torstai 7. tammikuuta 2010

Nokia ja Alzheimer

”Kännykän käyttö saattaa suojata Alzheimerin taudilta ja jopa parantaa jo tapahtuneita muistivaurioita, kertoo yhdysvaltalaistutkimus. Etelä-Floridan yliopiston tutkijat testasivat kännyköiden lähettämän elektromagneettisen säteilyn vaikutusta tautia sairastaviin hiiriin. Tutkijat havaitsivat, että säteily poisti hiirten aivoista beta-amyloidina tunnettua valkuaisainetta, joka Alzheimerin taudissa kertyy aivokuoreen ja tuhoaa hermosoluja”, näin kertoo Kalevan välittämä STT:n ulkomailta kalastama uutinen.

Kuponkiuutisissa ja muissa postin jakamissa mainoslehtisissä mainostetaan usein kaikenlaisia ihmetuotteita, joiden luvataan parantavan vaivoja, joihin moderni lääketiede ei pysty. Usein niissä viitataan vähemmän tunnetussa yliopistossa vähemmän tunnetun tai yleensä täysin tuntemattoman professorin tekemiin tutkimuksiin, joiden perusteella mainostetun ihmetuotteen on todettu vaikuttavan ja jopa parantavan tietyn vaivan. Jos muistan nyt aivan oikein, Etelä-Floridan yliopisto on yksi näistä tutkimuslaitoksista, joissa tehtyjä ”tutkimuksia” käytetään vauhdittamaan humpuukituotteiden myyntiä hyväuskoisille typeryksille.

Aluksi huomio lainauksen kieliasuun. ”Elektromagneettinen” ei ole oikeaa suomea vaan vain puoliksi suomennettu englanninkielisestä ”electromagnetic”-sanasta. Oikea suomenkielinen muoto on siis ”sähkömagneettinen”. Osataan sitä väärinkirjoitusta paremmissakin piireissä eli Suomen Tietotoimistossa.

Tähän asti matkapuhelimen lähettämää radiotaajuista säteilyä on mahdollisesti pidetty haitallisena, minkä vuoksi mm. Nokia on aina vakuuttanut, että sen valmistamat puhelimet eivät säteile (ainakaan kovin paljon), ja jos sattuisivatkin säteilemään, säteily ei ole terveydelle haitallista (tai niin ei ole ainakaan vielä voitu osoittaa). Nyt kun tämä uraauurtava tutkimustulos on julkistettu, Nokia voisi hyödyntää sitä markkinoinnissaan ja käyttää uusia iskulauseita:

Osta säteilevä Nokia-puhelin ja varaudu turvalliseen vanhuuteen.

Sano ei Alzheimerin taudille ja osta nokialainen.

Puhelimemme ovat aina säteilleet. Nokialaista käyttäneet ovat nyt tutkitusti terveempiä kuin muut.


Operaattorit voisivat myös tuoda markkinoille uusia Alzheimer-puhepaketteja viitesanoin:

Mitä enemmän puhut, sitä terveellisemmän vanhuuden saat.

Todettakoon kuitenkin, että tutkimuksessa käytettiin (vain) laboratoriohiiriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti