Oulun kaupunki vaihtaa matkapuhelinoperattorin DNA:sta Elisaan helmi-maaliskuun vaihteessa, kertoo Oulu-lehti. Kaupunki oli pyytänyt ja saanut tarjoukset kaikilta kolmelta operaattorilta. Tarjoukset ovat kuitenkin kuin eri planeetoilta. Kilpailun voittaneen Elisan tarjous oli vain 13 788 euroa, kun taas nykyisen operaattorin DNA:n tarjous oli 43 270 euroa. Kalleimman 77 113 euron tarjouksen jätti valtiollinen Sonera.
Selvästi halvin tarjous sai kaupungin valitsemaan Elisan. Tarjousten hintaerot ovat niin suuret, että niissä täytyy olla jotakin outoa. Palvelupäällikkö Jussi Kauppi ei tosin lähde arvailemaan syitä hintaeroon, vaikka hänen pitäisikin tehdä niin.
Tavallisesti tarjousten suuri hintaero johtuu huonosti laadituista tarjouspyyntöasiakirjoista, minkä vuoksi tarjouksia tekevät yritykset ymmärtävät väärin tarjouspyyntöä koskevan hankinnan laajuuden. Uutisessa ei tosin puhuta mitään, onko kyseessä tarjous yhden vuoden palvelusta vai vuoden 2012 loppuun(?) kestävästä palvelusta.
Monilla aloilla, joilla on vain muutama suuri toimija, on tavallista, että markkinat jaetaan herrasmiesmäisesti ilman veristä kilpailua. Yritykset tarkastelevat työtilanteitaan ja tilauksiaan, ja niiden perusteella ne sopivat yhteisesti, kenelle tarjouslaskentavaiheessa oleva urakka, hankinta tms. menee. Valittu yritys laskee tarjouksen normaaliin tapaansa ja lisättyään summaan hieman ”ylimääräistä” se saa lopullisen urakkatarjoussumman, jolla se tarjoaa pyydettyä urakkaa, hankintaa tms. tarjouspyynnön tehneelle yritykselle ja jonka se ilmoittaa myös muille sopimisessa mukana oleville alan yrityksille. Nämä yritykset puolestaan jättävät omat tarjouksensa, jotka on ”laskettu” sen verran kalliimmiksi, että kilpailun voittaa se yritys, joka valittiin yritysten keskuudesta.
Koska tarjoussummat poikkeavat niin paljon toisistaan, edellä mainittu sopiminen ei tule kyseeseen tässä tapauksessa. DNA, josta Oulun kaupunki omistaa merkittävän osan ja joka on tähän asti hoitanut kaupungin matkapuhelinpalvelut, tietää palvelun hoidon todelliset kustannukset, ja sen vuoksi DNA:n tarjousta voidaan pitää lähellä ”normaalia tasoa”. Sonera ei ilmeisestikään ole halunnut lähteä mukaan kilpailuun, ja sen vuoksi se on jättänyt tarjouksen, josta kaupunki saattoi hyvin kieltäytyä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
No niin, löytyihän sieltä Oulu-lehdestä luettavaa! ja vielä UUTINEN, jonka Kalevakin kertoi vasta kolme viikkoa myöhemmin. Turhaa moitit lehteä aikaisemmin, lehti on muuttunut ja siinä on paljon lukemista.
VastaaPoistaTuli tuosta sanasta valtiollinen mieleen, että onhan Elisakin 10% valtiollinen nykyään, toki TeliaSonerasta Suomen valtio omistaa yhä melkein 14%, Ruotsin valtion osuutta en muista.
VastaaPoista