

  Yrityksen tavoitteena on, että kyseinen laturi tulisi tulevaisuudessa vakiolaturiksi jokaisen uuden myydyn kännykän mukaan.

  Puhelimia myydään noin 1,5 miljardia kappaletta vuodessa. Tuosta voidaan laskea, että jos jokainen myyty puhelin tuottaisi sijoittajille luvatut 10 euroa, voittoa tulisi vuodessa ”vaatimattomat” 15 miljardia euroa. Tässä tavoite ei selvästikään toteutunut...

  Avovaimon suru-uutisesta inspiraatio: Suomalaismieheltä teknologinen neronleimaus

  VastaaPoista
 10. Mitähän nuo eri lehtien toimittajat ajattelevat nyt tuosta GRILLIN aiheuttamasta palotarinasta ja itse unelmavävystä? Ainakin lehtien uskottavuus on kärsinyt kovan kolauksen. Voiko toimittajia todellakin huijata kirjoittamaan mitä haastateltava haluaa ilman mitään todisteita ja vääriä tietoja ei aiota oikaista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmastikin voi, ja siinä auttanee lupaus tulevasta lahjalaturista.

   Poista
 11. Kärkkäinen on myös hukkaamassa Asmo-latureitaan: ale -50 %. Ei tainnut kauppa käydä sielläkään...


  Tiesitkö, että puhelimen laturin jättäminen seinään on tulipaloriski?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iin myymälässä ovat edelleenkin samat 15 laturia hyllyssä (myymättä).

   Poista
 12. Mitähän Rockstar-yrittäjä mahtaa nyt ajatella tietäessään, että hänen marraskuussa tekemänsä 40 000 euron sijoitus on muuttumassa arvottomaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä sille patentille kuuluu?

   Asmo Solutions Oy on kehittänyt ja patentoinut tehokkaan latausteknologian joka estää hukkaenergian käytön ja parantaa paloturvallisuutta.

   “Kaikki alkoi avovaimoni Johannan kotoa jossa viallinen kännykkälaturi sytytti tulipalon”, kertoo Asmo Saloranta

   Poista
  2. Jos Dillon todellakin sijoitti 40 000 euroa (omia rahojaan), hän on 10 euron osakkeeen hinnalla menettänyt 38 518 euroa.

   Poista
  3. He has paid the 40000 back as salary probably three times already. He is the CEO of the company nobody seems to talk about..

   Poista
 13. Huolto- ja palautusprosentit nousseet verkkokaupassa. Onko latureita kärähdellyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. There are several comments on the Asmo Facebook about chargers not working with the apple dongle.

   Poista