torstai 15. lokakuuta 2015

Alle kuuden euron pizza

Yle uutisoi maanantaina: ”Poliisi etsii alle kuuden euron pizzoja – 'Vinkkejä kansalaisilta kaivataan'. Jos näet alle kuuden euron pizzan, ilmoita poliisille. Poliisi pyrkii nyt tavoittamaan nuoria pizzansyöjiä sosiaalisessa mediassa.”

Kyse on siitä, että maahanmuuttajat myyvät pizzojaan kantasuomalaisia yrittäjiä halvemmalla, mikä tietenkin aiheuttaa kilpailua, vähentää jälkimmäisten myyntiä ja myöskin harmittaa heitä. Miksi se ei voisi olla mahdollista?

Kyllä se voi olla mahdollista. Kyse on nimittäin kustannusten minimoimisesta ja liiketoiminnan rationalisoimisesta, joita suomalaiset eivät näköjään hallitse. Hyvä esimerkki tästä on saksalainen Lidl-ketju, jonka myymälöissä myytävät suomalaiset tuotteet ovat selvästikin halvempia kuin suomalaisten ketjujen myymälöissä. Suomalainen yritystoiminta on tunnettu tehottomuudestaan

Eräässä blogissa arvioitiin Kotipizzan pizzauutuuden raaka-ainekustannuksia muutama vuosi sitten:

Viva el Nacho!

Näin mainostaa KotiPizza pikaruokauutuuttaan, johon kuuluu tacomix-jauheliha, punasipuli, jalapeno, nacholastut, majoneesi ja 200 grammaa vehnätaikinaa juustoineen ja tomaatteineen. Hintaa tuolla aina tavallisen näköisellä lätyllä on peräti (mutta Rabben mielestä tietenkin "vain") 9,50 €.

1 kg vehnätaikinaa maksaa noin 0,40 € riippuen vähän siitä, mistä KotiPizza saa ostettua halvimmalla vehnäjauhoja, joten yhteen lättyyn menevän pohjan hinta on 0,08 €. Punasipulia, jota menee noin 50 g, saa alle 1 €/kg, ja kustannus on 0,05 €. Majoneesin, jota menee 20 g, kg-hinta on noin 4 € ja kustannus on 0,08 €. Lihaa pizzoissa on aina erittäin vähän. 40 grammaa (joka on ruhtinaallinen määrä KotiPizzassakin) 5 €:n jauhelihaa maksaa 0,20 €. Muutama Jalapeno-suikale ja hyppysellinen nacho-lastuja maksavat noin 0,20 €. Juusto, tomaatti ja öljy, joilla lättyyn saadaan vähän väriä ja kiiltoa, maksavat 0,25 €.

Kaikki aineet maksavat yhteensä peräti 0,86 €, joka on verollinen hinta. Ilman alv:tä (17 %) aineet maksavat 0,74 €. Sähköä lätyn paistamiseen kuluu noin 0,06 €:n edestä. Pizzan veroton raaka-ainehinta valmiina on siten 0,80 €. Vaikka myyntihinnan 9,50 € ja raaka-ainehinnan 0,80 € erotuksella 8,70 € pitää kattaa alv (1,38 €), pizzakojun kiinteät kulut ja paistajan palkka, pizzayrittäjän kate on valtava. Verottomana pizzan raaka-aineiden hinta hieman yli kymmenkertaistuu: 0,80 € → 8,12 €!

Pizzan ostaja maksaa kymmenkertaisen hinnan siihen nähden, mitä raaka-aineet maksaisivat kaupassa vähittäismyynnissä. Pizzayrittäjä saanee ketjun suurostojen ansiosta raaka-aineet vielä paljon edullisemmin, joten suhde kasvaa vielä hieman suuremmaksi ja yrittäjän eduksi.

Viva el Nacho!...ei vaan viva KotiPizza-yrittäjyys!


Tuskinpa maahanmuuttajien pizzojen raaka-aineet maksavat tuon enempää, ja koska heidän palkkalistoillaan ei ole järjestäytyneitä laiskoja suomalaisia pekkaspäivineen ja muine palkallisine vapaineen vaan pitkää päivää tekeviä maanmiehiä ym. sukulaisia, kiinteät kulut saadaan pidettyä pieninä. Jos pizzan raaka-ainekulut ovat euron luokkaa, sen myyminen kannattavasti alle kuudella eurolla on toki mahdollista.

Tässä taitaa olla kyse vain kantasuomalaisten yrittäjien kateudesta, ja he lienevätkin ilmiantojen takana. Miksi muuten poliisi ei tutki hampurilaispaikkojen yhden euron hampurilaisia..?

2 kommenttia:

  1. Poliisi ei tutki Mäkkäriä, koska Mäkkäri kiertää Suomen verotusta laillisesti. Suomen Mäkkärihän ei ole tilien mukaan tehnyt koskaan positiivista tulosta, mikä on taitavaa verosuunnittelua.

    Kumma kyllä, Suomen nykyinen hallitus ei ole kiinnostunut ollenkaan tällaisesta veronkierrosta. Tai no, on se kiinnostunut, mutta tuntuu olevan enemmänkin veronkierron helpottamisen ja anteeksiantamisen kannalla.

    Ei näin, Suomi. Ei näin.

    VastaaPoista
  2. Täytyy sanoa, että blogisi on noussut yhdeksi suosikeistani. Linjasi on tyly ja totuudellisuuteen tähtäävä, mikä on oikein. En toki läheskään aina ole samaa mieltä kanssasi, mutta ei se haittaa. Jatka samaan tahtiin vaan! T. Oulun 2

    VastaaPoista