keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Liioittelun vuosisata

Mitä yhteistä on WTC-iskuista käynnistyneellä maailmanlaajuisella terrorisminvastaisella sodalla, ilmastonmuutoksella ja H1N1-epidemialla? Ne ovat viime vuosikymmenellä suuren kohun synnyttäneitä tapahtumia, jotka kaikki ovat osoittautuneet, ovat osoittautumassa tai tulevat osoittautumaan merkitykseltään paljon ennakolta kohuttua pienemmiksi eli liioitelluiksi. Yhteistä niille on myös se, että tietyt tahot saavat huomattavaa poliittista ja/tai taloudellista hyötyä niiden merkityksen paisuttamisesta.

Terrorisminvastainen sota

Presidentti Bushin vuonna 2001 julistama terrorisminvastainen sota sai alkunsa Yhdysvaltoihin 11.9.2001 tehdyistä terrori-iskuista, joihin käytettiin kaapattuja matkustajakoneita. ”Sotaa” on käyty jo kahdeksan vuotta, ja sotatoimialue on ehtinyt laajeta Irakista Afganistaniin. Noissa maissa olevien amerikkalaissotilaiden yhteenlaskettu määrä on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan.

Tavallisen amerikkalaisen veronmaksajan, joka maksaa lähes tähtitieteellisen suureksi kasvavan laskun terrorisminvastaisesta sodasta, voi olla vaikea ymmärtää, mitä hänen maansa hyötyy siitä, että irakilaiset ja afganistanilaiset terroristit saadaan eliminoitua. Totuus lieneekin se, että hän ei tulekaan koskaan hyötymään siitä millään tavalla. Ainoita hyötyjiä ovat ne yritykset ja niiden omistajat, jotka osallistuvat joko suoraan tai epäsuorasti sotaan terrorismia vastaan.

Presidentti Eisenhower varoitti maataan jo 60-luvulla ns. sotateollisesta kompleksista, jonka ainoa tarkoitus on ohjata mahdollisimman suuri osa liittovaltion bkt:sta sotateollisuudessa toimiville yrityksille ja lopulta näiden osakkeenomistajille. Terrorismiuhkan vuoksi liittovaltion varoja voidaankin siten helposti ohjata sotateollisuusyrityksille. Jos mitään uhkaa ei olisi, Yhdysvaltojen hallituksen olisi paljon vaikeampi selittää veronmaksajille jatkuvasti kasvavaa puolustusbudjettia. Mutta niin kauan kuin ”uhkaa” pidetään yllä vaikka keinotekoisesti, sotateollisen kompleksin omistajat voivat rikastua veronmaksajien kustannuksella.

Amerikkalaisen costofwar.com-sivuston mukaan sota Irakissa on tähän asti (24.2.) maksanut noin 709 miljardia dollaria ja Afganistanissa noin 256 miljardia dollaria. Amerikkalaiset veronmaksajat ovat siten maksaneet sodasta(an) terrorismia vastaan yhteensä noin 965 miljardia dollaria. Eiväthän rahat – ainakaan kaikki – ole kadonneet mihinkään, vaan kyllä niillä on ollut halukkaita vastaanottajia, joiden ainoa intressi on pitkittää sotaa ja terrorismiuhkaa niin kauan kuin mahdollista ja tarvittaessa jopa luoda uusia uhkia.

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos on osoittautumassa samanlaiseksi vainoharhaiseksi kuvitelmaksi kuin maailmanlaajuinen terrorismiuhka. Terrorisminvastainen sota koskettaa vain joitakin valtioita, mutta ilmastonmuutossotaan on saatu narutettua mukaan lähes jokainen valtio. Ilmastonmuutosuhkaa näyttävätkin pitävän eniten esillä ne tahot ja valtiot, joiden poliittinen ja taloudellinen hyöty niistä toimista, joihin täytyy ryhtyä, jotta väitetty ilmastonmuutos kauheine uhkakuvineen saadaan pysäytettyä, on suurin.

Mm. Yhdysvaltojen entinen varapresidentti Al Gore on havainnut hyvän liiketoimintamahdollisuuden ja kiertänyt ympäri maailmaa ”luennoimassa” ilmastonmuutoksen uhkista. Asiantuntijoiden mukaan Gore liioittelee ja paisuttelee jokaista asiaa ja jopa suoranaisesti valehtelee, jotta hänen shownsa olisi mahdollisimman dramaattinen ja puhutteleva. Goresta tuleekin helposti mieleen saksalainen Erich von Däniken, joka keräsi sievoisen omaisuuden ”salaiset kansiot” -kirjoillaan.

”Sota” ilmastonmuutosta vastaan tulee olemaan mittasuhteiltaan niin poliittisesti kuin taloudellisestikin aivan eri suuruusluokkaa kuin terrorisminvastainen sota. Sitä tullaan myös käymään niin kauan, ennen kuin riittävän korkealla tasolla viimeinkin ymmärretään, että ”meitähän vedätetään”.

Ilmasto on aina luonnollisesti vaihdellut ja tulee aina vaihtelemaankin, jos sen sallitaan tehdä niin. Jääkauden alkaminen johtui ilmaston kylmenemisestä, joka oli itseään voimistava prosessi eli kylmenemisen alettua seuraava vuosikymmen (-sata) oli aina hieman edellistä kylmempi. Jääkauden päättyminen johtui vastaavasti ilmaston lämpenemisestä, joka oli myöskin itseään voimistava prosessi.

Hiilen vapautuminen ilmakehään nostaa varmastikin maapallon keskimääräistä lämpötilaa, mutta pitäisi muistaa, mistä fossiilisiin polttoaineisiin sitoutunut hiili on alkujaan lähtöisin. Se on lähtöisin ilmakehästä, jonne se nyt hitaasti palautuu, kun fossiilisia polttoaineita käytetään.

H1N1

Sikainfluenssa eli (A)H1N1-viruksen aiheuttama tartuntatauti, joka on vastaa oireiltaan korkeintaan tavallista kausi-influenssaa, saatiin liioitellun uutisoinnin ansiosta luokiteltua pandemiaksi, minkä vuoksi useimmat länsimaat ostivat kansalaisilleen tiettyjen monikansallisten lääketehtaiden valmistamia rokotteita, joiden annoshinta oli noin 10 euroa. Ne henkilöt, jotka suosittivat WHO:lle sikainfluenssan määritämistä pandemiaksi, ovat läheisissä sidoksissa rokotteita valmistaviin lääketehtaisiin ja hyötyvät taloudellisesti laajamittaisesta ja osin hyödyttömästä H1N1-rokotetuotannosta.

B-kansalaiset eli he, jotka olivat viimeisenä rokotusjärjestyksessä mutta jotka muodostavat kuitenkin väestön enemmistön, ovat enimmäkseen jättäneet rokotteen ottamatta huolimatta THL:n laajasta, jopa mainosradioihin ulottuvasta mainoskampanjasta. Kynnys lieneekin korkeammalla seuraavalla kerralla, kun uusi epidemia uhkaa maailman väestöä, vaikkakin se olisi ”oikeasti” vakava uhka.

Joissakin medioissa kerrottiin maanantaina uudesta uhkasta, q-kuumeesta, joka on myöskin eläimestä leviävä tartuntatauti. Sitten kun se ”leviää” riittävästi ja media tekee oman osuutensa, lääketehtaat voivat jälleen alkaa tehdä helppoa rahaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti