keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Suomalaista ”norjanlohta”

Kalevan verkkolehdessä oli jälleen ”asiantunteva” artikkeli, joka tullee huomiseen paperilehteen.

Jutun lopussa kerrotaan:
Kaakkurin K-Citymarketissa myyjä on sopivasti täyttämässä kalatiskiä. Hyllyyn kertyy valmiiksi pakattua norjalaista lohta. ”Pyyntipäivät merkitään aina”, myyjä kertoo ja esittelee pakkausmerkintöjä. Pyyntipäivä on 2.1.2010. ”Norjanlohi tulee selkämereltä ja perämereltä suomalaisilta kalastajilta. Siksi ei mene kauhean kauaa, ennen kuin kalat ehtivät tänne”, toinen palvelutiskin myyjä perustelee.

Lainauksen mielenkiintoisin kohta on myyjän lausuma: ”Norjanlohi tulee selkämereltä ja perämereltä suomalaisilta kalastajilta.”

Huomautettakoon ensin, että tässä näkyy jälleen kerran lehden toimittajan oikeinkirjoitustaidon puute. Selkämeri ja Perämeri ovat maantieteellisiä paikkoja (merialueita), jotka pitäisi kirjoittaa isolla alkukirjaimella.

Myyjä väittää siis, että norjanlohi tulee Itämereen kuuluvilta Selkä- ja Perämereltä – ja vielä suomalaisilta kalastajilta. Jos näin olisi, silloin pitäisi puhua suomenlohesta eikä norjanlohesta.

Tässä joko toimittaja tai myyjä ei ymmärrä, mistä hän puhuu. Norjanlohi kasvatetaan nimittäin Norjan vuonoissa sijaitsevissa kassikasvattamoissa Pohjois-Atlantilla. Kuvan perustella kyseessä on punaista Norjassa kasvatettua lohta.

Perämereltä pyydettävä luonnonlohi (istutuskantaa tosin vain), joka on EU:n kieltolistalla korkean dioksiinipitoisuutensa vuoksi, on väriltään haalean keltaista, mutta sitä ei enää juurikaan ole myynnissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti