lauantai 19. elokuuta 2017

Huhupuheita vai ei..?

Tärkeä fakta on, että huhupuheet Asmo-laturista ovat lisääntyneet merkittävästi viime aikoina. Kaupungilla on nimittäin viime päivinä kiertänyt monenlaisia huhuja Asmo-laturista. Ne ovat aina ennenkin pitäneet paikkansa, joten ehkä ne tälläkin kertaa osuvat oikeaan.

Yritys kertoo, että sen ”varasto on loppu”. Yksi selitys voisi olla se, että latureiden kysyntä oli niin kovaa, että ne pääsivät yksinkertaisesti loppumaan. Mutta miksi latureita ei ole teetetty lisää? Jos tuote myy hyvin, omistajiensa etua ajatteleva valmistaja pitää huolen siitä, että tuotetta on aina saatavilla ja raha virtaa kassaan.

Jotkin jälleenmyyjät ovat laittaneet laturin loppuunmyyntiin. Data-Systems, jolla näyttää olevan yhteinen varasto Stayhomen kanssa, myy laturia 12,80 euron hintaan. (Veroton hinta on 10,32 euroa.) Laturin aikaisempi hinta oli 40,30 euroa, joten on varmaa, että Data-Systems myy laturia tappiolla – ja niin varmasti myös Stayhome. Mutta miksi ne haluavat poistaa Asmo-laturin valikoimistaan?

Kun kerran poliisi tutkii epäiltyä rikosta, oikeuslaitoksen tehtävä on estää epäillyn rikoksen ja siitä saatavan rikoshyödyn jatkuminen. Jos laturin toimintaperiaate perustuu jonkun toisen henkilön ideaan ja poliisi tutkii tuota törkeänä petoksena, voi olla mahdollista, että käräjäoikeus on määrännyt laturin toistaiseksi voimassa olevaan myyntikieltoon. Se tarkoittaisi sitä, että Asmo Solutions ei voisi kiellon voimassaoloaikana myydä itse tai toimittaa latureita jälleenmyyjille. Kielto ei olisi taannehtiva, eli ne jälleenmyyjät, joilla on oma maksettu varasto, voisivat myydä sen loppuun, mutta uutta myytävää niille ei enää toistaiseksi tulisi.

Jos käräjäoikeus on puuttunut yrityksen toimintaan, voi olla mahdollista, että yrityksen varat on jäädytetty mahdollisten vahingonkorvausvaatimusten vuoksi, jotta niitä ”ei hukattaisi” tutkinnan ja oikeuskäsittelyn aikana.

Arvelua siitä, että yritys vetelee viimeisiään, tukee sen antama tieto Mr. Chargerista: varasto loppu. Miten ihmeessä tuotteen, jota ei ole koskaan valmistettukaan, varasto voi olla ”loppu”? Se on melko selvä signaali siitä, että Mr. Chargeria ei tulla koskaan valmistamaan.


Kaikki yllä esitetty on pelkkää arvelua ja voi osua väärään. Mutta jos yrityksellä on ”patentoitu” tuote, jonka piti valloittaa maailma, sen pitäisi huolehtia siitä, että kysyntä ja tarjonta kohtaavat aina eikä tule vastaan tilannetta, jossa täytyy kertoa: varasto loppu.

Varasto loppu -sivuille ei ole linkkiä yrityksen sivulta, mutta niille pääsee ainakin toistaiseksi Google-haun avulla, eli sivuja ei ole vielä poistettu. Yrityksen osakkeen arvo lähestyy asymptoottisesti nollaa. Olisi kannattanut myydä silloin, kun siitä olisi vielä saanut jotakin. Nyt se on myöhäistä.

Indiegogo-ennakkotilaajien kohtelu antaa sellaisen kuvan, että yrityksen toiminta ei ollut aivan täysin vilpitöntä. Ja kuten blogissa on monesti aikaisemmin todettu, monet yrityksen kertomat asiat eivät ole pitäneet paikkaansa. Voidaan rehellisesti sanoa, että Asmo-laturi oli valhetta alusta loppuun.

Tähänkö päättyy oululaisen laturiyrityksen tarina, jonka tuote, Asmo-laturi, ehti olla markkinoilla alle yhden vuoden ajan?

10 kommenttia:

 1. https://patent.prh.fi/patinfo/tiedot.asp?NroParam=20140021&NID=&offset=&ID=X1003625&Inx=1

  Tuolta voi katsoa kovasti hehkutetun patentin tilan. Asiakirjoista ilmenee, että määräaika vastata olisi tänään.
  Sitä tosin ihmettelen, että mitä tässä voitaisiin enää patentoida, jos kaikki aiemmin julkisuuteen kerrotut asiat laturista ovat olleet muiden aiemmin patentoimia?
  Käsittääkseni tämä on juuri se patentti, josta on meuhkattu alusta alkaen.

  VastaaPoista
 2. Miksi Mr. Chargeria ei voi tilata enää? Lopettiko Aarnio yhteistyön "sattuneesta syystä"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti joskus saamme kuulla itse muotoilijalegendalta, eli itse Aarniolta, mihin hän luuli pääsevänsä mukaan. Lehtijutuissa Aarnion kerrottiin kiinnostuneen projektista, koska luuli tekevänsä jotain uniikkia.

   Poista
 3. Viimeinen myyntitarjous privanetissä 169€. Ei kukaan osta...

  VastaaPoista
 4. Oulun kaupunki sijoitti Asmo Solutionsiin lähes 300 000 euroa. Tekes ja Ely-keskus hieman yli 100 000 euroa. Asmo kertoi jossakin mediassa sijoittaneensa omia rahojaan ”talon verran” eli noin 200 000 euroa. Tuo tekee yhteensä yli puoli miljoonaa euroa, mutta mitä tuolla suurella summalla saatiin? Puhelinlaturi, jossa ei käytännössä ole juurikaan mitään keksinnöllistä. Eihän se (jumalauta!) ole mitään muuta kuin laturi, jossa on rele. Ja siihen saatiin menemään lähes 600 000 euroa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en usko, että Asmo olisi sijoittaut omaa rahaa yhtään. Saahan sitä kaikkea väittää, mutta tuskin tuokaan on totta.

   Poista
 5. Taitaa valitettavasti olla sitten niin, että tätä (naurettavuutta) ei tule koskaan..?

  USB-C ASMO

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni C-liittimellä oleva laturi oli vaihtoehtona jo 2014 tai 2015 vuoden ennakkomyyntikampanjassa. Voin muistaa väärinkin.

   Poista
 6. Asmo on vihdoin ja viimein julkaissut 2016 vuoden tilinpäätöksen. ~106k€ liikevaihdolla on saatu tehtyä 549k€ tappiot. Palkkakulut on ollut 190k€ joten onneksi oma talous johtoportaassa on kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä sen mukavampaa kun rahaa tulee ja arki luistaa vai miten se meni?

   Poista