lauantai 31. lokakuuta 2015

Pyramidien uusi tutkimus käynnistyy

Egyptissä on käynnistymässä laaja arkeologinen tutkimus, jonka tarkoituksena on selvittää, onko pyramideissa ja haudoissa tuntemattomia kammioita, käytäviä yms. Tutkimuksessa käytetään apuna nykyaikaista tekniikkaa kuten radiografisia myoneja (~ kosminen säteily), infrapunatermografiaa, fotogrammetriaa ja 3D-mallinnusta. Hankkeeseen osallistuu tutkijoita Kairon, Quebecin ja Nagoyan yliopistoista.

Tutkimus alkaa marraskuussa 2015, ja se kestää arviolta ensi vuoden loppuun asti. Tutkimuksen odotetaan (tai ainakin toivotaan) paljastavan pyramidien ja hautojen tuntemattomat sisärakenteet, mikäli niitä yleensä on. Mutta vaikka mitään ei löytyisikään, sen ei välttämättä tarvitsisi tarkoittaa, että tuntemattomia sisärakenteita ei olisi, vaan se ehkä saattaisi pikemminkin vain kertoa tutkimusmenetelmien ja -laitteiden kehittymättömyydestä ja tehottomuudesta.

Projektin pääkohteet ovat neljännen dynastian ”suuret pyramidit” eli Punainen, Taitettu, Khufun ja Khafren pyramidit. Nuorinkin näistä on iältään noin 4540 vuotta vanha.


Punaisen pyramidin sisärakenne.


Taitetun pyramidin sisärakenne, joka muistuttaa hieman ylläolevaa.


Khufun pyramidin sisärakenne, joka edellisiin verrattuna onkin poikkeava.


Khafren pyramidin sisärakenne, joka on pelkistetyin.

Khafre rakennutti pyramidinsa isänsä Khufun jälkeen, ja monet ovat ihmetelleet, miksi lähes samankokoisen pyramidin sisärakenne on niin paljon vaatimattomampi: pyramidin alaosan läpi kulkeva käytävä yhtyy pyramidin ulkopuolelta lähtevään ja pyramidin alla ensin peruskalliossa ja sitten maan pinnan tasolla kulkevaan hautakammioon johtavaan käytävään. Jotkin arkeologit epäilevät, että pyramidissa saattaisi olla tuntemattomia sisärakenteita, jotka olisi piilotettu paremmin kuin Khufun pyramidissa, joten niitä ei luultavasti ole (vielä) löydetty.

Yhdysvaltojen ja Egyptin rahoittama tutkimusryhmä tutki Khafren pyramidia vuonna 1968 käyttäen apunaan avaruudesta saapuvia kosmisia säteitä. Kehittymättömien tietokoneiden (joita ohjelmoitiin reikäkorteilla) ja antureiden (kipinäkammioiden) vuoksi mitään tuloksia ei tuolloin saavutettu. Mikroelektroniikka (prosessorit) ja sensoritekniikka ovat kuitenkin kehittyneet huimasti kuluneiden 50 vuoden aikana, joten edellytykset löytöihin ovat nyt paljon paremmat kuin tuolloin.

Ranskalainen tutkimusryhmä tutki Khufun pyramidia vuonna 1986 käyttäen apunaan mikrogravimetriaa. Nämä mittaukset herättivät Jean-Pierre Houdinin mielenkiinnon, ja osittain niihin perustuen hän kehitti teoriansa salaisten kammioiden olemassaolosta. (Tätä käsiteltiin blogissa jokin aika sitten.)

Nyt alkavat tutkimukset ovat samalla myös uuden tekniikan testaamista, ja niiden onnistuminen määrää mahdolliset löydöt. Niiden tarkoitus on tuntemattomien sisärakenteiden löytämisen lisäksi myös selvittää pyramidien rakennustapa, joka on edelleenkin täydellinen mysteeri. Kivien latominen päällekkäin voi tuntua helpolta, mutta pyramidin rakentaminen oli hyvin paljon muutakin.

Ensi vuoden aikana on myös tarkoitus tutkia Tutankhamonin hautaa uuden tekniikan avulla. Brittiläinen arkeologi Nicholas Reeves esitti jokin aika sitten, että kuningatar Nefertiti (joka oli Tutin anoppi tai äiti) olisi haudattu Tutankhamonin haudassa sijaitsevaan salaiseen kammioon. Tutkijat toivovat löytävänsä hautakammiosta salaiseen kammioon johtavan piilotetun oven.

Jean-Pierre Houdin odottaa varmasti vahvistusta teorialleen. Tutkimuksessa tullaan käyttämään ajan kehittyneintä tekniikkaa, ja jos siinä ei paljastu mitään, menee varmasti useampi vuosikymmen, ennen kuin käytettävissä on mahdollisesti uudempaa, vielä kehittyneempää tekniikkaa.

Kuvassa oikealla sijaitsee Khufun pyramidi. Keskellä sijaitsevassa Khafren pyramidin huipussa on vielä jäljellä vaaleasta kalkkikivestä valmistettua sileää pintakerrosta, joka oli valmistumisen jälkeen ollut täydellisen sileä ja valkoisen hohtava. Pintakerros on rakennettu alhaalta ylöspäin, ja tapa, jolla se on asetettu paikalleen, on arvoitus. Sitä ei pystyttäisi tekemään nykytekniikan avulla.


Khafren pyramidi kuvattuna päältä päin. Ylin huippu on kadonnut jonnekin.


Khafren pyramidin yläosaa ja kohta, josta alaspäin pintakerros on poistettu. Pintakerroksen poistaminen oli arabien tekosia keskiajalla.


Ehkä vuoden kuluttua tiedetään, oliko pyramideissa tuntemattomia rakenteita, tai että Nefertitin maalliset jäänteet löytyivät. Löydöillä tulee tietenkin olemaan tärkeä julkisuusarvo Egyptille, joka saa suuren osan tuloistaan turismista ja joka pyrkii hyötymään taloudellisesti mahdollisista löydöistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti