lauantai 31. lokakuuta 2015

Pyramidien uusi tutkimus käynnistyy

Egyptissä on käynnistymässä laaja arkeologinen tutkimus, jonka tarkoituksena on selvittää, onko pyramideissa ja haudoissa tuntemattomia kammioita, käytäviä yms. Tutkimuksessa käytetään apuna nykyaikaista tekniikkaa kuten radiografisia myoneja (~ kosminen säteily), infrapunatermografiaa, fotogrammetriaa ja 3D-mallinnusta. Hankkeeseen osallistuu tutkijoita Kairon, Quebecin ja Nagoyan yliopistoista.

Tutkimus alkaa marraskuussa 2015, ja se kestää arviolta ensi vuoden loppuun asti. Tutkimuksen odotetaan (tai ainakin toivotaan) paljastavan pyramidien ja hautojen tuntemattomat sisärakenteet, mikäli niitä yleensä on. Mutta vaikka mitään ei löytyisikään, sen ei välttämättä tarvitsisi tarkoittaa, että tuntemattomia sisärakenteita ei olisi, vaan se ehkä saattaisi pikemminkin vain kertoa tutkimusmenetelmien ja -laitteiden kehittymättömyydestä ja tehottomuudesta.

Projektin pääkohteet ovat neljännen dynastian ”suuret pyramidit” eli Punainen, Taitettu, Khufun ja Khafren pyramidit. Nuorinkin näistä on iältään noin 4540 vuotta vanha.


Punaisen pyramidin sisärakenne.


Taitetun pyramidin sisärakenne, joka muistuttaa hieman ylläolevaa.


Khufun pyramidin sisärakenne, joka edellisiin verrattuna onkin poikkeava.


Khafren pyramidin sisärakenne, joka on pelkistetyin.

Khafre rakennutti pyramidinsa isänsä Khufun jälkeen, ja monet ovat ihmetelleet, miksi lähes samankokoisen pyramidin sisärakenne on niin paljon vaatimattomampi: pyramidin alaosan läpi kulkeva käytävä yhtyy pyramidin ulkopuolelta lähtevään ja pyramidin alla ensin peruskalliossa ja sitten maan pinnan tasolla kulkevaan hautakammioon johtavaan käytävään. Jotkin arkeologit epäilevät, että pyramidissa saattaisi olla tuntemattomia sisärakenteita, jotka olisi piilotettu paremmin kuin Khufun pyramidissa, joten niitä ei luultavasti ole (vielä) löydetty.

Yhdysvaltojen ja Egyptin rahoittama tutkimusryhmä tutki Khafren pyramidia vuonna 1968 käyttäen apunaan avaruudesta saapuvia kosmisia säteitä. Kehittymättömien tietokoneiden (joita ohjelmoitiin reikäkorteilla) ja antureiden (kipinäkammioiden) vuoksi mitään tuloksia ei tuolloin saavutettu. Mikroelektroniikka (prosessorit) ja sensoritekniikka ovat kuitenkin kehittyneet huimasti kuluneiden 50 vuoden aikana, joten edellytykset löytöihin ovat nyt paljon paremmat kuin tuolloin.

Ranskalainen tutkimusryhmä tutki Khufun pyramidia vuonna 1986 käyttäen apunaan mikrogravimetriaa. Nämä mittaukset herättivät Jean-Pierre Houdinin mielenkiinnon, ja osittain niihin perustuen hän kehitti teoriansa salaisten kammioiden olemassaolosta. (Tätä käsiteltiin blogissa jokin aika sitten.)

Nyt alkavat tutkimukset ovat samalla myös uuden tekniikan testaamista, ja niiden onnistuminen määrää mahdolliset löydöt. Niiden tarkoitus on tuntemattomien sisärakenteiden löytämisen lisäksi myös selvittää pyramidien rakennustapa, joka on edelleenkin täydellinen mysteeri. Kivien latominen päällekkäin voi tuntua helpolta, mutta pyramidin rakentaminen oli hyvin paljon muutakin.

Ensi vuoden aikana on myös tarkoitus tutkia Tutankhamonin hautaa uuden tekniikan avulla. Brittiläinen arkeologi Nicholas Reeves esitti jokin aika sitten, että kuningatar Nefertiti (joka oli Tutin anoppi tai äiti) olisi haudattu Tutankhamonin haudassa sijaitsevaan salaiseen kammioon. Tutkijat toivovat löytävänsä hautakammiosta salaiseen kammioon johtavan piilotetun oven.

Jean-Pierre Houdin odottaa varmasti vahvistusta teorialleen. Tutkimuksessa tullaan käyttämään ajan kehittyneintä tekniikkaa, ja jos siinä ei paljastu mitään, menee varmasti useampi vuosikymmen, ennen kuin käytettävissä on mahdollisesti uudempaa, vielä kehittyneempää tekniikkaa.

Kuvassa oikealla sijaitsee Khufun pyramidi. Keskellä sijaitsevassa Khafren pyramidin huipussa on vielä jäljellä vaaleasta kalkkikivestä valmistettua sileää pintakerrosta, joka oli valmistumisen jälkeen ollut täydellisen sileä ja valkoisen hohtava. Pintakerros on rakennettu alhaalta ylöspäin, ja tapa, jolla se on asetettu paikalleen, on arvoitus. Sitä ei pystyttäisi tekemään nykytekniikan avulla.


Khafren pyramidi kuvattuna päältä päin. Ylin huippu on kadonnut jonnekin.


Khafren pyramidin yläosaa ja kohta, josta alaspäin pintakerros on poistettu. Pintakerroksen poistaminen oli arabien tekosia keskiajalla.


Ehkä vuoden kuluttua tiedetään, oliko pyramideissa tuntemattomia rakenteita, tai että Nefertitin maalliset jäänteet löytyivät. Löydöillä tulee tietenkin olemaan tärkeä julkisuusarvo Egyptille, joka saa suuren osan tuloistaan turismista ja joka pyrkii hyötymään taloudellisesti mahdollisista löydöistä.

torstai 29. lokakuuta 2015

Nykyajan pientaloarkkitehtuuria

Kempeleeseen on valmistumassa erillisistä rakennuksista muodostuva kuuden huoneiston asunto-osakeyhtiö. Koska kohde on arkkitehdin suunnittelema, siinä näkyy tavallisista grynderien rakentamista kohteista poikkeavia ”mielenkiintoisia” ratkaisuja. Rakennukset voivat olla näyttävän näköisiä, mutta arkkitehtoninen näyttävyys on usein ristiriidassa käytännöllisyyden kanssa – ja niin on tässäkin kohteessa.

Laatikkomaiset rakennukset räystäättömine lapekattoineen voivat hivellä arkkitehdin silmää, mutta ne eivät valitettavasti oikein sovi täkäläiseen ilmastoon. Puuverhoillut ulkoseinät ovat jatkuvasti alttiina vesisateelle, ja siksi ne kastuvat sateella jopa tyynellä säällä, mutta tavallisesti kuitenkin sateen vallitessa useimmiten tuulee.


Rakennusten sijoittelussa on mielenkiintoisia piirteitä. Tontti oli tainnut olla niin pieni, että yksi rakennus oli täytynyt sijoittaa aivan tontin rajalle. Vieressä kulkevalta kävelytieltä on esteetön näkyvyys huoneiston valtavaan ikkunaan ja sen lävitse huoneistoon. 


Vaikka rajalle saattaa tullakin aita, tuntuu kuitenkin hieman oudolta rakentajan markkinoinnissa käyttämä sanat ”harvinaista yksityisyyttä”.


Toinen pikantti yksityiskohta on yhtiön pihalla sijaitseva viereisen kävelytien rinnalla kulkevan 20 kV:n ilmajohdon haruksen ankkurointipiste maahan. Niin kauan kuin pylväs on kävelytien vieressä, harus pysyy siinä, missä se nyt on. Olisikohan rakentaja peittänyt sen pressulla, jotta rakennusmiehet eivät kompastuisi siihen? Miten mahtaa käydä sitten, kun rakennusliike kerää romppeensa ja siistii pihan: väijyykö se siinä huoneiston omistajaa..?


Terassin päälle jäävä tila on ”tyhjää täynnä”, eli sitä ei ole hyödynnetty millään tavalla..


Yhtiössä näyttää olevan enää vain yksi huoneisto myymättä, ja tuskin vaatii suuria ennustajanlahjoja sanoa, että se on edellä mainittu ”näköalapaikan” 71 m2:n huoneisto, jonka velaton hinta on 174 500 euroa mutta jonka saa omakseen 52 350 eurolla. Yhtiölainaa jää tuolloin jäljelle 122 150 euroa.


Rakentajalla taitaa kuitenkin olla peruslaskuoppi hukassa, koska velkaosan voi lyhentää vain 48 euron kuukausimaksulla. Vaikka laina olisi nollakorkoinen, sen lyhentämiseen kuluisi ”vaatimattomat” 122 150/12/48 = 212 vuotta. Jos oletetaan, että rahoitusvastikkeessa on pilkkuvirhe ja oikea rahoitusvastike olisikin 480 €/kk, koroton takaisinmaksuaika olisi 21 vuotta, joka sekin olisi melko pitkä. Koska takaisinmaksuaika ilman korkoa olisi noinkin pitkä, pienikin korko pidentäisi maksuaikaa tuntuvasti, mutta lieneekin selvää, että yksikään pankki ei anna nollakorkoista lainaa.


maanantai 26. lokakuuta 2015

Kalevan sanaristikko

Kalevassa sunnuntaisin julkaistava sanaristikko oli vuosia sitten kohtalaisen vaativa ratkaista. Muutama vuosi sitten ristikon laatija vaihtui ja ristikon taso helpottui selvästi. Kun Kaleva siirtyi tabloidikokoon viime helmikuussa, laatija vaihtui jälleen ja ristikon koko suurentui samalla.

Kaikilla laatijoilla on oma sanastonsa, jota he käyttävät. Vihjesana tai -kuva on tavallisesti myös aina sama. Oppimalla tietyn laatijan ristikkosana-vihjesana-parit sanaristikoiden täyttäminen helpottuu.

Kokeneilla laatijoilla ristikkosanan ja vihjesanan tai -kuvan välillä on selvä looginen yhteys. He myös käyttävät ristikoissaan ”järkeviä” sanoja, jotka tarkoittavat jotakin ja löytyvät sanakirjasta vaikka saattavatkin olla harvinaisia tai arkaaisia. He välttävät keinotekoisia yhdyssanoja, jotka eivät tarkoita mitään.

Helsingin Sanomiin vuodesta 1979 lähtien ristikon laatinut aikanaan Oulussa asunut mutta alkujaan rovaniemeläinen Aulis Lehto kertoi kauan sitten sanaristikon laatimisen säännöistä. Sanojen pitää aina olla perusmuodossa, mutta substantiivien nominatiivin monikko ja adjektiivien vertailuasteet kuitenkin sallitaan. Substantiivien sijamuodot ja verbien aikamuodot eivät ole sallittuja. (Niitä käyttää vain huono laatija.) Sama sana ei myöskään saa esiintyä kahta kertaa. Piilokirjaimia ei saisi olla kovin monta yhdessä sanassa. Piilokirjaimen kohdalla sana ei leikkaa toisen sanan kanssa, eli niillä ei ole yhteistä kirjainta. Lyhyet (kaksikirjaimiset) sanat eivät ole suotavia, vaikka niitä ei kovin paljon olekaan.

Kalevan uudessa sanaristikossa esiintyy toisinaan verbien aikamuotoja, kuten viime sunnuntain ristikossa: hain – etsin. Koska ristikkosana oli ”etsin”, vihjeeksi sille olisi sopinut hyvin esim. ”kamerassa”. Laatija käytti kuitenkin vihjeenä verbin ”hakea” tempusta.

lauantai 24. lokakuuta 2015

Kaleva kertoi Valkeen tappiosta

Kaleva lainasi perjantaina Kauppalehden uutista verkkolehdessään ja kertoi Valkeen viime tilikauden tappiollisesta tuloksesta. Valkeen toimitusjohtajan kommentit (Kauppalehdessä) ovat todellisia helmiä:

”Ei huolestuta, päinvastoin hyvä niin.” [tj tappiollisesta tuloksesta]

”Esimerkiksi Jenkeissä lääkealan laitteeseen pitää sijoittaa keskimäärin 35 miljoonaa dollaria, ennen kuin yritys alkaa tehdä voittoa. Me emme ole edes tehneet vielä paljon tappiota.”

Backman toivoo että yrityksen tulos pysyy tappiolla. [Kauppalehti]

”Toivottavasti emme tee kirjanpidollista tulosta vielä pitkään aikaan. Positiivinen tulos kertoo sitä, että yritys on suhteellisen stabiili. Tästä yrityksestä on tarkoitus kasvattaa iso.”

Täytyy olla todellinen suhteellisuudentajunsa menettänyt ”optimisti”, jos mielipide tappiollisen yrityksen tilasta voi olla tuollainen. Tästä tuleekin mieleen vanha sanonta: ”Aikansa kutakin sanoi pässi, kun päätä leikattiin.” Päättömän pässin tulevaisuus ei tainnut olla kovinkaan valoisa... ja tuskinpa on Valkeenkaan...

keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Valkee Bulletproof-foorumissa

Yhdysvaltalaisessa Bulletproof-foorumissa käytiin lokakuun alussa seuraava Valkeen korvavaloa käsitelevä keskustelu. Kyseinen foorumi näyttää tarjoavan apua henkilöille, joiden väärät elämäntavat aiheuttavat terveysongelmia.

Eilee66 kysyi: ”Wondering what people think of this new light gadget which is supposedly not only great for jet lag, but for energy throughout the day as well?” ja antaa linkin 


joka johtaa tunnettuun sylttytehtaaseen.

Sparefilms vastasi: ”The sun is safe. $270?!” ja kummastelee hintaa.

Tähän Eilee66 totesi: ”Unfortunately, some of us don't live in sunny climates all your round, so getting sun during the cold winter months is not very possible. I thought this seems like a good option.”

lostfalco vastasi: Hey Eilee, the Valkee has been around for a number of years now. It's pretty much been exposed as a complete scam.


They've been trying to validate their oversized claims and have yet to do so imo. The 'study' they site is of questionable quality in a low impact journal. Their device is actually just two 448nm LEDs emitting 4.3mW of power at 1cm away. You could purchase similar LEDs for about $2 instead of $269 if you really wanted to test it out. =)

Here's the "study": 


Sorry, the quotes got a little messed up in the copying/pasting but they should give you an idea of the device and results.

"Interestingly, a significant effect of TBL was not observed until post-travel day 4, which may indicate a cumulative effect of the TBL treatment."

"The TBL group reported a significantly lower VAS score on post-travel days 4 and 5 ( P 5 0.0071 and P 5 0.0403, respectively) and a trend toward significance on post-travel day 6 ( P 5 0.0685) compared with the placebo group."

"The bright light (luminous fl ux: 3.5 lm; illuminance:9100 lux measured at a distance of 1 cm; irradiance: 4.3 mW ∙ cm 2 2 measured at a distance of 1 cm; photon density:1.13 3 10 16 photons ∙ cm 2 2 ∙ s 2 1 ) was produced using white LEDs with a peak in the short-wavelength blue region at 448 nm."”

 Siinähän ei ollut mitään uutta. Valkeen maine aletaan tuntea jo valtameren takana... 

Aikana ennen internetiä Valkeen olisi ollut paljon helpompi toimia, koska totuuden kertominen Valkeesta olisi ollut paljon vaikeampaa, mutta toisaalta Valkeen markkinointi olisi myös ollut vaikeampaa.

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Kaleva lyttäsi Bemer-verisuoniterapialaitteen

Kaleva julkaisi tänään uutisen, jonka mukaan mm. keihäänheittäjä Tero ”Seivästäjä” Pitkämäen käyttämällä Bemer-laitteella ei tee mitään. Kyseessä on Lännen Median uutinen, joka on siis usean maakuntalehden yhteinen. Paperilehdessä on suhteellisen vähän asiaa, mutta maksuttomassa nettiversiossa laitteesta kerrotaan paljon enemmän.


Laitetta tutkinut fysiikan professori toteaa:

”Laitteen väitetyt hyödyt ovat täyttä huijausta, koska niistä ei ole oikeaa tieteellistä näyttöä. Tämä laite on yksinkertainen oskillaattori, sähkökomponentti, jonka pulssin teho on niin pieni, ettei se voi vaikuttaa mitenkään ihmiseen.

Ihmisen solukalvon ympärillä oleva sähkökenttä on noin kahdeksan miljoonaa kertaa suurempi kuin Bemerin tuottama kenttä. Signaalilla on sama vaikutus ihmiseen kuin rekan tuulilasiin törmäävän hyttysen vaikutus ajonopeuteen.

Laitteen tuottaman magneettikentän voimakkuus on sama kuin maan luonnollisen kentän – tai sähköjohdossa kulkevan virran aiheuttaman kentän voimakkuus. Sähköjohtojen lähellä oleskelun ei ole raportoitu aiheuttavan myönteisiä terveysvaikutuksia.”

Professori saattaa olla oikeassa, mutta minkä ihmeen vuoksi Kaleva ei koskaan julkaissut uutista, jossa joku asiantuntija olisi tutkiskellut Valkeen korvavalolaitetta ja sanonut suoraan, mikä se on ja että sillä ei tee mitään? Kaleva on sen sijaan uutisillaan tukenut korvavalon myyntiä, ja moni lehden lukija saakin ”kiittää” Kalevaa huijatuksi tulemisestaan. Kaleva ei siis ole ikinä kertonut totuutta korvavalosta – ja totuushan on se, että sillä ei ole minkäänlaista Valkeen väittämää vaikutusta.

lauantai 17. lokakuuta 2015

Voidaanko Houdinin teoriaa koskaan todistaa oikeaksi?

Ranskalainen arkkitehti Jean-Pierre Houdin esitti vuosia sitten vallankumouksellisen teoriansa siitä, miten Khufun pyramidi rakennettiin. Tapa, millä suunnaton pyramidin rakennettiin, on aina ollut mysteeri arkeologeille ja insinööreille. Monia teorioita on esitetty, mutta niissä kaikissa on ollut omat kompastuskivensä, eli ne eivät selitä läheskään kaikkea aukottomasti.

Niin kauan kuin Houdinin teoriaa ei pystytä todistamaan, se on vain yksi teoria muiden joukossa. Toki siinäkin on (blogistin mielestä) omat epäselvyytensä. Vasta sitten kun Egyptin poliittinen tilanne rauhoittuu, pyramidin tutkiminen lienee jälleen mahdollista.

Houdin esitti myös, että pyramidissa olisi aikaisemmin tuntemattomia kammioita ja käytäviä. Kuvassa näkyvät Kuninkaan ja Kuningattaren kammiot, Suuri galleria, tunnetut käytävät sekä Houdinin teorian mukaiset kaksi kammiota (lila) ja kaksi käytävää (oliivi).


Tuntemattomien kammioiden olemassaoloa puoltaa Kuninkaan kammion kompleksinen rakenne. Jotta Kuninkaan kammion kattolaattoihin kohdistuvan suunnattoman kuorman aiheuttama rasitus ei sorruttaisi tuntemattomia kammioita, laatat oli täytynyt nostaa niin ylös, että niiden aiheuttama kuorma siirtyy suoraan pyramidin massaan paljon tuntemattomien kammioiden yläpuolelle. Jotta puolestaan jopa 60 tonnia painavia kivipalkkeja sisältävä kattorakenne olisi yleensäkin voitu rakentaa, sitä varten täytyi ensin rakentaa Suuri galleria, joka Houdinin mukaan mahdollisti painavien järkäleiden vetämisen yli 50 metriä maanpintaa korkeammalle.

Myös mutkat Kuningattaren kammion pohjoisessa ilmakanavassa tukevat teoriaa. Jos tuntemattomia rakenteita ei olisi, ilmakanavan ei tarvitsisi tehdä niin suurta mutkaa länteen pelkästään Suuren gallerian sivuttamisen vuoksi.

Houdin oli ensimmäinen, joka esitti jonkin järkevän käyttötarkoituksen Suurelle gallerialle. Yksikään arkeologi ei ollut osannut selittää sitä aikaisemmin.

Jos tuntemattomia kammioita ei olisi, Kuninkaan kammion kattorakenne voisi olla samanlainen kuin Kuningattaren kammiossa. Kuninkaan kammion kattorakenne ja Suuri galleria olivat lisänneet rakentamistyön määrää ja vaikeutta niin paljon, että niitä tuskin oli rakennettu minkään muun kuin erittäin pakottavan syyn vuoksi. Ja tuo syy oli tuntemattomat kammiot, joissa lieneekin jotakin löytymättömiä aarteita ja artefakteja...

Tekniikka kehittyy jatkuvasti, ja tilanne Egyptissä rauhoittunee joskus, mutta olisi tietenkin sääli, jos teoriaa – olettaen että se on oikea – ei ehdittäisi todistaa Houdinin elinaikana.

torstai 15. lokakuuta 2015

Alle kuuden euron pizza

Yle uutisoi maanantaina: ”Poliisi etsii alle kuuden euron pizzoja – 'Vinkkejä kansalaisilta kaivataan'. Jos näet alle kuuden euron pizzan, ilmoita poliisille. Poliisi pyrkii nyt tavoittamaan nuoria pizzansyöjiä sosiaalisessa mediassa.”

Kyse on siitä, että maahanmuuttajat myyvät pizzojaan kantasuomalaisia yrittäjiä halvemmalla, mikä tietenkin aiheuttaa kilpailua, vähentää jälkimmäisten myyntiä ja myöskin harmittaa heitä. Miksi se ei voisi olla mahdollista?

Kyllä se voi olla mahdollista. Kyse on nimittäin kustannusten minimoimisesta ja liiketoiminnan rationalisoimisesta, joita suomalaiset eivät näköjään hallitse. Hyvä esimerkki tästä on saksalainen Lidl-ketju, jonka myymälöissä myytävät suomalaiset tuotteet ovat selvästikin halvempia kuin suomalaisten ketjujen myymälöissä. Suomalainen yritystoiminta on tunnettu tehottomuudestaan

Eräässä blogissa arvioitiin Kotipizzan pizzauutuuden raaka-ainekustannuksia muutama vuosi sitten:

Viva el Nacho!

Näin mainostaa KotiPizza pikaruokauutuuttaan, johon kuuluu tacomix-jauheliha, punasipuli, jalapeno, nacholastut, majoneesi ja 200 grammaa vehnätaikinaa juustoineen ja tomaatteineen. Hintaa tuolla aina tavallisen näköisellä lätyllä on peräti (mutta Rabben mielestä tietenkin "vain") 9,50 €.

1 kg vehnätaikinaa maksaa noin 0,40 € riippuen vähän siitä, mistä KotiPizza saa ostettua halvimmalla vehnäjauhoja, joten yhteen lättyyn menevän pohjan hinta on 0,08 €. Punasipulia, jota menee noin 50 g, saa alle 1 €/kg, ja kustannus on 0,05 €. Majoneesin, jota menee 20 g, kg-hinta on noin 4 € ja kustannus on 0,08 €. Lihaa pizzoissa on aina erittäin vähän. 40 grammaa (joka on ruhtinaallinen määrä KotiPizzassakin) 5 €:n jauhelihaa maksaa 0,20 €. Muutama Jalapeno-suikale ja hyppysellinen nacho-lastuja maksavat noin 0,20 €. Juusto, tomaatti ja öljy, joilla lättyyn saadaan vähän väriä ja kiiltoa, maksavat 0,25 €.

Kaikki aineet maksavat yhteensä peräti 0,86 €, joka on verollinen hinta. Ilman alv:tä (17 %) aineet maksavat 0,74 €. Sähköä lätyn paistamiseen kuluu noin 0,06 €:n edestä. Pizzan veroton raaka-ainehinta valmiina on siten 0,80 €. Vaikka myyntihinnan 9,50 € ja raaka-ainehinnan 0,80 € erotuksella 8,70 € pitää kattaa alv (1,38 €), pizzakojun kiinteät kulut ja paistajan palkka, pizzayrittäjän kate on valtava. Verottomana pizzan raaka-aineiden hinta hieman yli kymmenkertaistuu: 0,80 € → 8,12 €!

Pizzan ostaja maksaa kymmenkertaisen hinnan siihen nähden, mitä raaka-aineet maksaisivat kaupassa vähittäismyynnissä. Pizzayrittäjä saanee ketjun suurostojen ansiosta raaka-aineet vielä paljon edullisemmin, joten suhde kasvaa vielä hieman suuremmaksi ja yrittäjän eduksi.

Viva el Nacho!...ei vaan viva KotiPizza-yrittäjyys!


Tuskinpa maahanmuuttajien pizzojen raaka-aineet maksavat tuon enempää, ja koska heidän palkkalistoillaan ei ole järjestäytyneitä laiskoja suomalaisia pekkaspäivineen ja muine palkallisine vapaineen vaan pitkää päivää tekeviä maanmiehiä ym. sukulaisia, kiinteät kulut saadaan pidettyä pieninä. Jos pizzan raaka-ainekulut ovat euron luokkaa, sen myyminen kannattavasti alle kuudella eurolla on toki mahdollista.

Tässä taitaa olla kyse vain kantasuomalaisten yrittäjien kateudesta, ja he lienevätkin ilmiantojen takana. Miksi muuten poliisi ei tutki hampurilaispaikkojen yhden euron hampurilaisia..?

keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Etäluettavan sähkömittarin hyödyt..?

Kaikki sähköverkkoyhtiöt ovat jo vaihtaneet asiakkailleen uudet etäluettavat kWh-mittarit, ja useimmilla ne ovat jo ehtineet olla käytössä parin vuoden ajan. Kilowattitunti (kWh) on jännitteen u(t) ja virran i(t) tulon integraali ajan t suhteen. Jännitteen ja virran tulo on teho P (kW), ja kun sitä integroidaan (eli summataan kumulatiivisesti) ajan suhteen, saadaan energia E (kWh).

Verkkoyhtiöt eivät tietenkään itse maksaneet vaihdon kustannuksia, jotka mittareineen ja vaihtotöineen lienevätkin parin kolmen sadan euron luokkaa, vaan ne maksattavat ne asiakkaillaan.

Mittareiden vaihtoa perusteltiin asiakkaiden hyödyllä pystyä seuraamaan sähkönkulutustaan reaaliaikaisesti, mutta sehän oli mahdollista jo aikaisemminkin, jos asiakkaalla oli pääsymahdollisuus mittarin luokse. Etäluettavan mittarin kulutuslukema asiakkaalle ei ole aivan reaaliaikainen, vaan siinä taitaa olla lähes vuorokauden viive. Totuus taitaa kuitenkin olla se, että asiakkaan hyöty uudesta mittarista lieneekin melko kyseenalainen...

Ainoa hyötyjä etäluettavasta mittarista on tietenkin verkkoyhtiö itse, joka hyötyykin siitä monella rahanarvoisella tavalla:

1) Se pystyy seuraamaan jokaisen asiakkaansa kulutusta oikeasti reaaliaikaisesti. Tämä helpottaa kuormanohjausta, eli kun verkon kuormitus kasvaa jollakin alueella liian suureksi, verkkoyhtiö voi rajoittaa asiakkaan kulutusta tiputtamalla osan kulutuksesta – tavallisesti sähkölämmityskuormaa – pois päältä ns. verkonohjauskäskyllä.

2) Sen ei tarvitse enää mennä paikan päälle lukemaan mittaria laskutuksen vuoksi. Varsinkin haja-asutusalueella tuohon saattoi kulua aikaa.

3) Se voi nyt laskuttaa asiakkaitaan reaaliaikaisesti todellisen kulutuksen mukaan, koska se itsekin joutuu maksamaan ostamastaan sähköstä reaaliaikaisesti. Aikaisemmin asiakas maksoi kulutuksensa tasaerin.

4) Sen ei tarvitse mennä paikan päälle lukemaan mittaria silloin, kun sähköntoimittaja vaihtuu. Tämä toimenpide oli kerran vuodessa tehtynä asiakkaalle maksuton.

5) Vikatilanteessa (myrsky, ukkonen) verkkoyhtiö saa reaaliaikaisen tiedon vika-alueen laajuudesta, mikä nopeuttaa vain paikantamista.

6) Liittymän katkaisu onnistuu tietokoneen näppäimistöltä. Ennen asentajan piti ilmajohtoalueella kiivetä pylvääseen ja irrottaa liittymiskaapeli AMKA-johdosta. Tämä toimenpide voidaan tehdä silloin, kun asiakas ei useista huomautuksista huolimatta maksa laskuaan. Se tehdään myös silloin, kun liittymä (jostakin syystä) lopetetaan.

Etäluettava mittari tuo siten verkkoyhtiöille huomattavat säästöt. Asiakkaan hyöty euroissa on pyöreä nolla.

Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten kuluttajaa huijataan nykyaikana, ja vielä niin, että kuluttaja on siinä maksumiehenä.

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kaiverrus ladon hirressä

KOK 1970 lukee erään vuonna 1921 valmistuneen heinäladon seinässä. Nimikírjaimet hirsiseinässä olivat eräänlaisia menneiden aikojen graffiteja, mutta jos sen teki 79-vuotias ukko, eikö se ollut hieman lapsellista? Mutta niin Onni Kalle sen vain teki.


Sanotaan, että tasan eivät käy onnen tai älyn lahjat, ja tuo sanonta pitää paikkansa tuon paukapään kohdalla. Voisi olla vaikea uskoa, että Onni Kallen setä oli arkkiatri Juho Jaakko Karvonen, mutta totta se on. Karvonen oli myös blogissa aikaisemmin mainitun ”hopeakaivosyrittäjän” veli.


Karvosen (myöhemmin ”JJ”) tutkimustyö liittyi läheisesti syfilikseen tai kansanomaisemmin kuppatautiin. Kuppa saattaa nykyaikana vain naurattaa, ja moni pitää sitä vain kiusallisena tuliaisena etelänmatkalta, mutta vielä sata vuotta sitten ennen antibioottien kehittämistä se oli vakava ja usein hitaaseen riuduttavaan kuolemaan johtava tauti.

JJ lähti vuonna 1883 opintielle takapajuisen pohjoissuomalaisen pitäjän talosta, jonne tuskin oli edes kulkukelpoista tietä ja jonne saatiin sähkö niinkin myöhään kuin vasta vuonna 1965!

Kielipolitiikka oli voimissaan jo tuolloin, ja kerrotaan, että JJ:n ensimmäistä suomenkielistä väitöskirjaa ei olisi hyväksytty nimenomaisesti siinä käytetyn (väärän) kielen eikä niinkään sisällön vuoksi. Tiedekuntakokous hylkäsi väitöskirjan, vaikka vastaväittäjä puolsi sen hyväksymistä. JJ teki uuden opinnäytteen saksaksi, ja se hyväksyttiin.

JJ:n ansioitumisesta lääketieteessä kertoo varmastikin hänen toimimisensa lääkintöhallituksen pääjohtajana itsenäisyyden ensimmäisinä vuosina ja nimitys arkkiatriksi 70-vuotiaana.


JJ:n kotitalo 1920-luvulla. (Kuva on otettu navetan katolta.)

torstai 8. lokakuuta 2015

Valkee teki jälleen tappiota

Kuten aikaisemmin todettiin, Valkeen liikevaihto viime tilikaudella oli 654 045 euroa. Tuolla liikevaihdolla Valkee onnistui tekemään 2 272 472 euroa tappiota.

Valkee oma pääoma oli 596 818 euroa. Tähän liittyy kuitenkin jokin kirjanpidollinen kikkailu, koska tilikauden ”Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto” oli suuruudeltaan kaksinkertainen edelliseen tilikauteen verrattuna. Ne lienevätkin peräisin vuonna 2013 tehdystä 7,4 miljoonan euron sijoituksesta. Lisäksi Valkee oli ottanut uutta velkaa 500 000 euroa, jolla osalla oli arvatenkin maksettu pois vanhoja pankkilainoja.

Tilinpäätösliitteestä: ”Ylimääräinen yhtiökokous päätti 20.1.2015 valtuuttamaan hallitusta päättämään ja ottamaan maksimissaan 1,500,000 euron suunnatusti vaihtovelkakirjalainan, jotka oikeuttavat maksimissaan 1,618.266 kappaleen erityiseen oikeuteen. Valtuutuksen nojalla hallitus päätti 23.1.2015 nostamaan 500,000 euron vaihtovelkakirjalainan. Vaihtovelkakirjan lainanantajille annetaan erityisiä oikeuksia maksimissaan 539,421 kappaletta, jotka oikeuttavat merkitsemään yhtiön etuoikeutettuja B-osakkeita 539,421 kappaletta, ja maksamaan merkintähinnan ja erääntyneen koron kuittaamalla vaihtovelkakirjalainan ehtojen mukaisesti.

Yhtiöllä on painavat taloudelliset syyt suunnattuihin vaihtovelkakirjalainojen ottamiselle.”

Koska Valkeen rahat ovat melkein loppu ja myyntikään tuskin elpyy enää, ilman uutta ulkopuolista ”sijoitusta” Valkee tuskin kestää enää yhtään tappiollista vuotta. Ei kai kukaan ole kuitenkaan niin hullu, että sijoittaisi Valkeeseen ja saisi vastineeksi Valkeen osakkeita, joilla tuskin on mitään arvoa...

Henkilöstökulut olivat 890 857 euroa (932 878 euroa edellisellä kaudella). Valkeella näytti olevan vielä suuri joukko palkansaajia...

Ilman vuoden 2013 sijoitusta Valkeen taru olisi jo päättynyt. Ilman veronmaksajien Tekes-tukea Valkee-illuusiota olisi tuskin koskaan edes syntynyt. Veronmaksajat tukivat miljoonilla Valkeen markkinointia ja kaamosmasennustutkimuksia, jotka olivat sittemmin osoittautuneet vääristellyiksi ja jopa vilpillisiksi.

Voidaan sanoa, että Tekes sai paljon pahaa aikaan tulemalla Valkeeta.

tiistai 6. lokakuuta 2015

Valkeen liikevaihto laski edelleen

Valkeen liikevaihto laski 40 prosenttia edelliseen tilikauteen verrattuna. Myyntiä oli vain 654 045 euron verran. Edellisen kauden liikevaihto oli 1080 tuhatta euroa, ja tuolloin laskua oli 44 prosenttia sitä edelliseen tilikauteen verrattuna.

Näyttää siltä, että Valkee on oikein hyvällä lasku-uralla, ja konkurssi on vain ajan kysymys.

Tietoja täydennetään, kunhan niitä tulee julkisuuteen.

perjantai 2. lokakuuta 2015

Vanha Afrikan kartta

Kansalliskirjaston asiantuntija totesi seuraavasti omistamastani Afrikan kartasta: ”Omistuksessasi on maantieteellisesti mielenkiintoinen vanha kartta Afrikasta, joka kuvaa sen ajan tietoutta ja käsityksiä Afrikasta. Englantilaiset Thomas Bowen ja hänen isänsä Emanuel Bowen olivat tuotteliaita kartan tekijöitä ja karttakauppiaita 1700-luvun puolivälissä ja loppupuolella.”

Kartta on painettu vuonna 1777 Englannissa, ja sillä on ikää melkein 240 vuotta.


Nykyisin Etelä-Afrikkana tunnetulla alueella ei ole lainkaan sisämaan kaupunkeja. Joitakin rannikolla sijaitsevia paikkoja on merkitty karttaan. Kuten kartassa näkyy, aluetta asuttivat hottentotit, joille kävi kuten monille Amerikan intiaaniheimoille: ne saivat väistyä valkoisen miehen tieltä ja niiden kohtalona oli nimenomaisesti sukupuutto. Nykyisin Etelä-Afrikassa asuvien mustien esi-isät olivat lähtöisin pohjoisempaa ja olivat siis samanlaisia siirtolaisia kuin britit ja hollantilaiset.


Päiväntasaajan kohdalla on suuri alue, joka on nimetty ”Unknown Country”. Valkoiset tutkimusmatkailijat eivät olleet vielä ehtineet sinne.