lauantai 14. marraskuuta 2015

Sushia, sushia!

Näin mainostaa oululainen Tomo-sushibaari nettisivullaan. Koska tuollaisesta paikasta ei oikein voi käyttää ravintola-nimitystä ja yritys itsekin käyttää bar-sanaa nimessään, kutsuttakoon sitä sitten baariksi. Tomo-sushibaarilla on kaksi paikkaa Oulussa: keskustassa ja Ritaharjun ostoskeskuksessa.

Sushi on lähtöisin Japanista, ja siinä on tavallisesti riisiä ja kalaa tai kasviksia. Annosmalleja on kaksi erilaista: riisipalleron päälle aseteltu kalanpala tai merileväsuikaleeseen rullattua riisiä, jonka keskellä on kalanpala. Rullaustapoja näyttää olevan kahdenlaisia.

Japanilaista kalavoittoista ruokavaliota on pidetty terveellisenä, ja sen vuoksi läskisoosi-Suomen kansantaudit ovatkin siellä harvinaisia. Tuhansien järvien Suomen elintarviketurvallisuudesta vastaava Evira on antanut suosituksen, jonka mukaan haukea saisi syödä korkeintaan vain kaksi kertaa kuukaudessa, koska se sisältää metyylielohopeaa, joka on hermostomyrkky.

Tomo-sushibaari on koonnut esitteeseensä erilaisia susheja, jotka ovatkin erikoisen näköisiä. Annospalojen kokoja on vaikea arvioida, mutta tuskin ne kovin suuria ovat. Annos n:o 15 on huvittava: se on pelkkä rullattu siivu norjalaista kassilohta.


Yllä olevan kuvan ”annoksien”, joihin kuuluu kaksi sushia, hinnat ovat 3,40–5,80 euroa. Lohirulla (1 kpl) maksaa 3,50 euroa. Mitä eksoottisempaa kalaa on riisipalleron päällä, sitä korkeampi on hinta.

Makuasioista ei voi kiistellä, mutta mikään makunautinto sushi tuskin on: keitettyä riisiä ja raakaa kalaa. Sushiannokset näyttävät sellaisilta, että jokainen osaisi valmistaa niitä kotonaan.

Jotta ruokaa olisi riittävästi, sen määrän tulisi olla noin 500 g, josta noin 350 g olisi (pehmeäksi keitettyä) riisiä ja 150 g kalaa. Tuo määrä maksaisi sushibaarissa vähintäänkin 15 euroa, jolla saisi neljä annosta (kahdeksan kappaletta) kuvan lohinigirejä (n:o 5). Vertailun vuoksi sama annos itsevalmistettuna maksaisi noin 1,30 euroa. Riisi maksaisi noin 0,1 euroa ja kala noin 1,2 euroa (ruodottoman fileen kilohinta 8 euroa).

Susheja myydään myös (oikeina) annoksina. Suzu (n:o 2), jossa on 12 sushia, maksaa 17,50 euroa. Tässä vaihtoehdossa kahden sushin hinta tulee edullisemmaksi kuin edellä, mutta se kertoo selvästi sen, että kahdeksan sushia ei voi painaa 500:tä grammaa vaan jonkin verran alle, mikä tekee edellä olevan vertailun vielä epäedullisemmaksi sushibaarin tuotteille. Suzy on yhden hengen annos, ja tuskin sekään painaa 500:tä grammaa.


Tämä todistaa taas kerran, miten pienen osan ruokapaikan ainesten hinta on annoksen myyntihinnasta. Tomo-sushibaarissa se on jopa alle kymmenesosan. 

Kaikkien kalasushien raaka-aineet ovat tuontitavaraa, joten Tomo-sushibaari ei voi oikein heilutella avainlippua. Miksiköhän kotimainen kala ei ole kelvannut..?

Suomalainen sushi sisältäisi elohopeahaukea, joka kannattaisi joko pakastaa kahdeksi vuorokaudeksi tai suolata kylläisessä suolavedessä, jotta mahdolliset toukat kuolisivat, vaikka toisaalta lapamato taitaa nykyaikana olla katoavaa kansanperinnettä...


Elohopeahauki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti