sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kaiverrus ladon hirressä

KOK 1970 lukee erään vuonna 1921 valmistuneen heinäladon seinässä. Nimikírjaimet hirsiseinässä olivat eräänlaisia menneiden aikojen graffiteja, mutta jos sen teki 79-vuotias ukko, eikö se ollut hieman lapsellista? Mutta niin Onni Kalle sen vain teki.


Sanotaan, että tasan eivät käy onnen tai älyn lahjat, ja tuo sanonta pitää paikkansa tuon paukapään kohdalla. Voisi olla vaikea uskoa, että Onni Kallen setä oli arkkiatri Juho Jaakko Karvonen, mutta totta se on. Karvonen oli myös blogissa aikaisemmin mainitun ”hopeakaivosyrittäjän” veli.


Karvosen (myöhemmin ”JJ”) tutkimustyö liittyi läheisesti syfilikseen tai kansanomaisemmin kuppatautiin. Kuppa saattaa nykyaikana vain naurattaa, ja moni pitää sitä vain kiusallisena tuliaisena etelänmatkalta, mutta vielä sata vuotta sitten ennen antibioottien kehittämistä se oli vakava ja usein hitaaseen riuduttavaan kuolemaan johtava tauti.

JJ lähti vuonna 1883 opintielle takapajuisen pohjoissuomalaisen pitäjän talosta, jonne tuskin oli edes kulkukelpoista tietä ja jonne saatiin sähkö niinkin myöhään kuin vasta vuonna 1965!

Kielipolitiikka oli voimissaan jo tuolloin, ja kerrotaan, että JJ:n ensimmäistä suomenkielistä väitöskirjaa ei olisi hyväksytty nimenomaisesti siinä käytetyn (väärän) kielen eikä niinkään sisällön vuoksi. Tiedekuntakokous hylkäsi väitöskirjan, vaikka vastaväittäjä puolsi sen hyväksymistä. JJ teki uuden opinnäytteen saksaksi, ja se hyväksyttiin.

JJ:n ansioitumisesta lääketieteessä kertoo varmastikin hänen toimimisensa lääkintöhallituksen pääjohtajana itsenäisyyden ensimmäisinä vuosina ja nimitys arkkiatriksi 70-vuotiaana.


JJ:n kotitalo 1920-luvulla. (Kuva on otettu navetan katolta.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti