sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Sammon ryöstö Oulun kaupungin tapaan

Kalevalassa kerrotaan, kuinka Väinämöinen kumppaneineen lähtee Pohjolaan ryöstääkseen vaurautta tekevän ihmekoneen Sammon itselleen. Oululainen versio Sammon ryöstöstä oli se, kun Oulun kaupunki anasti oululaisten Oulun Puhelimen osakkeenomistajien eli tavallisten puhelinliittymän omistajien omistuksen Oulun Puhelimessa ja lisäksi lopulta hävitti sen lähes taivaan tuuliin.

Miten tämä anastus toteutettiin?

Oulun kaupunki perusti vuoden 2000 lopulla Uusi Oulun Puhelin Oyj -nimisen yhtiön, jonne kaupunki oli jo siirtänyt omistamansa äänivaltaiset A-osakkeet, jotka se oli saanut vuonna 1913, kun Oulun Puhelin perustettiin. Tekemällään osakevaihtotarjouksella se yritti ”houkutella” B-osakkeiden omistajat uuteen yhtiöönsä.

Omistuksen muotoutuminen

Oulun kaupunki oli muutaman muun A-osakkeiden omistajien kanssa edellisen vuosisadan alkupuolella rahoittanut silloisen puhelinyhtiön puhelinverkon rakentamisen, mihin kuului käsivälitteinen puhelinkeskus, puhelinpylväitä ja puhelinlankaa vedettynä harvoille tilaajille. Myöhemmin puhelinverkon rakentaminen rahoitettiin tulorahoituksella, jonka määrää voitiin tarpeen mukaan säädellä puhelinmaksuilla. Vasta vuonna 1971, kun B-osakkeet otettiin käyttöön, Oulun Puhelimen kasvu pääsi toden teolla käyntiin. Puhelinosake oli kallis tuon ajan tulotasoon nähden.

Voidaan katsoa, että B-osakkaat rahoittivat suurimman osan Oulun Puhelimen investoinneista, kasvusta ja omaisuudesta, eli heidän olisi pitänyt olla yhtiön suurin tosiasiallisin omistaja ja päätöksentekijä.

Miksi kyseessä oli anastus?

Vaihtotarjouksessa A- ja B-osakkeiden vaihtosuhteeksi Uuden Oulun Puhelimen osakkeiksi oli määrätty (Oulun kaupunkia suosivasti) 27. Toki kaupungilla oli hallussaan myös B-osakkeita, mutta A-osakkeiden suunnattoman suuren vaihtosuhteen ansiosta Oulun kaupunki sai itselleen 44 prosentin omistusosuuden ja käytännössä täydellisen määräysvallan Uudessa Oulun Puhelimessa.

Nimenmuutoksia naurettavuuksiin asti

Uudesta Oulun Puhelimesta ja sittemmin Oulun Puhelimesta (kun nimi oli muutettu takaisin vanhaksi) tuli osa DNA-yhtiötä vuonna 2007. Nimi muutettiin Oulun Puhelin Holdingiksi, ja se omisti 19 prosenttia DNA:sta. Oulu ICT Oy:nä se myi 22,1 prosentin osuuteen kasvaneen omistuksensa puhelinoperaattori DNA:sta vuonna 2013. Nimenmuutoksen aika oli jälleen vuonna 2015, ja jonkun älypään toimesta uuden sijoitusyhtiön nimeksi tuli Partnera Oy.

Partneran omistukset

Partnera on noin 30 prosentin osuudella osakkaana Suomen Hoivatilat Oyj:ssä, jonka tasearvo on 100 miljoonaa euroa. Muita omistajia on yli 80 kappaletta.

Partnera omistaa Oulun Puhelimen entisen toimipaikan Arkistonkatu 5:ssä ja Tullikamarin Kansankatu 49:ssä. Partnera ei ole ostanut Arkistonkatu 5:n kiinteistöä, vaan se ”periytyi” sille Oulun Puhelimen ajoilta. Suurimpina vuokralaisina ovat DNA ja – tämän ei pitäisi olla kenellekään mikään yllätys – Oulun kaupunki.

Partnera omistaa 40 työntekijää työllistävän SystemaStoren, jonka liikevaihto vuonna 2014 oli 15,6 miljoonaa euroa, joten senkään arvo ei paljon päätä huimaa. Partnera kuvaa SystemaStorea seuraavasti:

”SystemaStore Oy on valtakunnallisesti palveleva tietotekniikan erikoisosaaja.”

Sillä on toimipaikat Oulussa ja Kemissä ja sen lisäksi verkkokauppa hyvin kilpailulla alalla.

Ja lisää seuraa:

”Pk-yritysten tietotekniikkajärjestelmien ja -palvelujen toimittajana SystemaStore on alueellinen markkinajohtaja.”

Ei ole vaikea arvata, mikä on sen suurin asiakas...

Partneran omaisuuden kokonaisarvoa voi olla vaikea arvioida, mutta se alkaa todennäköisesti luvulla 1, eli arvo on alle 200 miljoonaa euroa.

Partnera – kuin Kankkulan kaivo

Koska Partneralla on ”liikaa rahaa”, jolle se ei löydä mitään järkevää sijoituskohdetta, se jakaa 29.1.2017 ylimääräistä osinkoa, joka tekee verollisena 357,60 euroa yhtä entistä B-osaketta kohden.

Vuonna 2015 Oulu ICT maksoi osinkoa 293,04 euroa ja suoritti pääomanpalautusta 97,06 euroa.

Kuin tuhka tuuleen...

Vuoden 2016 marraskuussa Helsingin pörssiin listautuneen DNA:n arvo on kasvanut kymmeniä prosentteja vuoden 2013 jälkeen, kun Oulun kaupunki myi DNA-omistuksen ja aloitti rahanhävitysseikkailun Partnera-yhtiössä. Oulu ICT:n aikaisen omistuksen markkina-arvo DNA:ssa viime perjantain kurssin mukaan olisi nyt 324 miljoonaa euroa. Partneran omaisuuden arvo tällä hetkellä on alle puolet tuosta

Näin temppu tehtiin

Ensin Oulun kaupunki anasti itselleen B-liittymähaltijoiden omistuksen, ja koska se ei vielä riittänyt, kaupunki sen jälkeen hävitti suuren osan siitä vähäisestä omistuksesta, jota entisillä B-osakkailla oli Oulu ICT:ssä ja Partnerassa.

Oulu ICT:n piti olla sijoitusyhtiö, jonka tärkein tehtävä olisi ollut etsiä mahdollisimman hyvä tuotto DNA:n osakkeiden myynnistä saaduille rahoille. Mutta se oli sitä vastoin sijoittanut rahat huonosti ja palauttanut osan niistä takaisin osakkaille löytämättä niille mitään sijoituskohdetta.

Tässä kävi käytännössä niin, että Oulun kaupunki kuppasi lähes kokonaan Oulu ICT:n ja Partneran omaisuuden ja rippeet siitä sijoitettiin melko kannattamattomasti. Kyse oli juuri siitä omaisuudesta, jonka olivat rahoittaneet Oulun Puhelimen puhelinliittymän vuoden 1971 jälkeen ostaneet oululaiset ja joka sitten ohjattiin Oulun kaupungille.

Parempi vaihtoehto

Jos DNA:n myynnistä saaduilla rahoilla olisi vaikka ostettu aivan summassa joitakin Helsingin pörssin osakkeita, sen arvonnousu olisi tilastollisen todennäköisyyden mukaan ollut lähes 50 prosenttia (yleisindeksin kasvu) ja lisäksi olisi tullut vielä osinkotuotto, jolloin arvonnousu olisi voinut olla jopa 60 prosenttia. DNA-omistuksen nykyisestä arvosta on tiettävästi jäljellä alle 50 prosenttia. 40 prosenttia vs. 160 prosenttia... onhan siinä eroa...

Näin Oulun Puhelin (lue: Oulun kaupunki) lähestyi B-osakkaita ketunhäntä kainalossa.


Oululaisen varatuomarin kirjoittama mielipidekirjoitus kertoo, miten kierosti kaikki tapahtui.


Tunnelmia fuusiokokouksessa


Epäily peitellystä osingonjaosta Oulun kaupungille


Kanikonttorin pitäjän mielipidekirjoitus


16 kommenttia:

  1. Paskan kaupunnin asukas22. tammikuuta 2017 klo 15.55

    Vaikka tapahtumasta on jo kulunut paljon aikaa, tuolla saattaisi vieläkin olla valtakunnallista kiinnostusta. Kiinnostaisikohan aihe Ylen MOT-ohjelmaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heillä riittää jo Oulu-juttuja, ja ollaan onnellisia että MOT on vielä elossa. Tämä ei ole itsestäänselvyys.

      T. erään blogin pitäjä/ohjelman tehnyttä

      Poista
    2. Oulun kaupunkihan omistaa muistaakseni 47 % Partnerasta. Ei voi välttyä ajattelemasta, etta Oulun kaupunki on käytännössä sanellut Partneran harjoittaman osinko politiikan. Harva sijoitusyhtiö jakaa toista sataa miljoonaa ulos osinkoina. No nyt Partneralla ei ole sijoitus vaikeuksia, kun ei ole mitään sijoitettavaa. Tämä "ongelma" on nyt siirtynyt Partneran omistajille, joilla on 27.1 tilipäivä.

      Poista
    3. Kaupunki on niin sanotusti pannut lihoiksi entisen Oulun Puhelimen perinnön.

      Poista
    4. Oulun kaupunki rahasti todellakin, taas kerran. Vaan tähän ne jättiosingot sitten loppuvatkin. Onneksi jäi sentään Hoivatilat omistukset sekä hieman muutakin..
      Ymmärrän Mammu Kaarion päätöksenkin. Kaikkea hyvää hänelle jatkossakin, pääsee varmasti näyttämään osaamistaan helposti muuallakin. Ilmeisesti Partnerassa tehtiin oikeasti töitä hyvien sijoituskohteiden löytymiseksi, kukaties niitä olisi ollutkin... En usko virallista selitystä, että sopivia kohteita ei vain löytynyt. Kyllähän se voi turhauttaa, kun määrätään tyhjentämään kassa. Samalla tehdään tyhjäksi jo tehty työ, eikä tyhjällä kassalla enää sijoitella.

      Poista
  2. This story was way too difficult for Google translate...

    VastaaPoista
  3. Ei liity tähän, mutta joskus "liian" ahneella on paskanen loppu.

    https://m.kauppalehti.fi/uutiset/sormenjalkiyhtio-fingerprint-cardsin-johtoa-pidatetty---epaillaan-vakavasta-sisapiiririkoksesta/yMmUBmJ9

    VastaaPoista
  4. https://www.reddit.com/r/Suomi/comments/5ppip9/kuopiolaisfirma_spindeco_technologies_on_l%C3%A4hell%C3%A4/

    VastaaPoista
  5. ”Esimerkiksi erään yhteistyökumppanin tekemä valaisintesti osoittaa, että laittamalla valaisinlinjaan SpinX-teknologiaan perustuvaa virransyöttöä, voidaan joka viides lamppu sammuttaa. Valoteho säilyy samana ja energiaa säästyy.”

    Ellei yllä oleva ole täyttä valehtelua – mitä se tietenkin on – neljän lampun valoteho kasvaisi 25 prosenttia käyttämällä SpinX-teknologiaa. Mistähän tuo ylimääräinen 25 prosentin ”teho” mahtaa tulla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. http://www.hifiharrastajat.org/foorumi/showthread.php/130433-SpinX-kaapelit-(Spindeco-Oy)

      Poista
  6. Se 25 prosentin lisäteho tulee kolmannesta ulottuvuudesta. Seuraava tuote nuilla on varmaan SpinxXx. Ja tietenkin saadaan uusi patentti vai puhutaanko vain hakemuksista? Tuli jotenkin dejavu- tunne.

    VastaaPoista
  7. Jos SpinX:n liittäisi puhelinlaturiin, voisiko se estää laturin lämpenemisen ja myös mahdollisen palovaaran?

    VastaaPoista
  8. Muistin tämmöisen tapauksen.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Rainer_Partanen

    VastaaPoista
  9. Partneran osakkeita tarjotaan myyntiin 2080 kappaletta hintaan 1,69 euroa/osake, jolloin vanhan B-osakkeen arvoksi tulee 405 euroa. Ostotarjous 500 osakkeesta on 1,4 euroa/osake.

    1,69 euron hinnalla laskien Partneran markkina-arvoksi tulee 62,4 miljoonaa euroa. Osakekurssissa on pienentävänä mukana huomenna jaettava ylimääräinen osinko yhteismäärältään 55 miljoonaa euroa, josta Oulun kaupunki saa 25,9 miljoonaa euroa.

    Se, joka ei aikanaan vienyt B-osakettaan arvo-osuusjärjestelmään, on menettänyt vanhentuneina osinkoina 439,20 euroa.

    VastaaPoista
  10. Oulun kanikonttori kertoo lehti-ilmoituksessa (30.1.2017) haluavansa ostaa B-osakkeita eli niitä, joita ei ole vielä viety arvo-osuusjärjestelmään ja joiden osinkoja on vielä nostamatta 804,24 euron verran. Kun kerran ostohinta on 1000 euroa, kanikonttori katsoo yhden osakkeen arvoksi noin 200 euroa. Jos osinkoveron osuus huomioidaan, arvo kasvaa jonkin verran ja saattaa mennä aika lähelle yllä esitettyä 405 euroa.

    1000 euron ostohinta saattaa myös houkutella, koska sen saa ilman myyntivoiton veroa, jos samana vuonna ei ole muita pääomaverollisia myyntejä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oulun paikallislehdissä myös ilmoituksia:" halutaan ostaa oulun puhelimen paperisia osakekirjoja". Keräily mielessä tietenkin, ja maksu sitä mukaa...;)

      Poista