maanantai 4. tammikuuta 2010

Surkea Nokia

Alkaa vahvasti näyttää siltä, että Nokian taru on lopussa. Yhtiö on menettänyt markkinaosuuksia tärkeillä kilpailualueilla, ja sen osakekurssi ei näytä nousevan, vaikka kilpailijoiden osakekurssit ovat jo nousussa.

Alla oleva kuvaaja esittää Nokian osakekurssin (euroissa) kuluneen kymmenen vuoden ajalta. Siitä on selvästi havaittavissa, että yhtiön kurssi ei ole toipunut teknokuplan puhkemisesta vuonna 2000. Yhtiön huippukurssi on 65,00 euroa (20.6.2000).

Vertailun vuoksi alla on esitetty kuplan puhkeamisen aikoihin listautuneen Baswaren kurssikehitys samalta ajalta. Jos maaliskuussa 2000 heti listautumisen jälkeen tapahtunut jyrkkä lasku jätetään huomiotta, Baswaren nykyinen kurssi on selvästikin koko pörssissä olonsa ajan keskiarvoa korkeammalla.

Toinen vertailuyhtiö on OMXH:n suurimpiin yhtiöihin kuuluva Fortum, jonka suurin pudotus alkoi nykyisen taantuman alkaessa. Pudotus jäi kuitenkin (viime vuoden alussa) tasolle, joka on lähes kolminkertainen teknokuplan puhkemisen aikaiseen kurssitasoon.

Fortumin kurssi on nyt likimain kolmen vuoden takaisella tasollaan, josta se nousi vuodessa huippukurssiinsa 33,00 euroa (3.1.2008). Jos sama toistuu nyt, Fortumin kurssi ylittää 30 euron rajan viimeistään ensi vuoden vaihteessa. Nokian kurssi on arviolta tuolloin välillä 5–15 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti