perjantai 22. tammikuuta 2010

Porosta matkapuhelimen käyttäjä

Poron paikantamiseen ei enää riitä poronkello, sillä kaulapannan gps-paikannin kertoo poron kulkureitin kymmenien kilometrien päähän, kertoo Kaleva. Digi Biellu (Poronkello) -hankkeen satakunta pantaa ovat kokeilukäytössä eri puolilla poronhoitoaluetta.

http://www.kaleva.fi/uutiset/Pohjois-Suomi/Digiaika-tikittaa-jo-porotokassa/835151

Kyseessä on siis vasta kokeilu, ja tulosten perusteella poroisännät päättänevät käytön jatkamisesta ja laajentamisesta.

Mistä tässä kaikessa on oikein kysymys? Poron kantaa kaulassaan kaulapantaa, johon on intergoitu gps-vastaanotin ja gsm-modeemi, joka lähettää 16 tunnin välein matkapuhelinverkon kautta tekstiviestinä poron sijaintitiedon palvelintietokoneelle, josta poroisäntä voi sitten tarkistaa ”petterin” sijainnin.

Poroisäntä voi myös lähettää tekstiviestin (sms) pannan puhelinnumeroon, jolloin poron sijainti näkyy poroisännän nokialaisen karttanäytöllä. Petterin numero on muuten 040 5430976, jos jollakin on asiaa.

Kehitystyön suurin hankaluus lieneekin ollut löytää sopiva pantamateriaali. Valittu materiaali näyttää olevan jonkinlaista kestomuovia, johon lumi tarttuu huonosti.

Kaikkien kannettavien laitteiden ongelma on aina ollut virrankulutus ja paristonkestävyys. Jängällä jolkotteleva tai kasvimaita rosvoava poro voi olla vaikeasti tavoitettavissa pariston vaihtamista varten, ja sen vuoksi pannassa käytetään litium-paristoa, jonka kapasiteetti on jopa kymmenen kertaa alkaliparistoa suurempi, jolloin kerran vuodessa tehtävä vaihtotarve on riittävä.

Jutun mukaan poropannan on valmistanut oulunsalolainen Tracker Oy, joka on tullut tunnetuksi ”korkean teknologian” koiratutkistaan. Poropanta – siinäpä on jälleen kerran yksi uusi ”huippusovellus” luomaan uutta Oulu-ilmiötä, jonka perään Nokian tervamiehet (3.0) haikailivat.

Panta kiinnitetään poron kaulaan siten, että laitteen elektroniikka tulee luontevasti kaulan alapuolelle. Tuolloin poron kaula ja ruho blokkaavat vapaan yhteyden tukiasema-antenniin, missä se sitten sijaitseekin Lapin jängällä. Tästä syystä gsm-modeemi on säädetty käyttämään maksimilähetystehoa (2 W), jotta tekstiviesti välittyisi luotettavasti palvelimeen. Vaikka sms lähetetäänkin vain yhden kerran 16 tunnin välein, gsm-verkko pitää huolen siitä, että modeemi lähettää tietyn väliajoin tiedon sijainnistaan verkolle.

Monesti on puhuttu matkapuhelinsäteilyn mahdollisista terveyshaitoista, mutta huoli siitä ei sitten ilmeisestikään kosketa kotieläimiä. Poro joutuu nimittäin alttiiksi voimakkaalle ei-ionisoivalle säteilylle. Vaikkakin vuorokautinen kestoaika jää lyhyeksi, sitä tulee kuitenkin kertymään vuosien aikana niin kauan, kunnes poro joutuu teuraaksi. Tässä olisikin eläinsuojelijoilla ns. tuhannen taalan paikka puuttua asiaan ja saada huomiota itselleen ja asialleen: ”Se on eläinrääkkäystä, lopettakaa se heti!”

Laitteessa ei ole kyse mistään kovinkaan korkean teknologia tuotteesta, vaan sopivia gps- ja gsm-moduuleita saa helposti ostettua varsin edullisesti, ja jokainen vähänkin elektroniikkaa harrastanut osaa liittää gps-vastaanottimen ja gsm-modeemin yhteen niin, että niistä syntyy toimiva paikannin.


Koska paras poro on teurastettu poro, loppukevennyksenä on poropata-ohje

500 g luutonta poronpaistia
3 rkl öljyä
3 sipulia
200 g sieniä
1 tl suolaa
mustapippuria
1/2 tl rosmariinia
70 g tomaattisosetta
2 dl vettä

1. Kuori ja viipaloi sipulit. Jos käytät suolasieniä, kiehauta ne runsaassa vedessä ja paloittele pienemmiksi. Jos käytät tuoreita sieniä, huuhtele ne ja leikkaa viipaleiksi.

2. Ruskista liha kevyesti ja siirrä pataan. Kuullota sipulit ja ruskista sen jälkeen kevyesti sienet.

3. Lisää sipulit ja sienet pataan. Mausta ruoka ja sekoita lopuksi joukkoon tomaattisose ja vesi.

4. Anna padan hautua hiljalleen noin tunti, kunnes liha tuntuu pehmeältä.

Tarjoa lisänä keitettyjä perunoita tai perunamuhennosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti