maanantai 30. marraskuuta 2015

Pancho Villan Kärppäburger

Ritaharjun ostarissa toimiva Pancho Villa -cantina mainostaa Kärppäburgeria 16,50 euron hintaan. Sen nettisivulta ei kuitenkaan löydy halaistuakaan sanaa kyseisestä pikaruoka-annoksesta, joten sen sisältämien ainesosien selvittäminen jää visuaalisen päättelyn ja mielikuvituksen varaan.

Kärppäburger näyttää sisältävän jäävuorisalaattia, cheddarjuustosiivun, majoneesia, maustekurkkua, keltasipulia (joka on tosin valkoista väriltään) ja jotakin jugurtin näköistä valkoista tahnaa. Lisäksi siinä on sämpylä ja jauhelihapihvi, joka painaa muissa samanhintaisissa tuotteissa 150 g, joten niin varmasti tässäkin.


Pihvi on kärppäburgerin kallein ainesosa, mutta sen koostumus on arvoitus. Nakkikojut käyttävät usein termejä ”täyslihapihvi” ja ”kokolihapihvi” asiakkaiden hämäämiseksi. Jos pihvissä ei ole mitään sideainetta, se ei pysy kasassa paistettaessa. Mutta ehkäpä Panchon pihvi on enimmäkseen lihaa, koska se erikseen myytynä maksaa 4 euroa.

Ravitsemuksellisesti kärppäburger on huono valinta. Salaatti sisältää nitraattia, joka on kaikkea muuta kuin hyödyllinen hivenaine. Nitraatti on eräänlainen typen oksidi, jollaisia tulee auton pakoputkesta, mutta typpi esiintyy siinä yksiatomisena eikä se ole syntynyt palamisen seurauksena. Elimistössä nitriitiksi muuntuneena se on karsinogeeninen eli mahdollisesti syöpää aiheuttava.

Rasvainen cheddarjuusto sisältää pelkästään ns. kovaa rasvaa, joka nostaa veren LDL-arvoa. Majoneesi on myös rasvaista, mutta jos sen öljy sisältää pelkästään tyydyttämättömiä rasvoja, se ei ole haitallista. Kananmunakeltuainen on saanut vapauttavan tuomion kolesterolin aiheuttajana.

Maustekurkku on nimensä mukaisesti etikalla ja sokerilla maustettua avomaakurkkua, joka itsessään on täysin mautonta ja enimmäkseen vettä sisältävää. Sipuli taitaa olla burgerin terveellisin ainesosa. Valkoisesta tahnasta ei ole varmuutta, mitä se on, sillä sitä ei näytä olevan muissa hampurilaisissa.

Edellä mainitut ainesosat on sijoitettu vehnäsämpylän väliin, mutta sämpylän kokoa on vaikea arvioida. Raaka-ainekustannuksia on hankala arvioida tarkasti, mutta olisi ihme, jos ne olisivat tukkuhinnoilla laskettuna enemmän kuin kolme euroa.

Mitä tekemistä tuolla on mustela erminea -nisäkkään kanssa? Se jäänee arvoitukseksi...


Pancho Villa oli meksikolainen gangsteri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti