sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Tutkimus Tutankhamonin hautakammiossa

Kaksi päivää kestäneiden mikroaaltoskannausten perusteella brittiarkeologi Nicholas Reeves on 90 prosentin todennäköisyydellä vakuuttunut siitä, että piilotettu ja ennestään tuntematon hautakammio, jonka oletetaan kuuluvan Tutankhamonin äitipuolelle tai anopille, kuningatar Nefertitille, sijaitsee pohjoisen seinän takana. (Nefertiti toimi alaikäisen Tutin sijaishallitsijana.) Jos tämä pitää paikkansa, tuleva löytö tulee olemaan vuosisadan merkittävin. Se olisi myös toinen modernina aikana tehty koskematon hautalöytö.

Skannaukset teki japanilainen tutkaspesialisti Hirokatsu Watanabe, joka ennen Tutankhamonin kammion tutkimista testasi laitteidensa toimivuutta toisessa kammiossa, jonka rakenteet ovat tunnetut. Niiden perusteella tutkimusryhmä vakuuttui laitteiden toimivuudesta.


Watanabe laitteensa parissa. Laite näyttää melko yksinkertaiselta, ja sitä olisi vaikea uskoa 2010-luvun huipputeknologian mittalaitteeksi. Olen käynyt samassa hautakammiossa vuonna 1999, ja se on pieni ja melko vaatimaton verrattuna suurempien faraoiden hautakammioihin. ”Kukinta” seinämaalausten pinnassa kertoo, minkälaista tuhoa turistien vierailu kammiossa on saanut aikaan.

Jos tutkimustulokset todetaan riittävän vakuuttaviksi, tutkimuksia jatketaan poraamalla seinään pieni reikä, ja jos seinän takaa löytyy huonetila, reikään työnnetään pieni kamera, jolla nähdään, mitä huonetilassa on. Jos siellä paljastuu olevan artefakteja, Egyptin viranomaiset eivät voi muuta kuin antaa luvan rikkoa seinän, jotta salaiseen kammioon päästään käsiksi.

Samalla tavalla tutkittiin Khufun pyramidin ilmakanavassa sijaitsevan ”oven” takana sijaitsevaa tilaa. Blogissa kerrottiin tästä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti