tiistai 2. helmikuuta 2010

Kilpailua autokatsastukseen

”Valtakunnallinen K1-Katsastajat käynnistää hintasodan. Ketju lupaa katsastusta halvimmillaan 35 eurolla, mikäli asiakas tuo ajopelinsä katsastukseen hiljaisena aikana ja varaa katsastusajan netissä”, kertoi Kauppalehti eilen. Kauppalehden mukaan ero maan edullisimman katsastuksen tarjoavaan joensuulaiseen Q Katsastukseen on ”vain” yksi euro.

K1-Katsastajien ele on hieno, jos se sitten muistaa myös pitää lupauksensa. Alennushinta on voimassa vain silloin, jos asiakas tuo autonsa katsastettavaksi ruuhka-aikojen ulkopuolella ja maksaa katsastusmaksun etukäteen netissä. Tuossahan ei pitäisi olla mitään ongelmaa – kunhan vain sitten muistaa mennä sovittuna aikana.

Ketju ei päätä alennusaikoja, vaan kukin ketjun itsenäinen jäsenyritys päättää ne itse tilanteensa mukaan. Moni autoilija jääkin nyt sitten mielenkiinnolla odottamaan, milloin ensimmäiset alennusajat tulevat tarjolle ja miten ne sopivat oman auton katsastusajankohtaan, joka alkaa nykyisin neljä kuukautta ennen auton rekisteröintipäivää (ostajalle) ja päättyy tuona päivänä.

Pohjois-Pohjanmaan halvin katsastusasema tällä hetkellä on Savarin Katsastus Oy Ylivieskassa 56 euron maksullaan, joka koostuu 44 euron varsinaisesta katsastusmaksusta, 7 euron päästömittauksesta ja 5 euron OBD-mittauksesta.

Halvin Oulun seudulla on Alppilassa sijaitseva Oulun Katsastus Oy, joka perii toimenpiteestä 68 euroa.

Muut:
Äimätien Katsastus Oy 80 euroa
K1-Katsastajat Kiiminki 83 euroa
K1-Katsastajat Oulu 84 euroa
Konetien Katsastus Oy 84 euroa
Lakeuden Katsastus Oy (Kempeleessä) 89 euroa
A-Katsastus, Haukiputaan katsastusasema 93 euroa

Siinä on huima ero, jos katsastuksesta pitääkin maksaa vain 35 euroa 93 euron sijasta. Jos uusi käytäntö saa kannatusta autoilijoilta – ja miksi se ei saisi? – muut katsastusasemat eivät voi tehdä mitään muuta kuin lähteä mukaan kilpailuun.

Tämä kaikki kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ja niinhän se onkin. Kauppalehden uutinen oli harhaanjohtava, koska sen mukaan 35 euron maksu koskee kaikkia katsastuksen kuluja, mutta tarkemman tutkiskelun mukaan niin ei olekaan. 35 euron päälle tulevat vielä pakolliset mittaukset, eli 19 euroa päästömittauksesta ja 16 euroa OBD-mittauksesta, jolloin koko hinta onkin 70 euroa noin kymmenen minuutin toimenpiteestä. Se on edelleenkin kaksi euroa kalliimpi kuin Oulun halvimman Oulun Katsastus Oy:n tarjoama katsastus.

Vai muka ”hintasota”? Sotaa siitä ei tullut eikä edes pientä taisteluakaan. Kaikki on jälleen hyvin maassa, ja katsastusyrittäjät voivat edelleenkin nukkua yönsä rauhassa pelkäämättä minkäänlaista ”sotaa”.

P. S. Otsikko on valitettavasti harhaanjohtava. Huomautukset siitä voi osoittaa Kauppalehden toimitukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti