Yle uutisoi maanantaina: ”Poliisi
etsii alle kuuden euron pizzoja – 'Vinkkejä kansalaisilta
kaivataan'. Jos näet alle kuuden euron pizzan, ilmoita poliisille.
Poliisi pyrkii nyt tavoittamaan nuoria pizzansyöjiä sosiaalisessa
mediassa.”
Kyse on siitä, että maahanmuuttajat
myyvät pizzojaan kantasuomalaisia yrittäjiä halvemmalla, mikä
tietenkin aiheuttaa kilpailua, vähentää jälkimmäisten myyntiä
ja myöskin harmittaa heitä. Miksi se ei voisi olla mahdollista?
Kyllä se voi olla mahdollista. Kyse on
nimittäin kustannusten minimoimisesta ja liiketoiminnan
rationalisoimisesta, joita suomalaiset eivät näköjään hallitse.
Hyvä esimerkki tästä on saksalainen Lidl-ketju, jonka myymälöissä
myytävät suomalaiset tuotteet ovat selvästikin halvempia kuin
suomalaisten ketjujen myymälöissä. Suomalainen yritystoiminta on
tunnettu tehottomuudestaan
Eräässä blogissa arvioitiin
Kotipizzan pizzauutuuden raaka-ainekustannuksia muutama vuosi sitten:
Viva el Nacho!
Näin mainostaa KotiPizza
pikaruokauutuuttaan, johon kuuluu tacomix-jauheliha, punasipuli,
jalapeno, nacholastut, majoneesi ja 200 grammaa vehnätaikinaa
juustoineen ja tomaatteineen. Hintaa tuolla aina tavallisen
näköisellä lätyllä on peräti (mutta Rabben mielestä tietenkin
"vain") 9,50 €.
1 kg vehnätaikinaa maksaa noin 0,40 €
riippuen vähän siitä, mistä KotiPizza saa ostettua halvimmalla
vehnäjauhoja, joten yhteen lättyyn menevän pohjan hinta on 0,08 €.
Punasipulia, jota menee noin 50 g, saa alle 1 €/kg, ja kustannus on
0,05 €. Majoneesin, jota menee 20 g, kg-hinta on noin 4 € ja
kustannus on 0,08 €. Lihaa pizzoissa on aina erittäin vähän. 40
grammaa (joka on ruhtinaallinen määrä KotiPizzassakin) 5 €:n
jauhelihaa maksaa 0,20 €. Muutama Jalapeno-suikale ja hyppysellinen
nacho-lastuja maksavat noin 0,20 €. Juusto, tomaatti ja öljy,
joilla lättyyn saadaan vähän väriä ja kiiltoa, maksavat 0,25 €.
Kaikki aineet maksavat yhteensä peräti
0,86 €, joka on verollinen hinta. Ilman alv:tä (17 %) aineet
maksavat 0,74 €. Sähköä lätyn paistamiseen kuluu noin 0,06 €:n
edestä. Pizzan veroton raaka-ainehinta valmiina on siten 0,80 €.
Vaikka myyntihinnan 9,50 € ja raaka-ainehinnan 0,80 € erotuksella
8,70 € pitää kattaa alv (1,38 €), pizzakojun kiinteät kulut ja
paistajan palkka, pizzayrittäjän kate on valtava. Verottomana
pizzan raaka-aineiden hinta hieman yli kymmenkertaistuu: 0,80 € →
8,12 €!
Pizzan ostaja maksaa kymmenkertaisen
hinnan siihen nähden, mitä raaka-aineet maksaisivat kaupassa
vähittäismyynnissä. Pizzayrittäjä saanee ketjun suurostojen
ansiosta raaka-aineet vielä paljon edullisemmin, joten suhde kasvaa
vielä hieman suuremmaksi ja yrittäjän eduksi.
Viva el Nacho!...ei vaan viva
KotiPizza-yrittäjyys!
Tuskinpa maahanmuuttajien pizzojen
raaka-aineet maksavat tuon enempää, ja koska heidän
palkkalistoillaan ei ole järjestäytyneitä laiskoja suomalaisia
pekkaspäivineen ja muine palkallisine vapaineen vaan pitkää päivää
tekeviä maanmiehiä ym. sukulaisia, kiinteät kulut saadaan pidettyä
pieninä. Jos pizzan raaka-ainekulut ovat euron luokkaa, sen myyminen
kannattavasti alle kuudella eurolla on toki mahdollista.
Tässä taitaa olla kyse vain
kantasuomalaisten yrittäjien kateudesta, ja he lienevätkin
ilmiantojen takana. Miksi muuten poliisi ei tutki
hampurilaispaikkojen yhden euron hampurilaisia..?
Poliisi ei tutki Mäkkäriä, koska Mäkkäri kiertää Suomen verotusta laillisesti. Suomen Mäkkärihän ei ole tilien mukaan tehnyt koskaan positiivista tulosta, mikä on taitavaa verosuunnittelua.
VastaaPoistaKumma kyllä, Suomen nykyinen hallitus ei ole kiinnostunut ollenkaan tällaisesta veronkierrosta. Tai no, on se kiinnostunut, mutta tuntuu olevan enemmänkin veronkierron helpottamisen ja anteeksiantamisen kannalla.
Ei näin, Suomi. Ei näin.
Täytyy sanoa, että blogisi on noussut yhdeksi suosikeistani. Linjasi on tyly ja totuudellisuuteen tähtäävä, mikä on oikein. En toki läheskään aina ole samaa mieltä kanssasi, mutta ei se haittaa. Jatka samaan tahtiin vaan! T. Oulun 2
VastaaPoista