lauantai 17. lokakuuta 2015

Voidaanko Houdinin teoriaa koskaan todistaa oikeaksi?

Ranskalainen arkkitehti Jean-Pierre Houdin esitti vuosia sitten vallankumouksellisen teoriansa siitä, miten Khufun pyramidi rakennettiin. Tapa, millä suunnaton pyramidin rakennettiin, on aina ollut mysteeri arkeologeille ja insinööreille. Monia teorioita on esitetty, mutta niissä kaikissa on ollut omat kompastuskivensä, eli ne eivät selitä läheskään kaikkea aukottomasti.

Niin kauan kuin Houdinin teoriaa ei pystytä todistamaan, se on vain yksi teoria muiden joukossa. Toki siinäkin on (blogistin mielestä) omat epäselvyytensä. Vasta sitten kun Egyptin poliittinen tilanne rauhoittuu, pyramidin tutkiminen lienee jälleen mahdollista.

Houdin esitti myös, että pyramidissa olisi aikaisemmin tuntemattomia kammioita ja käytäviä. Kuvassa näkyvät Kuninkaan ja Kuningattaren kammiot, Suuri galleria, tunnetut käytävät sekä Houdinin teorian mukaiset kaksi kammiota (lila) ja kaksi käytävää (oliivi).


Tuntemattomien kammioiden olemassaoloa puoltaa Kuninkaan kammion kompleksinen rakenne. Jotta Kuninkaan kammion kattolaattoihin kohdistuvan suunnattoman kuorman aiheuttama rasitus ei sorruttaisi tuntemattomia kammioita, laatat oli täytynyt nostaa niin ylös, että niiden aiheuttama kuorma siirtyy suoraan pyramidin massaan paljon tuntemattomien kammioiden yläpuolelle. Jotta puolestaan jopa 60 tonnia painavia kivipalkkeja sisältävä kattorakenne olisi yleensäkin voitu rakentaa, sitä varten täytyi ensin rakentaa Suuri galleria, joka Houdinin mukaan mahdollisti painavien järkäleiden vetämisen yli 50 metriä maanpintaa korkeammalle.

Myös mutkat Kuningattaren kammion pohjoisessa ilmakanavassa tukevat teoriaa. Jos tuntemattomia rakenteita ei olisi, ilmakanavan ei tarvitsisi tehdä niin suurta mutkaa länteen pelkästään Suuren gallerian sivuttamisen vuoksi.

Houdin oli ensimmäinen, joka esitti jonkin järkevän käyttötarkoituksen Suurelle gallerialle. Yksikään arkeologi ei ollut osannut selittää sitä aikaisemmin.

Jos tuntemattomia kammioita ei olisi, Kuninkaan kammion kattorakenne voisi olla samanlainen kuin Kuningattaren kammiossa. Kuninkaan kammion kattorakenne ja Suuri galleria olivat lisänneet rakentamistyön määrää ja vaikeutta niin paljon, että niitä tuskin oli rakennettu minkään muun kuin erittäin pakottavan syyn vuoksi. Ja tuo syy oli tuntemattomat kammiot, joissa lieneekin jotakin löytymättömiä aarteita ja artefakteja...

Tekniikka kehittyy jatkuvasti, ja tilanne Egyptissä rauhoittunee joskus, mutta olisi tietenkin sääli, jos teoriaa – olettaen että se on oikea – ei ehdittäisi todistaa Houdinin elinaikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti