Näin mainostaa oululainen
Tomo-sushibaari nettisivullaan. Koska tuollaisesta paikasta ei oikein
voi käyttää ravintola-nimitystä ja yritys itsekin käyttää
bar-sanaa nimessään, kutsuttakoon sitä sitten baariksi.
Tomo-sushibaarilla on kaksi paikkaa Oulussa: keskustassa ja
Ritaharjun ostoskeskuksessa.
Sushi on lähtöisin Japanista, ja
siinä on tavallisesti riisiä ja kalaa tai kasviksia. Annosmalleja
on kaksi erilaista: riisipalleron päälle aseteltu kalanpala tai
merileväsuikaleeseen rullattua riisiä, jonka keskellä on
kalanpala. Rullaustapoja näyttää olevan kahdenlaisia.
Japanilaista kalavoittoista
ruokavaliota on pidetty terveellisenä, ja sen vuoksi
läskisoosi-Suomen kansantaudit ovatkin siellä harvinaisia.
Tuhansien järvien Suomen elintarviketurvallisuudesta vastaava Evira
on antanut suosituksen, jonka mukaan haukea saisi syödä korkeintaan
vain kaksi kertaa kuukaudessa, koska se sisältää metyylielohopeaa,
joka on hermostomyrkky.
Tomo-sushibaari on koonnut
esitteeseensä erilaisia susheja, jotka ovatkin erikoisen näköisiä.
Annospalojen kokoja on vaikea arvioida, mutta tuskin ne kovin suuria
ovat. Annos n:o 15 on huvittava: se on pelkkä rullattu siivu
norjalaista kassilohta.
Yllä olevan kuvan ”annoksien”,
joihin kuuluu kaksi sushia, hinnat ovat 3,40–5,80 euroa. Lohirulla
(1 kpl) maksaa 3,50 euroa. Mitä eksoottisempaa kalaa on
riisipalleron päällä, sitä korkeampi on hinta.
Makuasioista ei voi kiistellä, mutta mikään makunautinto sushi tuskin on: keitettyä riisiä ja
raakaa kalaa. Sushiannokset näyttävät sellaisilta, että jokainen
osaisi valmistaa niitä kotonaan.
Jotta ruokaa olisi riittävästi, sen
määrän tulisi olla noin 500 g, josta noin 350 g olisi (pehmeäksi
keitettyä) riisiä ja 150 g kalaa. Tuo määrä maksaisi
sushibaarissa vähintäänkin 15 euroa, jolla saisi neljä annosta
(kahdeksan kappaletta) kuvan lohinigirejä (n:o 5). Vertailun vuoksi
sama annos itsevalmistettuna maksaisi noin 1,30 euroa. Riisi maksaisi
noin 0,1 euroa ja kala noin 1,2 euroa (ruodottoman fileen kilohinta 8
euroa).
Susheja myydään myös (oikeina)
annoksina. Suzu (n:o 2), jossa on 12 sushia, maksaa 17,50 euroa.
Tässä vaihtoehdossa kahden sushin hinta tulee edullisemmaksi kuin
edellä, mutta se kertoo selvästi sen, että kahdeksan sushia ei voi
painaa 500:tä grammaa vaan jonkin verran alle, mikä tekee edellä
olevan vertailun vielä epäedullisemmaksi sushibaarin tuotteille.
Suzy on yhden hengen annos, ja tuskin sekään painaa 500:tä grammaa.
Tämä todistaa taas kerran, miten
pienen osan ruokapaikan ainesten hinta on annoksen myyntihinnasta. Tomo-sushibaarissa se on jopa alle kymmenesosan.
Kaikkien kalasushien raaka-aineet ovat tuontitavaraa, joten Tomo-sushibaari ei voi oikein heilutella avainlippua. Miksiköhän kotimainen kala ei ole kelvannut..?
Suomalainen sushi sisältäisi
elohopeahaukea, joka kannattaisi joko pakastaa kahdeksi vuorokaudeksi
tai suolata kylläisessä suolavedessä, jotta mahdolliset toukat
kuolisivat, vaikka toisaalta lapamato taitaa nykyaikana olla katoavaa
kansanperinnettä...
Elohopeahauki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti