keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Kaupan keskittyminen jatkuu

Tuore uutinen kertoo, että Suomen Lähikaupan Valintatalo- ja Siwa-ketjut siirtyvät Keskon omistukseen. Kaupan toteutumisen jälkeen maahan jää enää kolme merkittävää kauppaketjua kokonsa mukaisessa järjestyksessä: S-ryhmä, Kesko ja Lidl. Näiden lisäksi ovat pienemmät M-ketju, Tokmanni, Halpa-Halli ja joitakin riippumattomia, enimmäkseen yhden myymälän kauppoja.


Vielä joitakin kymmeniä vuosia sitten kauppaketjuja oli paljon enemmän, kuten em. S-ryhmän ja Keskon lisäksi punapääoman hallitsema E-liike (jonka perillinen Suomen Lähikauppa tosin on), Spar ja Tuko.


Hyvää kaupassa on tietenkin se, että Lähikaupan myymälät eivät mene S-ryhmälle, jolla on jo nyt tietyissä kaupungeissa vääristyneen suuri markkinaosuus. S-ryhmän pohjoissuomalaisella haaralla Arinalla on erityisasema Oulussa. Muilla ketjuilla on ollut vaikeuksia saada lupia elintarvikemyymälöilleen, jos se on uhannut Arinan Prismoja ja S-marketteja.


Halpa-Halli olisi halunnut luvan elintarvikemyynnille Limingantulliin, mutta se ei tietenkään onnistunut, koska kaupunginosassa oli Prisma elintarvikemyynteineen. Erikoinen piirre tässä on se, että silloin kun Arina rakensi vanhaan varastokiinteistöön uutta markettiaan, rakennuslupa ei olisi sallinut elintarvikemyyntiä, mutta Arina siitä huolimatta rakensi Prisman sellaiseksi kuin se nyt on. Koska Arinalla on läheiset suhteet kaupungin johtoon, lupa ”muutettiin” jälkikäteen elintarvikemyynnin sallivaksi. Toisen ketjun kohdalla tuo ei ehkä olisikaan onnistunut...


S-ryhmä hotkaisi Suomen Sparin myymälät kymmenisen vuotta sitten, joten nyt oli Keskon vuoro.


Nykyaikana kaikenlaisen propagandan ja harhaanjohtavien mielikuvien synnyttäminen on lisääntynyt voimakkaasti. Prisman mantra ”Hyvä mutta halpa” ei tietenkään pidä paikkaansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti