perjantai 22. tammikuuta 2010

Kaupan keskittyminen Oulussa jatkuu

Suomen Lähikauppa Oy (ent. Tradeka) myy Oulun Euromarketit (ent. Eka-Market) Arinalle, jolla on jo neljä Prisma-tavarataloa (ent. Sokos-Market) Oulussa ja Kempeleessä. Kauppa vaatii tosin vielä kilpailuviraston hyväksynnän, mutta jos vastoin kaikkia järkiperusteita niin tulee käymään, se tarkoittaa päivittäistavarakaupan keskittymistä entisestään Oulun seudulla.

Linnanmaalla sijaitsee suhteellisen uusi marketkiinteistö, jossa toimivat tällä hetkellä Prisma ja Euromarket. Jos kauppa toteutuu, Arinan on helppo laajentaa tavarataloaan Euromarketin puolelle, minkä myötä Arinalla ei enää ole yhtään suurempaa kilpailijaa joen pohjoispuolella.

Tilanne on lähes samanlainen Tehtaankadulla Raksilassa. Euromarket sijaitsee Prisman oikealla puolella erillisessä kiinteistössä, mutta rakennukset on suhteellisen helppo yhdistää toisiinsa. Kaupan jälkeen Keskon Citymarket jäisi lähes altavastaajan asemaan Raksilassa.

Arinalla on seudun suurin Prisma Limingantullissa, jonka ainoa suurempi kilpailija on Citymarket Kaakkurissa, jonne on tosin jonkin verran matkaa. Hieman etelämpänä Arina hallitsee päivittäistavarakauppaa Zeppelinissä sijaitsevalla Prismallaan, jonka ainoa kipailija on seitsemän kilometrin päässä sijaitseva Kaakkurin Citymarket.

Zeppeliinin Eurosparin myyminen Arinalle vähensi kilpailua Kempeleessä. Eurospar oli selvästikin edullisempi kauppa kuin siihen S-Marketista laajentunut Prisma on.

Jos kauppa saa kilpailuviraston hyväksynnän, päivittäistavarakaupan ”kilpailutilanne” tulee juuri Arinan haluamaksi, eli kilpailu tulee olemaan minimaalista. Se tarkoittaisi myös kaupan voimakasta keskittymistä Arinan hyväksi. Sen tähden Euromarketien myymistä Arinalle ei pitäisi missään tapauksessa hyväksyä. Arinalla kun on jo nyt liikaa myymälöitä Oulun seudulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti