Nuori mies ehti toimia Karkkilassa lääkärinä ilman alan koulutusta lähes vuoden ennen kuin jäi kiinni, kertoo Kalevan verkkolehti uutisessaan, jonka alkuperä on STT/Iltalehti.
Itseoppinut lääkäri, jonka epäillään väärentäneen opintotodistuksensa ja jolla ei ollut mitään terveysalan opintoja, työskenteli Karkkilan terveyskeskuksessa toissa vuoden lopulta viime loppukesään. ”Kandidaatti” toimi osastonlääkärinä kokeneemman lääkärin valvonnassa eikä tehnyt varsinaisia operaatioita tai leikkauksia.
Se että täysin ammattitaidoton henkilö on voinut toimia vastuullisena osastonlääkärinä, on varmastikin kova kolaus kyseisen terveyskeskuksen ”oikeille” lääkäreille. Siinä on nyt kaupungin johtavalla lääkärillä vakava itsetutkiskelun paikka, miten yksikään ”oikeista” lääkäreistä ei havainnut mitään outoa leikkilääkärin ei välttämättä niin ammattimaisissa toimissa. Miten se yleensäkin saattoi olla mahdollista?
Kertooko tapahtunut siitä, että ”oikeiden” lääkärien oma ammattitaito on sen tasoinen, että se ei riitä kertomaan, onko kollega ammattilainen vai ei? Jos oma osaaminen on vaatimattomalla tasolla, voi ehkä olla vaikeaa huomata mitään erikoista leikkilääkärinkään toimissa.
Entä ”kandidaatin” lukuisat sairaanhoitaja-alaiset, eivätkö hekään, jotka yleensä ovat kärkkäästi arvostelemassa nuoren lääkärin toimia, havainneet esimiehessään mitään kummallista?
Valelääkäri jäi kiinni sattumalta. Koska tarkempaa syytä ei kerrottu, on oletettavaa, että kiinnijäämisen syy ei välttämättä liity suoranaisesti lääkärintoimen harjoittamisessa tehtyyn virheeseen.
Tapahtunut kertoo jälleen kerran selvästi suomalaisen terveydenhuollon tasosta, joka on aivan muuta kuin sen yleensä luullaan olevan.
Uutisen mukaan mies oli hakenut kaksi kertaa lääketieteelliseen tiedekuntaan mutta jäänyt molemmilla kerroilla valitsematta. Lääkärikokelaan kannattaisi nyt muistaa vanha kansansanonta: kolmas kerta toden sanoo. Jos mies on lähes vuoden toiminut ”moitteetta” (suomalaisena) lääkärinä, siitähän täytyisi saada hyvityspisteitä haettaessa lääkärikoulutukseen, koska hänellä on nyt huomattavasti paremmat lähtökohdat alan opiskeluun kuin suoraan lukiosta tulevilla – vai mitä?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ihan vaan tiedoksi, että sairaanhoitajat eivät ole lääkärin alaisia eikä lääkäri ole sairaanhoitajien esimies.
VastaaPoistaHoitajien esimies on osastonhoitaja ja sitä ylempi ylihoitaja.
Kyse on kahdesta eri ammattikunnasta, jotka tekevät yhteistyötä potilaan parhaaksi.
Silti, he jotka aina nuorempia lääkäreitä ovat ensimmäisenä arvostelemassa, ja yhteistyötä tekevät, eivät mitään kuitenkaan huomanneet? Ei taida ne hoitsutkaan aina olla niin tietäviä mitä antavat ymmärtää.
VastaaPoistaHoitajien esimies ei ole lääkäri, lääkärit ja hoitajat ovat yhdessä hoitotiimi, joka vastaa kumpikin osaltaan potilaan hoidosta. Lääkärin esimies on vanhempi lääkkäri tai johtava lääkäri. Mies on lukenut hyvin kirjansa ja ottanut selvää asioista pyrkiessään lääkikseen, niin että on teoriassa jotakin tiennyt.
VastaaPoistaMahtaa nyt kaikkitietäviä lääkäreitä kyrsiä, kun joku ns.kadunmies pystyykin heidän hommansa hoitamaan.
Pakko oli tulla itsekkin lisäämään että sairaahnoitajat EIVÄT todellakaan ole lääkäreiden alaisia!
VastaaPoistaJa teillähän on varmasti äärettömän paljon sairaalamaailmasta kokemusta kun noin tiedätte, että sairaanhoitajat ovat ensimmäisenä lääkäreitä arvostelemassa. Kumma kun itse alalla työskentelevänä en ole tälläistä ole huomannut... Potilasta hoidetaan yhteistyössä eri ammattiryhmien välillä.
Sairaanhoitajat ja muu avustava hoitohenkilöstö eivät ehkä ole sairaalabyrokratiassa lääkäreiden varsinaisia alaisia, mutta kyllä he ovat kuitenkin lääkäreiden käskyläisiä hoitotilanteessa ja sen vuoksi tekevät, mitä lääkäri käskee.
VastaaPoistaMitä suurempi on (nuoren) lääkärin ja kokeneen hoitajan ikä- ja kokemusero, sitä herkemmin lääkäriä arvostellaan. Se onkin aivan ymmärrettävää, koska hoitaja on saattanut olla alalla yli 30 vuotta ja varmasti tietää kokemuksensa ansiosta monta asiaa paremmin kuin nuori lääkäri vaikka ei olekaan suorittanut lääkärinopintoja.