lauantai 28. joulukuuta 2019

keskiviikko 18. joulukuuta 2019

Onko vaikeuksia lahjanvalinnassa..?

Onko sinulla jokin lahjansaaja, jolla tuntuu jo olevan kaikkea ja jolle on vaikea keksiä mitään lahjaksi? Ei hätää, sillä et ole ainoa.

Blogin suositus on Oy Alkoholiliike Ab:n (joka tunnetaan kotoisemmin ”Alkona”) valmistama Gambina-eliksiiri.

Vanha viisaus kertoo:

  Ken kerran on gambinaa maistanut,
ei voi enää muulla janoaan sammuttaa

Tuon viisauden voi tulostaa tarrapaperille ja liimata lahjansaajan Gambina-pullon kylkeen.

Hintakaan ei päätä huimaa: ainoastaan 9,99 euroa.

Muovipullo tekee tosin siitä hieman ”halvan oloista”, mutta sen kyllä hyväksyy mielellään, kun muistaa, että pullon materiaalivalinnassa on huomioitu ”alan ammattilaiset”, joilta pullo saattaa joissakin poikkeuksellisissa tilanteissa luiskahtaa hyppysistä, jolloin lasipullo menisi rikki.

Saajalleen Gambina-pullo on odotettu ja haluttu lahja. Voisiko tuon parempaa lahjaa saadakaan..?

Gambinan värikin on niin ”jouluinen”.

keskiviikko 11. joulukuuta 2019

Kakara

Ilmastoaktivismista tunnetuksi tullut 16-vuotias ruotsalainen lukiolainen Greta Thunberg osallistui Madridin ilmastokokoukseen, jossa Brasilian presidentti kutsui häntä ”kakaraksi”. Luonnehdinta on varsin osuva.

Mitäpä tuollainen 16-vuotias pikkuvanha kakara todellisuudessa ymmärtäisi mistään mitään?

Thunbergin todellista motiivia voi olla vaikea arvailla, mutta todennäköisesti taustalla on rahan tai muun henkilökohtaisen edun tavoittelu. Thunberg tuskin on itse keksinyt tätä, vaan sen takana lienevätkin hänen vanhempansa, jotka teettävät likaisen työn tyttärellään. Näyttää siltä, että vanhemmat ovat aivopesseet tytön.

Mitähän Thunbergin opettajat mahtavat ajatella, kun tyttö lintsaa koulusta ja käyttää kaiken aikansa valtameripurjehduksiin? Ennen purjehdustaan Madridiin Thunberg ”oleskeli” Yhdysvalloissa.

Nykyajalle on hyvin ominaista, että Thunbergin kaltainen pelle on voinut saavuttaa näinkin paljon julkisuutta.


torstai 5. joulukuuta 2019

Pienikin asia voi harmittaa...

Princube-kusetus on ollut mielenkiintoista seurattavaa. Vaikka osa tukijoista saisikin joskus printterinsä, se on kaukana siitä mielikuvasta, jollaisen he ovat tyhmissä mielissään luoneet.

(Otsikossa harmittaa-sanan tilalla olisi voinut käyttää tuttua v-alkuista sanaa, mutta jätettäköön alatyyliset ilmaisut vähemmälle näin joulun alla.)

Eitay Cohen – sukunimi on selvästikin anglikaaninen mutta etunimi viittaa idän ihmemaiden suuntaan – on jättänyt kommentin, josta paistaa selvä vit... harmistus. Esitetäänpä se tässä kokonaisena:

At the start they promised for more then 20000 backers that all will receive the Princube before the Holidays. When I asked time and time again on this one I always got an answer that it will be shipped on time for everyone. I am 15999. Now they say that only the first batch of 1000 will go out in two weeks and the second batch is only 10000 and no one knows when this go out. What about the other 15000 that promised to get it on time? – Even before the problem they did not plan to send those…

Eitaylla on tukijanumero 15999, eli 15 998 tukijaa ehti ennen häntä tilata Princuben. Tulostinta kauppaava The God Things, joka lieneekin perustettu tätä kyseistä ”operaatiota” varten ja jota tuskin on rekisteröity yhdenkään maan kaupparekisteriin, on ilmoittanut taktisesta ”viivästyksestä”, mikä on ensimmäinen toimenpide tukijoiden ”kypsyttämisessä”.

”Sattuneen syyn vuoksi” ainoastaan tuhannen ensimmäisen tukijan luvataan saavan tulostimensa ennen joulua. Kampanjan aikana vielä luvattiin, että kaikki tukijat saavat laitteensa ennen joulua. Pahinta Eitayn kannalta on se, että seuraavan ”luvatun” tuotantoerän koko on 10 000, johon hänen toimituksensa ei kuulu, ja kuten hän toteaa, sen toimitusajankohdasta ei ole mitään tietoa.

Tilaus 15999 kuuluu vasta kolmanteen tuotantoerään.

lauantai 30. marraskuuta 2019

HumanCharger tyrmättiin taas kerran

Amerikkalainen Refinery29-sivusto kokeili HumanChargeria ei kovin mairittelevin tuloksin.


Too good to be true, right? For me, sadly, yes. I trialled the HumanCharger over the wettest, darkest late-September week on record and did not find it to be an effective solution. While it felt good to be getting on top of SAD before the winter took hold, I wouldn’t recommend swapping out your vitamin D supplements in favour of this light therapy device, no matter how quick and convenient it appears to be. I also trialled it on a 5am flight to see if it could alleviate that out-of-whack feeling that comes with an early plane journey. I wasn’t traversing any time zones so cannot comment on its ability to cure jet lag, but I certainly didn’t feel any peppier – at least until I’d had my double macchiato.

Those I spoke to outside the organisation were more wary. Dr Clare Morrison, a GP and medical advisor at MedExpress, admitted she had never come across a device like this but said: "I’m very sceptical about how this device can do what it claims to do. It is true that the body is sensitive to light, and that, in some situations, natural sunlight or bright artificial light, can boost one's mood and energy levels." However, she added: "As far as I am aware, light therapy would only work if the light was applied to the eyes, rather than the ears."


sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Scam alert: HumanCharger® Wireless Headset



scam scam scam scam scam scam scam scam scam scam scam

HumanCharger HumanCharger HumanCharger HumanCharger
Human Charger Human Charger Human Charger Human Charger

keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Streamsave – ledivaloja suihkuun

Oulu on ehtymätön älyttömien innovaatioiden lähde. Tällä kertaa esittelyvuorossa on Streamsave Oy, joka on kehittänyt yrityksen nimeä kantavan ”virtausmittarin”. Mutta antakaamme yrityksen itse kertoa tuotteestaan.

Streamsave tarjoaa kustannustehokkaan tavan mitata veden kulutusta reaaliajassa ja tarjoaa tietoa kulutuksen määrästä, käytetystä ajasta, veden käytön kustannuksista, veden lämmityksen kustannuksista ja kokonaiskulutuksesta.

Skaalautuva kaikenlaisiin putki- ja LVI-järjestelmiin.

Älykäs ratkaisu, suunniteltu veden ja sen lämmityskustannusten reaaliaikaiseen mittaamiseen.

Luo tietoisuuden veden ja energian kulutuksesta ja vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen.

Säästä rahaa, energiaa ja vettä.

Kulutus, kun otat 20 minuutin suihkun: Suihkussa käynnin aikana kulutetusta vedestä noin 60 prosenttia on lämmintä vettä, joten pesuhetki kuluttaa noin 8,4 kilowattituntia energiaa. Tuolla energiamäärällä pystyy käyttämään jääkaappi-pakastinta noin 4–14 vuorokautta.

Älykkäät ominaisuudet

– Lämpötilan, ajan, veden lämmittämiseen kulutetun energian ja veden kulutuksen mittaus.
– Energia omavarainen, toimii veden virtauksella
– BLE, Alhaisen energian Bluetooth
– Välitön palaute LED-valoilla
– Voidaan integroida paikalliseen IoT (Internet of things) -verkkoon.
– Langaton käyttö
– Toimii ilman ulkopuolista virtaa/paristoja
– Liitä ja käynnistä
– Laitteen muisti mahdollistaa kulutuksen seurannan pidemmältä ajalta.
– Käyttäjä voi tarvittaessa uudelleen kalibroida Flow Meterin


Kyseessä on suihkuletkun eteen asennettava laite, joka kertoo ledivaloin vedenkulutuksesta. Tieto välittyy BT:n avulla myös puhelimeen. Sivustolta ei kuitenkaan käy ilmi, missä vaiheessa vihreä ledi alkaa vaihtua punaiseksi, mutta ehkäpä 20 minuutin, jota yritys pitää normaalina suihkuaikana, jälkeen Streamsave vaihtuu näyttämään pelkkää punaista.


Tässä alkavatkin jo olla tavallisen kusetuksen ainekset koossa. Liioittelulla ja valehtelulla luodaan uhkaava ja rahaa tuhlaava skenaario, johon Streamsave tuo sitten avun.

Otetaan esimerkiksi tuo ”normaali” 20 minuutin suihku, jossa kuluu 8,4 kWh energiaa. Kulutettuun energiaan vaikuttavat ajan lisäksi veden virtausnopeus eli veden määrä (litraa tai kg) ja veden lämpötila.

Vuodessa suihkukäytössä kuluisi energiaa 3066 kWh. Jos perheessä olisi neljä henkilöä, jotka kaikki ottaisia tuollaisia ”pikasuihkuja”, vuodessa kuluisi 12 264 kWh energiaa, mikä tuntuisi aivan uskomattomalta.

Jos suihkun kesto olisikin vain 5 minuuttia ja virtaus pidettäisiin pienempänä – tai hana jopa suljettaisiin välillä – yhden suihkukerran energiankulutus putoaisi murto-osaan ja niin myös Streamsaven ”hyödyllisyys”.

Patenteista ei tietenkään puhuta mitään, koska kaikki on jo patentoitu tai se on sitten yleisesti tunnettua tekniikkaa vuosikymmenten takaa.

Streamsave ei ole kestävä tuote. Sen käyttöympäristö on sellainen, että se vikaantuu ennemmin tai myöhemmin. Koska kyseessä on sen verran uusi tuote, sen todellisesta käyttöiästä ei ole mitään tietoa.

Streamsavea ei ole validoitu missään. Sen mittaustarkkuus voi olla mitä tahansa.

Streamsavessa itsessään ei varmastikaan ole mitään erityistä vikaa, mutta se pyrkii vain ratkaisemaan ”ongelman”, jota ei todellisuudessa olekaan. 76 euroa on paljon rahaa olemattoman ongelman ratkaisemiseksi. Vaikka vedenkulutus olisikin keskivertoa suurempi, Streamsaven avulla saavutettua energiansäästöä tuskin saadaan koskaan katettua sen hankintahinnalla.

Streamsave ei nimittäin tuo itsessään mitään säästöä, vaan se pyrkii ainoastaan ohjaamaan käyttäjää energiansäästöön eli vääntämään hana kiinni, kun punainen ledi syttyy. Streamsave on siten suurimmalle osalle kuluttajista täysin tarpeeton tuote. Hirvittää vain ajatellankin, kuinka paljon Tekes ja ely-keskus ovat tukeneet tätäkin hyödyttömyyttä.

Streamsave on unohtanut yhden asian. Se on ilmastonmuutos. Sitä ei mainita sanallakaan.

Kaleva kertoi, että Streamsave ”tähtää isoille markkinoille”. Ennen sinne lähtemistä Streamsaven kannattaisi varata ennakkoon paikkalippu maitojunaan paluumatkaa varten. Näitä soitellen sotaan lähtijöitä on ennenkin nähty, ja samaan kategoriaan Streamsavekin näyttäisi kuuluvan.

perjantai 8. marraskuuta 2019

Miksi Valkee ei kiitä tukijoitaan?

Useimmat kampanjanjärjestäjät kiittävät tukijoitaan kampanjan heti päätyttyä ja jopa silloin, kun tavoite ei olisikaan aivan täyttynyt, ja kertovat jatkosuunnitelmistaan, mm. siitä milloin tuote aiotaan toimittaa tukijoille.

Alla on Weelan kampanjan päätyttyä julkaisema päivitys.


Onko tämä Valkeen ylimielistä halveksuntaa tukijoita kohtaan?

Tarkoittaako tämä sitä, että ”uuden sukupolven korvavaloa” ei tullakaan valmistamaan?

Oliko HumanCharger® Wireless Headsetin IGG-kampanja ainoastaan markkinatutkimus, jolla Valkee tutki IGG-kansan kiinnostusta uutta korvavaloa kohtaan?

Kertooko tämä siitä, että Valkee ei tarvitse tukijoiden roposia, koska se olisi halunnut (tarvinnut) moni(kymme)nkertaisen summan rahaa selviytyäkseen?

On tietenkin mahdollista, että Valkee hoitaa viestinnän tukijoiden kanssa yksityisesti, koska heidän määrä ei ole kovin suuri ja Valkee voi siten välttää julkisen ivan kampanjan peruuntumisen vuoksi.

Valkeen omistajat taitavat nyt olla totuuden edessä. Uusi korvavalo ei vastoin huimia odotuksia kiinnostanutkaan juuri ketään ja vanhan korvavalon myynti vähenee jatkuvasti. Valkeen HumanChargeria (os. Bright Light Headset) voisi aivan oikeutetusti kutsua vuosikymmenen huijaukseksi.

Yli 90 000 huijattua oli väärässä: korvavalolla ei todistetusti ole minkäänlaisia myönteisiä vaikutuksia terveydentilaan.
Epäonnistunut HumanCharger® Wireless Headset -kampanja antaa vain lisää vauhtia Valkeen alamäessä kohti konkurssia.

keskiviikko 6. marraskuuta 2019

PrinCube - The God Things lorottaa tukijaa silmään

Indiegogo on täynnä roskaa, huijausta hipoavia tuotteita ja huijauksia. Tuskinpa juuri kukaan ostaisi niitä kaupasta, olipa hinta sitten mikä hyvänsä, vaikka näkisikin valmiin tuotteen läheltä. Ja juuri tuon vuoksi niiden elämän loppuu tavallisesti melko pian Ingiegogo-kampanjan päättymisen jälkeen, eli ne eivät juurikaan tule koskaan myyntiin tavallisiin kauppoihin.

PrinCubesta, jota sivuuttiin Valkeen artikkelin yhteydessä, ei ollut tarkoitus kirjoittaa omaa artikkelia, mutta sen IGG-kampanjassa on monia mielenkiintoisia piirteitä, niin että se ansainnee omansa.

Keräystavoite oli hyvin vaatimaton 10 000 dollaria, mikä tarkoittaa sitä, että suunnitellut tulostimen valmistuskustannukset ja tuotannon aloittamisen kustannukset ovat erittäin pienet. Vaikka keräyssumma olisikin jäänyt tuohon tai korkeintaan muutamaan kymmeneentuhanteen dollariin, ”yritys” olisi todennäköisesti voinut valmistaa ja toimittaa tulostimet tukijoille.

Keräyssumma, joka nyt viisi päivää ennen kampanjan päättymistä lähentelee kolmea miljoonaa dollaria, on kampanjan järjestäjälle todellinen yllätys. Se tuskin ikimaailmassa osasi kuvitella tuotteelleen tuollaista menestystä.

Kyseessä on kuitenkin huijaustuote, joka IGG:ssäkin on järkyttävän hintainen. 199 dollarin ”normaalihinnalla” 109 dollarin IGG-hinta saadaan näyttämään edulliselta. Jos pitää mielessä, että A4-kokoisen merkkitulostimen saa kaupasta 30 eurolla, PrinCuben valmistuskustannukset eivät voi olla kovinkaan korkeat.

IGG-tukijoiden tyhmyyttä todistaa se, että vaikka 109 dollarin ”early bird” -tarjouksia on vielä jäljellä, moni on jo ottanut 20 dollaria kalliimman ”Indiegogo special” -tarjouksen. (Tämä on toki havaittu aiemminkin.) Indiegogo näyttää olevan paikka, jonne typerykset kerääntyvät tullakseen vapaaehtoisesti huijatuiksi.

PrinCuben IGG-sivu on rakennettu taidokkaasti, ja siihen IGG-typeryksen on helppo langeta. Ilmeisestikin videot vaikuttavat tehokkaimmin, ja sen vuoksi niitä on useita, vaikkakin ne kaikki toistavat samaa asiaa.

Kampanjan järjestäjä The God Things (TheGodThings) odottaa vain sitä, että kampanja päättyy ja se saa kuitata itselleen melkein kolmen miljoonan dollarin keräyssumman, ennen kuin riittävän moni tukija ehtii valittaa Indiegogon ylläpitoon mahdollisesta huijausepäilystä.

The God Things ei kerro, keitä henkilöitä on tämän kampanjan (huijauksen) järjestäjinä. Se ilmoittaa kotipaikakseen: New York, United States. Tuo antaisi ymmärtää, että yritys olisi amerikkalainen ja henkilöt olisivat amerikkalaisia. Yhdessä kommentin vastauksessa The God Things kuitenkin paljastaa, että kommentin kirjoittaja ei ole syntyperäinen amerikkalainen eli natiivi englannin puhuja.


Voihan kirjoittaja olla toki siirtolainen, mutta voisi kuitenkin olettaa, että vastaajaksi valittaisiin henkilö, joka hallitsisi kielen parhaiten, jotta tällaisia epäilyjä ei tulisi.

On tietenkin mahdollista, että tukijat saavat tulostimensa, mutta se ei tule aivan vastaamaan odotuksia eikä siitä maksettua 109 dollarin (~100 euroa) hintaa. Todennäköisin vaihtoehto kuitenkin on, että tukijat eivät saa mitään. Keksittyihin verukkeisiin perustuvien viivästysten jälkeen huijarit ottavat niin sanotusti ritolat rahat mukanaan.

lauantai 2. marraskuuta 2019

Valkeen Indiegogo-kampanja lähestyy loppuaan – ja niin varmasti myös Valkee itsekin...

Valkeen yhdellä kuukaudella pidennetystä Indiegogo-kampanjasta on jäljellä enää kaksi vuorokautta, ja keräystavoitteesta on koossa 97 prosenttia. 30 000 euron tavoitesummasta uupuu siten (enää) 824 euroa, mikä tarkoittaa noin seitsemää vielä myymätöntä HumanCharger® Wireless Headsetia. On tietenkin mahdollista saada ne myytyä, mutta jos ei olisikaan, on luultavaa, että Valkeen bulvaani ostaa kyseiset korvavalot, jotta 100 prosentin tavoite saavutetaan.

Jos kymmenen (todellisuudessa 12) vuotta toiminnassa ollut yritys kerää ainoastaan 30 000 euroa kahden kuukauden aikana tuotteella, joka on ollut olemassa jo kymmenen vuoden ajan, se on todella surkea saavutus.

Viimeisenä täkynään Valkee lisäsi HumanCharger® Wireless Headsetin mukaan kolmen euron HumanCharger® -t-paidan, mutta se ei ole ainakaan vielä kiinnostanut ketään.


Vertailukohdaksi voidaan ottaa kädessä pidettävä PrinCube-tulostin, joka on keränyt kolmessa viikossa yli kaksi miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa yli kahtakymmentätuhatta myytyä tulostinta.


PrinCube saattaa vaikuttaa esittelyn perusteella hyödylliseltä laitteelta, mutta sen puutteet ja hyödyttömyys paljastunevat vasta käytössä. Sillä voi tulostaa vain tekstiä, ja tekstin korkeus on vain 14 mm. Täysin tuntematon yritys keräsi yli puolet lyhyemmässä ajassa 81 kertaa enemmän rahaa kuin Valkee ”tunnetulla” tuotteellaan.


Kalevassa oli tänään Valkeen perustajan haastattelu. Siitä ei kuitenkaan käy ilmi, käyttääkö hän (edelleenkin) korvavaloa. Kirjoituksen otsikko ”Unelma korvavalosta murskautui” kertonee tunnelmista.

torstai 24. lokakuuta 2019

Kipuwex on kallis vitsi

Kasvu Open® -sivulla kerrotaan: ”Kipuwex on OYS ysihankkeen kanssa kehitetty tuote ja kipuwex on myös allekirjoittanut jatkotutkimus sopimuksen, MiniSV kanssa Kiinaan Nanjingiin.”

Kehitetty? Partisiippi viittaa siihen, että tuote olisi jo valmis.

Yhteistyö kiinalaisten kanssa tarkoittaa vain sitä, että kiinalaiset voivat kopioida laitteen ja jatkaa sen ”kehittämistä” omissa nimissään.

Y-Studio-sivulla kerrotaan (11.1.2019): ”Oululaisen startup-yritys Kipuwexin yrittäjän Marko Höynälä tavoittelee exitiä eli yrityksensä myymistä vuodelle 2023. Sitä ennen hänen pitää kuitenkin kehittää ja valmistaa tuote sekä myydä se sijoittajille.”

”Tuotteen valmistuminen ja markkinoille saaminen vievät vielä aikaa. Toistaiseksi laitteesta on olemassa prototyyppi, mutta sitä on paranneltava ennen kuin laajempi testaus voidaan aloittaa.”

Exit..? Tätä sanaa käytti eräs toinenkin ”blogista tuttu”, mutta tuo tarina on jo useamman menneen talven lumia. Kipuwexin visio on niin pitkällä, että yrityksen myyminen ja ”kannattavaan hintaan” tietenkin on jo mielessä, vaikka laitteesta on olemassa vasta prototyyppi, jossa on vielä ”paranneltavaa”.

Todennäköisemmin maahan osuisi asteroidi, ennen kuin sijoittajat ostaisivat Kipuwexin. Laitteesta ei koskaan saada niin luotettavaa, että sillä olisi mitään merkitystä sairaanhoidossa. Toki päätelaitteen näytöllä saattaa vilistää monelaista käppyrää, mutta yksikään lääkäri ei luottaisi Kipuwexin tuottamaan informaatioon. Kipuwex voi näyttää kehonlämmön ja sydämen lyöntinopeuden, mutta tuo on täysin hyödytöntä, koska nuo tiedot saadaan paljon helpomminkin kuin käyttämällä Kipuwexiä.

OULLLabs-sivulla kerrotaan (22.11.2017): ”YSI-hankkeessa lasten kipumittarin kehittänyt Marko Höynälä Kipuwex Oy:stä sanoo...”

Kehittänyt..? Pitäisikö tämä ymmärtää niin, että laite oli valmis jo kaksi vuotta sitten?

Sama partisiippi löytyy seuraavana päivänä julkaistulta Radio Pookin sivulta.

Juurikaan muita uutisia ei löydy internetin syövereistä. Mistähän tämä mahtaa kertoa?

Kalevassakaan ei ole mitään laajempaa juttua Kipuwexistä. Olisikohan jo sielläkin maksettu oppirahat?

Kipuwex on tyypillinen oululainen teknologiayritys: tyhjänpäiväistä oman tuotteen kehumista, jolla ei ole mitään perusteita.

Maailmalla on monia lääkintälaitteita valmistavia yrityksiä, joilla on resursseja, rahaa ja oikeaa osaamista. Jos kipua ilmaisevan laitteen valmistaminen ei ole onnistunut niiltä, miten se voisi onnistua oululaiselta Kipuwexiltä? Jos tuollainen laite olisi olemassa ja se toimisi, olisi oletetavaa, että se olisi yleisessä käytössä.

Miksi Kipuwex ei ole patentoinut laitettaan? Se jos mikä saisi sijoittajat hullaantumaan ja hukkaamaan todellisuudentajunsa, niin kuin kävi oululaisen laturin kohdalla. Wiciot oli patentoinut mikrokupunsa. Olisiko sitten niin, että kaikki laitteen toimintaan liittyvä on jo patentoitu tai sitten se on yleisesti tunnettua tekniikkaa, jota ei voida patentoida?

Kipuwex taitaa olla ylitsepääsemättömän ongelman edessä: saada laite toimimaan sillä tavalla, että se kertoisi luotettavaa tietoa potilaasta. Viivästykset ja jatkuva ”parantelu” kertovat siitä, että tehtävä on mahdoton.

tiistai 22. lokakuuta 2019

Kipuwex Oy

Oululainen Kipuwex Oy sai viime vuonna 104 750 euroa tukea ely-keskuksesta. Mutta mikä ihme on tämä Kipuwex, joka sai noinkin suuren summan rahaa veronmaksajilta mutta lieneekin useimmille täysin tuntematon yritys yhtä tuntemattomine tuotteineen?

Vanhassa Asmo-laturin artikkelissa viitattiin amerikkalaiseen sanontaan ”The more you stir shit, the more it stinks”. Sama näyttää pätevän tähänkin yritykseen.

Kipuwexin CEO on ”blogin vanha tuttu”. Wiciot Oy oli suunnitellut Cmicro-mikrokuvun, jonka Indiegogo-kampanja meni aivan vituiksi. Mikrokupu keräsi vajaat 3000 euroa viime vuoden keväänä. Wiciot sai 106 900 euroa tukea. Wiciot oli tappiollinen yritys (niin kuin voi hyvin kuvitellakin).

Näyttää siltä, että eräät henkilöt ovat keksineet näppärän keinon lypsää yritystukia naurettaville innovaatioilleen. Sitten kun innovaatio ei näytä menestyvän ja rahantulo alkaa osoittaa loppumisen merkkejä, kaivetaan uusi innovaatio esille ”idealaatikosta”, ja uusi rahastuskierros voi alkaa.

Kipuwexin henkilöstön määrä on kahdeksan, joista mikrokupu-CEO:n lisäksi on kolme muuta ”manageria”. Henkilöstöstä on siten peräti 50 prosenttia jonkin sortin ”johtajia”.


Kipuwexin taloustiedot ovat ”odotetunlaiset” – ja sama trendi tulee jatkumaan niin kauan kuin Kipuwex on yritysrekisterissä.


Kipuwex sai ely-keskukselta 30 770 euroa vuonna 2017. Saldo on siten 137 670 euroa. Raha on tietenkin tarpeen, koska henkilöstön määrä on kasvanut kahdesta kahdeksaan.

Tuote on todella typerä, ja vain typerys voisi odottaa sen toimivan. Alla oleva kuva kertoo laitteen ”toiminnan”.


Olisiko tuotteen nimi väännös sanoista ”kipu veks” (kipu pois)? Jos niin on, yritys valehtelee tuotteen nimessä, koska laite, jos se koskaan edes saadaan toimimaan, ei suinkaan poista kipua.

Kipuwexista ei koskaan tule mitään. Yksikään sairaala, lääkäriasema tms. ei tule koskaan ottamaan sitä käyttöön.

Huolestuttavaa tässä on se, millaiseen skeidaan ely-keskus tuhlaa julkisia varoja. Kertooko tämä ely-keskuksen henkilöstön täydellisestä osaamattomuudesta?

http://kipuwex.com/

Sivu on samannäköinen kuin minkä tahansa aloittelevan yrityksen, joka esittelee sivullaan ”innovaatiotaan”, jota ei siis ole vielä olemassakaan. Kipuwex ei kerro ainoatakaan referenssiä siitä, että tuote olisi valmis ja toimiva tai se olisi myyty jollekin käyttäjälle. Siispä: ”tuotekehitys” on vielä kesken.

Yritys näyttää kurkottelevan kuuseen...

”Kipuwex’s vision is to become world leading company in pain management domain”

mutta katajaanhan sitä tullaan kapsahtamaan.

keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Use HumanCharger® Now!

Valkeen IGG-sivu on varsin dynaaminen: sitä muutetaan jatkuvasti. Tästä tulee mieleen surullisenkuuluisa oululainen ”patentoitu”, ”energiapihi” ja ”palamaton” puhelinlaturi, jonka sivulta poistettiin valheita sitä mukaa kuin Oulun 1 -blogi® niitä paljasti. Valkee toimii tosin käänteisesti, eli se lisää sinne uusia valheita.

Sivulla ei kylläkään kerrota enää mitään ”superpowerista”. Ehkä se oli jo liikaa jopa Valkeelle itselleen...

Varhaisemmassa kirjoituksessa todettiin, että jokainen myyty korvavalo oli tuottanut Valkeelle noin 100 euron tappion, eli sijoittajat (mm. ranskalainen Merieux Developpement) olivat tukeneet jokaisen korvavalon myyntiä noin sadalla eurolla.

Sijoittaminen Valkeen tapaiseen yritykseen ei anna kovinkaan vakuuttavaa kuvaa Merieux Developpementin sijoitusosaamisesta. Kyllähän jokaisen vähemmänkin sijoitusasioita ymmärtävän olisi pitänyt tietää, että korvavalon tapaisesta huijaustuotteesta ei voisi koskaan tulla mitään myyntimenestystä. Ilman Merieux Developpementin sijoitusta Valkeen toiminta olisi todennäköisesti päättynyt jo vuosia sitten.

Nyt kun Merieux Developpement on jättänyt Valkeen eikä uusia sijoittajia (sijoitustensa hukkaajia) ole tulossa, kello käy Valkeelle. Ei liene vaikea ennustaa, että Valkeen toiminta päättyy ensi vuonna. Se tarkoittaisi silloin sitä, että Valkee oli myynyt huijaustuotettaan niinkin kauan kuin kymmenen vuoden ajan.

Uusi korvavalo ei tule pelastamaan Valkeeta vaan pikemminkin tulee vain upottamaan sen nopeammin. Valkee lupaama 30 päivän palautusoikeus tulee sille kalliiksi. Uudet käyttäjät huomaavat, että korvavaloa käyttämällä ei saakaan mitään ”supervoimia”, ja palauttavat laitteen takaisin Valkeelle, mutta mitenpä varaton Valkee pystyisi palauttamaan rahoja jokaiselle takaisin.

keskiviikko 9. lokakuuta 2019

Oululainen rantanäkymä 1900-luvun alussa

1900-luvun alussa otettu harvinainen kuva esittää oululaista rantanäkymää veneineen. Oulun 1 -blogi® ei tällä kertaa kerrokaan, mitä kuva tarkkaan ottaa esittää, vaan jättää sen seuraajien tehtäväksi.

Mitkä kaksi katua risteävät oikealla näkyvän rakennuksen kohdalla? Olisi suotavaa kertoa katujen tuonaikaiset mutta myös nykyiset nimet.


torstai 19. syyskuuta 2019

Valkeen Indiegogo-kampanjan puolivälin katsaus

HumanCharger® Wireless Headsetin Indiegogo-kampanja on saavuttanut puolivälinsä, ja nyt on tilannekatsauksen aika.

Ovatko Valkeen ja sijoittajien odotukset täyttymässä?
Pelastaako HumanCharger® Wireless Headset Valkeen konkurssilta?
Tuleeko HumanCharger® Wireless Headsetista vertaansa vailla oleva menestys?

Ei, ei ja ei!

30 000 euron tavoitteesta on kasassa vasta 19 prosenttia (n. 6000 euroa). Kun muistetaan, että alun vaatimaton keräysvauhti on edelleenkin hidastunut ja perinteisesti suurin osa summasta kerätään kampanjan ensimmäisen puoliskon aikana, edes 40 prosentin eli 12 000 euron kertymä ei lienekään realistinen, ellei sitten aivan mitään ihmeellistä tapahdu. Osa tukijoista on Valkeen omaa väkeä – osakkeenomistajia, perheenjäseniä, sukulaisia yms. – joten todellinen kertymä on vieläkin pienempi. Oman tuotteen tukeminen maksaa vain Indiegogon 5 prosentin palkkion verran eli noin 5 euroa.


Tämä on selvä signaali Valkeelle: HumanCharger® Wireless Headsetille ei ole tarvetta. Valkeen kannattaa vakavasti harkita, onko järkevää valmistaa muutamaa kymmentä laitetta IGG-tukijoille, joista osa on siis valkeelaisia.

Vanhaa korvavaloa on myyty keskimäärin noin 10 000 kappaletta vuodessa, vaikkakin myynti alkoi jo viime vuonna osoittaa selviä vähenemisen merkkejä. Tuon perusteella, ja kun otetaan huomioon, että HumanCharger® Wireless Headset on uudentyyppinen (kusetus)tuote, olisi voinut odottaa, että HumanCharger® Wireless Headsetia olisi myyty kuukauden pituisen IGG-kampanjan aikana vähintäänkin 900 kappaletta mutta mahdollisesti jopa moninkertainen määrä.

Kampanja jatkuu toki vielä parin viikon ajan, mutta kun muistetaan, että Valkee on ollut olemassa jo noin kymmenen vuotta ja korvavaloa on myyty vuoden 2010 alusta lähtien, Valkeen IGG-kampanjasta tulee todennäköisesti todellinen pohjanoteeraus. Tuskinpa mikään muu noinkin vanha yritys on epäonnistunut noin pahasti.

Aiemmassa kirjoituksessa todettiin, että uutta korvavaloa ei esitellä Valkeen sivulla. Se on totta, sillä se ei näy pääsivulla, mutta sen löytää piilotettuna Product-valikosta.

Syy tähän on yksinkertainen: jos Valkeen HumanCharger® Wireless Headsetin IGG-kampanja menee vituksi – niin kuin se näyttää tekevän – uusi korvavalo voidaan poistaa helposti valikon takaa tarvitsematta kajota pääsivuun. HumanCharger® Wireless Headset lähtee Valkeen sivuilta yhtä nopeasti kuin se sinne ilmestyikin.

Jos IGG-kampanja olisi onnistunut Valkeen toivomalla tavalla, HumanCharger® Wireless Headsetista olisi tullut Valkeen uusi lippulaivatuote.

HumanCharger® Wireless Headsetin esittely Lontoon huuhaa-messuilla viime viikonloppuna ei tuonut lisää tukijoita.

Kuten edellisen artikkelin kommentissa todettiin, Valkeen päärahoittaja lieneekin jättänyt leikin sikseen, ja Valkee on nyt omillaan, mikä tarkoittaa sitä, että on vain ajan kysymys, milloin Valkeen toiminta päättyy.

Valkee on muuttanut IGG-sivua. Tältä se näytti ennen:


Ja tältä nyt. ”Superpoweria”... Epätoivoinen ja turha yritys saada lisää tukijoita.

sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Valkeen bulvaani

Blogi epäili aiemmin, että osa ensimmäisistä tukijoista voisi olla Valkeen bulvaaneja, jotta kiinnostus uutta korvavaloa kohtaan näyttäisi suuremmalta kuin se todellisuudessa on. Valkeen hallituksen puheenjohtaja (PJ) on tehnyt ensimmäisen kommentin omalla nimellään, mikä paljastaa hänet bulvaaniksi eli tässä tapauksessa tukijamäärän kaunistelijaksi.


Jos kommentti olisi tehty Valkeen nimissä, eli sen olisi tehnyt projektinomistaja, se näyttäisi tältä:


Eihän PJ:n todellakaan tarvitsisi ostaa korvavaloa tavallisen kanava kautta, vaan hän saisi sen niin sanotusti keittiön kautta maksamatta siitä mitään. Tämä panee aprikoimaan, miten monta bulvaania kaikkiaan on. Aika paha ja ajattelematon kömmähdys PJ:lta.

Kampanja on tosin vasta aluillaan, mutta kaikki näyttäisi viittaavan siihen, että tästä tulee nöyryyttävä tappio Valkeelle. Ja se on aivan oikein.

Valkeen esitti patenttihakemuksessaan, että korvien valaisu voisi tuoda helpotusta seuraaviin tauteihin tai niihin rinnastettaviin oireyhtymiin:

anxiety, depression, delirium, Alzheimer's disease, ADHD, infertility, migraine, seasonal affective disorder (SAD), cancer, obesity, circadian rhythm sleep disorders, jet lag, shift work disorder, Parkinson's disease, burning mouth syndrome, fibromyalgia, restless legs syndrome, social anxiety, hypertension (HTN), cognitive impairment, migraine, headache, social phobia, Generalized anxiety disorder (GAD), chronic pain and/or decreased cognitive performance.

Alzheimer on vakava, etenevä ja kuolemaan johtava aivorappeuma, johon ei ole parannuskeinoa, ja tuskinpa korvavalostaan olisi siihen apua. Monikohan sairas on ostanut korvavalon saadakseen apua em. tauteihin havaittuaan, että koululääketieteestä ei ole apua?

torstai 5. syyskuuta 2019

HumanCharger® Wireless Headset – Valkeen viimeinen yritys

Valkee on tuonut Indiegogo-kansan ”iloksi” uuden korvavalolaitteen, johon on integroitu BT-yhteys ja audiokuulokkeet. Nyt voit siis samanaikaisesti ”valaista” aivojasi ja kuunnella musiikkia puhelimestasi. Tuota ”iloa” ei tosin kestä kovin pitkään pienen akun vuoksi.

Tälle innovaatiolle on myönnetty patentti kolme vuotta sitten. Kilpailijat pääsevät vasta vuonna 2032 tekemään samanlaisia laitteita. Naurettavahan tuo tietenkin on.


Virallinen nimi on: HumanCharger® Wireless Headset

Normaalihinta on 219 euroa, mutta IGG:stä sen saa nyt 50 prosentin alennuksella. Aikaa on 5.10.2019 asti.

Tavoitesumma on yllättävän pieni: 30 000 euroa. Jos summa olisi suurempi, sen jäädessä vajaaksi se näyttäisi tietenkin vielä säälittävämmältä. Tuosta voi laskea, että noin 300 tukijaa saa uuden nupinvalaisulaitteen ”puoleen hintaan”.

Sivun loppupuolella on pitkä lista Valkeen teettämistä ”tutkimuksista” ja väitöskirjoista, jotka tietenkin tukevat Valkeen uskomusta, että korvavalo vaikuttaa myönteisesti aivotoimintaan. Valkeella taitaa kuitenkin olla vääränlainen käsitys keskimääräisestä IGG-tukijasta. Luultavasti suurin osa niistä, jotka ovat jo ostaneet korvavalon, eivät ymmärrä tuon taivaallista tieteellisistä julkaisuista saati olisivat sitten edes koskaan lukeneet ainoatakaan – ja niin se on Indiegogossakin.


IGG:ssä on myyty kaikenlaista roskaa ”palamattomista” latureista jumppalaitteisiin, mutta jokin raja siinäkin täytyy olla, mikä kelpaa IGG-tukijoille. Valkeen HumanCharger® Wireless Headset taitaa jäädä tuon kynnyksen alapuolelle.

Mikähän mahtaa olla Valkeen motiivi esitellä ja myydä ennakkoon tätä uutta laitetta Indiegogossa? Sitä ei esitellä Valkeen sivulla (https://humancharger.com/).

Valkee on aina tehnyt tappiota, ja on varmaa, että tästäkään ei tule Valkeen pelastajaa.

Suurin osa joukkorahoituspalveluissa tuotteitaan kauppaavista yrityksistä on aloittelevia, ja ne eivät saa rahoitusta mistään muualta, joten Indiegogo tai Kickstarter on juuri niitä varten. Mikään arvostettu ja vakavarainen yritys ei alennu tuollaiseen kerjäämiseen.

FAQ-osiossa kerrotaan vastauksena: ”Currently, there are more than 90,000 HumanCharger® devices in active use around the world, all experiencing an excellent safety record.” Monikohan noista on aivan oikeasti edelleenkin aktiivisessa käytössä?

Lue ja naura:

tiistai 3. syyskuuta 2019

Voi voi, Weela...

Blogi kertoi kuukausi sitten, että Weela-jumppalaitteen toimitus tulee lykkääntymään ainakin kuukaudella, ja esitti epäilyn, että viivästys saattaisi jatkua vielä pidempäänkin. Nyt tämä arvio myöhästymisestä on Weelan uuden päivityksen (30.8.) mukaan osoittautumassa todeksi.

Pitkän selittely jälkeen Weela pääsee IGG-päivityksessä asiaan: ”CE-merkinnän testit ovat vielä vaiheessa ja sen jälkeen saamme vasta viimeiset komponentit tilaukseen. Joten toimitus voi siirtyä vielä loppusyksyyn.”

”Sitä on myyty 20 maahan [- - -] jo 200 kappaletta. Enemmän kuin edeltäjäänsä yhteensä sen historiansa aikana.”

Tuo tarkoittaa sitä, että vanhaa Weelaa on myyty alle 200 kappaletta, eli sen myynti on ollut erittäin vaatimatonta. Siitä kertoo myös blogissa heinäkuussa julkaistut taloustiedot pienine liikevaihtoineen ja valtavine tappioineen.

WelaProlla on ollut myyntiä ainakin vuodesta 2016 lähtien, eli vanhaa Weelaa on myyty kolmen vuoden ajan. Tuo tekee keskimäärin vain noin 60 myytyä laitetta vuodessa.


Näyttää selvästikin siltä, että WelaPro ei hallitse EMC-suunnittelua. Metallikuorinen vanha Weela pitää sisällään enimmän radioteitse leviävän häiriösäteilyn, mutta koska uusi Weela on (kustannussyistä) muovikuorinen, säteilysuojausta ei ole. Mahdollisesti myös halvemmat komponentit tuottavat enemmän häiriöitä. Jos yrityksessä olisi ollut enemmän sähköteknistä osaamista, tämän ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä.

”Testit on kuitenkin menneet koko ajan parempaan suuntaan ja puhumme pienten yksityiskohtien säädöstä.”

Heinäkuun artikkelissa todettiin: ”Uudesta Weelan halpamallista ei tule yrityksen pelastajaa, vaan se taitaa upottaa Welapron lopullisesti.” Tämä alkaa näyttää entistä varmemmalta.

Oli paha virhe kuvitella, että vuosia tappiota tehnyt yritys voisi uuden tuotteen avulla nousta jaloilleen. Nämä uudet ongelmat niellevät sen verran paljon rahaa, että IGG-velvoitteiden täyttäminen saattaa jopa muodostua tappiolliseksi.

”Meille tämä ennakkomyynti on ollut äärimmäisen tärkeää, ja sen avulla pystymme varautumaan tuotantoon oikeassa mittakaavassa sekä laitteen varsinaiseen myyntiin. Olemme todella kiitollisia jokaisesta ennakkotilaajasta ja meihin yhteydenottaneista henkilöistä. Olemme saaneet runsaasti viestejä ihmisiltä, jotka haluavat ostaa Weelan, kun tuotanto on käynnistynyt.”

Jos yritys on käytännössä varaton, miten se pystyy ”varautumaan tuotantoon oikeassa mittakaavassa” eli valmistamaan jumppalaitteita myöhemmin tapahtuvaa myyntiä varten? WelaPro vaikuttaa naiivin sinisilmäiseltä, jos luottaa siihen, että yhteydenottaneet ostaisivat myöhemmin Weelan oikeasti.

Uusi Weela on periaatteessa vain vanhan Weelan ns. cost reduction -malli, eli toiminnallisesti samanlainen laite pyritään valmistamaan noin 50 prosenttia pienemmin kustannuksin. Siinä mielessä tämä tuntuukin hieman oudolta: ”Weelan uuden sukupolven kehitystyön käynnistymisestä on kulunut nyt puolitoista vuotta.”

Weela on niitä tuotteita, joita ei koskaan pitäisi ostaa kokeilematta. Hyvin todennäköisesti oma käyttökokemus tulee olemaan toisenlainen kuin videoiden ja muiden esittelyiden luoma mielikuva.

Uuden Weelan normaalihinnaksi kerrotaan 911 euroa, joka on järkyttävä. Jos kävisikin niin, että Weelaa valmistettaisiin myös IGG-toimitusten lisäksi, sen myynti tulisi olemaan heikkoa.

Weela-jumppalaite on selvästikin tuote, jolle ei ole tarvetta. Miksi yritys haluaa sitten tuputtaa sitä väkisin markkinoille? Ei tarvita mitään ennustajanlahjoja sen toteamiseksi, että jumppalaitteen valmistamisesta ei tule koskaan kannattavaa liiketoimintaa.

lauantai 31. elokuuta 2019

Mikhail Vaga Pariisissa

Blogi on useaan otteeseen kertonut HandEnergy-pallolaturista, joka on valkovenäläisen huijarin Mikhail Vagan luomus. Laturin toteuttaminen todettiin erittäin vaikeaksi, ja sellaiseksi se on osoittautunutkin: valmista ei ole tullut vieläkään eikä tulekaan.

Laturin toteuttaminen olisi ollut erittäin haastavaa jopa suurelle elektroniikkavalmistajalle, joten miten Vagan kaltainen heppu olisi sitten voinut onnistua siinä?

Vaga keräsi tukijoilta noin 200 000 euroa, jotka lienevätkin jo menneet ”mukavaan elämään”. Tukijat käyvät edelleenkin kuumina, vaikka heidän pitäisi jo ymmärtää, että he eivät tule saamaan laturia tai rahojaan takaisin.


Vaga on vastikään laittanut Instagramiin kuvan, jossa hän poseeraa Pariisissa arvatenkin mielitiettynsä kanssa, joka on ruma kuin mikäkin. Eräs tukija oli löytänyt kuvan.


Loppukevennyksenä oululainen Juliet Jonesin Sydän esittää kappaleen Pariisissa, joka perustuu Eero Hyypän omiin kokemuksiin Interrail-matkalla 80-luvun puolivälissä.



maanantai 26. elokuuta 2019

QuietOn Sleep – kuorsauksen vaimentaja

Blogi on kertonut useaan otteeseen QuietOn-vastamelukuulokkeista, joka on saanut Amazonissa varsin kaksijakoisen arvostelun. Siitä tulee mieleen Valkeen korvavalo, joka yksien mielestä on loistava tuote ja toimii luvatulla tavalla mutta toisten (normaaliälyisten) mielestä on skeida tuote ja täyttä huijausta.


QuietOn on tuomassa markkinoille uuden, hieman halvemman mutta tuotteen käyttöarvoon nähden edelleenkin järjettömän kalliin vastamelukuulokkeen, joka kantaa nimeä QueitOn Sleep. Silläpä onkin omaperäinen nimi!

Näin QuietOn mainostaa 181 euroa maksavaa Kuorsauksen vaimentajaa:

Ei enää häiritsevää kuorsausta eikä meteliä naapurista!

QuietOn Original maksaa 199 euroa.


QuietOn kertoo itsestään:

Yritys kehittää ja tuottaa patentoituja elektronisia korvatulppia, jotka hyödyntävät vastameluteknologiaa.

Sana ”patentoituja” pisti heti silmään, koska ensimmäisessä artikkelissa todettiin, että vastamelun tuottaminen on yleisesti tunnettua tekniikkaa, jota ei voi patentoida. Mihin ”patentoituja” sitten viittaa? Valhettakaan se ei voi olla, koska se ei lue Kalevan sivulla.

QuietOn on patentoinut kuulokkeen muotoilun! Naurettavaa!


”Patentin” hyödyllisyys on hyvin kyseenalainen, mutta yritys voi nyt aivan vilpittömästi kehua valmistavansa ”patentoituja” vastamelukuulokkeita.


lauantai 24. elokuuta 2019

Blogin linja

Blogia on joskus arvosteltu siitä, miksi kaikkea pitää aina haukkua. Selitys on yksinkertainen. Jokainen blogissa ”haukuttu” yritys tai tuote on haukkunsa ansainnut. Kyse on eräänlaisesta ”vastavoimasta”, jonka avulla saavutetaan tasapaino.

Yritykset kehuvat tuotteitaan ja yrittävät saada mediankin tekemään niin, mutta ne eivät kerro tuotteidensa negatiivisista puolista mitään. Tässä astuu kuvaan Oulun 1 -blogi, joka lahjomattomaan tapaansa kertoo sen, mistä yritykset vaikenevat.

Riittää, että yritykset kehuvat jopa liioittelevasti tuotteitaan, mutta Oulun 1 -blogi ei tee niin – ei edes maksua vastaan.

Kaikki alkaa tavallisesti niin, että yritys ehdottaa haastattelua medialle, jolle se tietenkin sopii, koska se on periaatteessa maksutonta sisältöä. Hyvin usein toimittaja ei ymmärrä mitään yrityksen tuotteesta, jolloin yrityksellä on hyvin helppoa syöttää haluamaansa ”informaatiota” median levitettäväksi. Kukapa osaisi epäillä sitä, että jutussa olisi liioittelevaa tai valheellista tietoa.

Kalevan toimittajat ovat tunnettuja helposta vedätettävyydestään. Melkein kaikki satuilu menee täydestä läpi.

Kaleva kertoi eilen oululaisen Cerenionin ”kehittämästä” ohjelmistosta, jolla ”aivosähkökäyrästä voi saada pikatietoa teho-osastolla”. Jutusta saa helposti käsityksen, että kyseessä olisi uniikki tuote, jolla olisi maailmanlaajuista kysyntää.

”Maailmassa on noin 20 000 teho-osastoa. Meidän tavoitteenamme on saada ainakin valtaosaan niistä meidän ohjelmisto käyttöön.”

Tavoitteita täytyy tietenkin aina olla, olivat ne sitten miten suuruudenhulluja tahansa.

”Toistaiseksi myyntituloja ei ole yrityksellä ollut teknologiaan liittyen. Cerenionilla on tavoitteena, että liikevaihto olisi 25 miljoonaa euroa viiden vuoden kuluttua.”

Patentti – tai tässä tapauksessa patenttihakemus, jolle voi käydä miten tahansa – on taikasana, joka saa sijoittajien kiinnostuksen heräämään ja Tekesin rahahanan aukeamaan.

”Cerenionilla on 12 eri patenttihakemusta vireillä, ja ne kuuluvat kolmeen eri perheeseen. – Seuraavan vuoden sisään odotamme vähintään kolmea patenttia, Koskela sanoo.”

Todennäköisesti suuri osa hakemuksista jää A-vaiheeseen, eli patenttia ei myönnetä.

Oululainen muutaman henkilön Cerenion on tuskin ainoa yritys, joka on havainnut, että maailman 20 000 teho-osastolla olisi tarvetta ohjelmistolle, jolla voitaisiin pikaisesti tutkia päänsä loukanneen potilaan aivotoiminta.

Juttu muistuttaa monia Kalevan aiempia juttuja, joissa yritys voi vapaasti kehua tuotettaan, josta ei lopulta tule mitään. Cerenion on myöskin saanut Tekes-tukea.


Kuvassa on Onni-kissa, joka ei liity juttuun millään tavalla.


torstai 22. elokuuta 2019

Asmo-laturin ”ideavarkaus”

Jos varastettiin idea, jossa ei ollut mitään patentoitavaa ja jolle ei ollut haettu patenttia, mitä silloin todellisuudessa varastettiin? Ei mitään. Silloin kuka tahansa olisi laturin valmistuttua voinut ”varastaa” saman idean, koska sillä ei ollut patentin tuomaa suojaa, ja alkaa valmistaa samanlaisia ”palamattomia” mutta tällä kertaa ”ei-patentoituja” latureita.

Jos taas idea sisällytettiin patenttihakemuksiin, sillä olisi ollut patentin suoja. Mutta koska kuten osoittautui, että patenttihakemukset loukkasivat olemassa olevia patentteja tai aikaisemmin jätettyjä hakemuksia, patenttihakemuksissa oleva idea oli jo keksitty aikaisemmin.

Patentoimisen tarkoitus on juuri suojella ideaa muiden ”varastamiselta”. Jos keksitään jokin idea/innovaatio, se kannattaa tietenkin patentoida, ja niin varmasti tehtiin Asmo-laturin kohdalla.

Kävikö tässä niin, että varastetulle idealle ei ollut haettu patenttia, mutta joillekin muille toiminnallisuuksille oli? Tuolloin tuon idean olisi kuka tahansa voinut kopioida ja aivan luvallisesti. Noin tuskin kuitenkaan kävi.

Jos patentit olisi myönnetty ja ”varastettu” idea olisi sisältynyt niihin, tilanne olisi toinen. Silloin varkaus olisi ollut todellinen.


Tämä absurdi rikosepäily olisi tietenkin pitänyt hoksata aikaisemmin, eikä kaikkia asioita pitäisi pitää itsestään selvyyksinä, vaikka niistä kirjoitetaankin lehdissä ja poliisi tutkii asiaa. Puolustuksena voi aina sanoa, että kukaan muukaan ei sitä hoksannut.

Tämän kommentin maininnat patenteista pani Hercule Poirotin sanoin ”harmaat solut toimimaan”, ja sen jälkeen totuus ”varastetusta” ideasta alkoi selvitä.


Blogilla ei ole tietoa poliisitutkinnan tilasta ja siitä, meneekö tämä ”varkaus” käräjille, mutta jos niin kävisi, väitetyllä idean varastajalla olisi tuskin pelkoa langettavasta tuomiosta. ”Ideavarkaan” lakimiehen olisi helppo vedota samoihin perusteisiin, joita edellä on esitetty, eli osoittaa syyte perusteettomaksi. Rikosilmoituksen tekijällä saattaisi sitä vastoin olla pelko siitä, että hän joutuisi maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut, jotka kohoavat helposti viisinumeroiseen summaan.

On hyvin todennäköistä, että syyttäjä ei vie tätä käräjille, koska edellä kuvatun perusteella mitään näyttöä väitetystä rikoksesta ei ole. Tämän artikkelin myötä blogi jättää hyvästit Asmo-laturille, josta riitti kaikenlaista lystikästä kerrottavaa usean vuoden ajan.

Tärkeä fakta on, että uutisointi latureista ja akuista aiheutuneista tulipaloista on lisääntynyt merkittävästi viime aikoina.” Niinpä niin..!

P. S. Kirjassa Asmo – No exit kerrotaan, että ”idea(ni)” patentoitiin. Kyseessä lieneekin sama ”idea”, joka väitetysti ”varastettiin”.


tiistai 20. elokuuta 2019

Kitchen Elf -mainosvideo

Tämä mainosvideo herättää kysymyksiä:

Voiko tuota kutsua automaattiseksi, jos jauhot ja vesi täytyy lisätä erikseen ja eriaikaisesti?

Mitä on tuo kellertävä neste? Kaupan spagettipakkauksissa valmistusaineiksi kerrotaan vesi ja vehnäjauho. Onko se jotakin erityistä Kitchen Elf -pastanestettä, jota voi ostaa erikoishintaan?

Miksi laitteen puhdistamista ei esitellä? Jos sen jättää tekemättä ja taikinanjämät pääsevät kuivumaan laitteen sisuksiin, seuraava käyttökerta saattaa muodostua varsin haasteelliseksi.

Kaikkien TV-Shop-tuotteiden käyttäminen näyttää helpolta, mutta totuus on kuitenkin aivan toisenlainen.

Blogi ei suosittele kenellekään Kitchen Elfin ostamista. Tai osta, jos kaappisi perällä lojuva käyttämätön leipäkoneesi kaipaa seuraa.

Jos tämä tulee Indiegogoon, siitä tulee kaikkien aikojen floppi.


lauantai 17. elokuuta 2019

Asmo-laturin tarina - osa 1: johdanto

Totuus sattuu

Tätä sanontaa käytän usein silloin, kun joku jää valehtelemisesta kiinni ja alkaa pirunmoinen selittely. Selittelyllä ajetaan itseään useimmiten ”syvemmälle suohon”. Tällöin moni voikin toimia niin, että ei enää kommentoi asiaan mitenkään. Niin tapahtui tässäkin tapauksessa. Muutama toimittaja olisi halunnut haastatella itse laturiyrittäjää tapahtuneesta, mutta hän ei ole vastannut haastattelupyyntöihin. 

Kuten edellä olevassa blogitekstissä kerrotaan, aion tuoda tapauksesta ilmi muutamia mielenkiintoisia seikkoja. Ihan ensimmäinen yllätys taitaa tulla ”jollekkin” siinä, että en ole tämän blogin ylläpitäjä. Tätä varmaa tietoa minun pitämästä blogista on kerrottu mm. eräälle toimittajalle.

Juttu jatkuu sitten aikanaan jossakin ihan muualla ja sisältää päivämääriä, otteita sähköposteista yms. joiden esittämisestä otan itse täyden vastuun. 

Idea

Tämä varmaankin kiinnostaa useita. Idea tällaiseen herätevirtalaturiin syntyi erään sähkölaiteprojektin yhteydessä yksinkertaisen vahingon seurauksena. Silloin ei todellakaan palanut mikään talo ja tapauksesta tuskin olisi millään keksitty tunteisiin vetoavaa tarinaa. Normaalista 12 voltin akkulaturista paloi 7,5 AMPPEERIN SULAKE. No eipä sitä varasulaketta sitten löytynyt joten piti korvata sulake ”väliaikaisesti” hyppylangalla

Tein tämän harmillisen vahingon seurauksena saatavilla olevista tarvikkeista ensimmäisen version herätevirran avulla toimivasta laturista. Tässä tapauksessa jouduin käyttämään piirilevyrelettä, jonka runkoa jouduin käyttämään sähkön johtamiseen. Tämä tosin oli hieman vaarallinen, koska siinä oli mahdollisuus kosketella jännitteisiä osia. Tietenkin myöhemmin joku ulkopuolinen henkilö menee tällaista ihmettelemään ja härppimään, jonka johdosta teen turvallisemman version ja ostan sopivampia tarvikkeita. Kuitit mm. tarkoitukseen paremmin soveltuvan releen ostamisesta löytyvät yritykseni kirjanpidosta

Miksi

Miksi idea syntyi ja eteni julkisuudessa hieman erilaisella tavalla? Löytyyköhän eriskummalliseen toimintaan syy taikasanoista, jotka joku on jossakin yhteydessä lausunut? Ne taikasanat ovat: omakotitalo, kesämökki ja ferrari. Tuliko ahneus peliin? Kuka nämä taikasanat on aikoinaan lausunut?

Idea piti viedä työkiireitteni vuoksi ”konsultin” toimesta keksintösäätiön selvitettäväksi. ”Konsultti” lähetti minulle jopa sähköpostia, joka alkaa sanoilla: tein hakemuksen sinne tuoteväylään…
Selvitykseni mukaan keksintösäätiöstä ei löydy mitään tietoa koko projektista. Eikö ole kummallista?

Kaikenlainen muu tekstin osittainenkin kopiointi kielletty.

Oulun 1 -blogi toimii tässä ainoastaan julkaisukanavana eikä vastaa millään tavalla Asmo-laturin tarinan sisällöstä.

torstai 15. elokuuta 2019

Asmo-laturin todellinen tarina

Julkisuudessa on kerrottu Asmo-laturin tarina, joka alkoi kohtalokkaasta kesäyöstä Ruovedellä vuonna 1997. Pistorasiaan jätetty puhelinlaturi syttyi palamaan ja sytytti samalla koko rakennuksen palamaan sillä seurauksella, että se paloi ”maan tasalle”.

Vajaat kaksikymmentä vuotta myöhemmin eräs oululainen alkoi väittää, että kaikki puhelinlaturit ovat palovaarallisia, ja ainoa keino välttää oman torpan palaminen oli ostaa ”palamaton” ja ”patentoitu” Asmo-laturi.

Totuus oli kuitenkin aivan toisenlainen. Väärinmajan entisen meijerirakennuksen sytytti palamaan pelastuslaitoksen onnettomuusraportin mukaan ”terassille jätetty grilli”. Monen mieleen tuli ajatus, oliko gambinalla osuutta asiaan.

Laturin markkinointiin liittyi pitkä liuta valheita, joiden avulla kuluttajat peloteltiin ostamaan laturi ja sijoittajat saatiin hukkaamaan rahansa. Lopullinen niitti oli se, kun paljastui, että idea itsensä sammuttavaan laturiin olikin toisen henkilön keksimä.

Kyseinen henkilö on nyt valmis kertomaan oman tarinansa, jossa lieneekin enemmän totuutta kuin aikaisemmin kuullussa.


tiistai 13. elokuuta 2019

Wiciot Oy ja Cmicro

Blogi kertoi viime vuoden alkupuolella oululaisesta ”mikroaterian lämpötilan mittaajasta Cmicrosta”. Se todettiin naurettavaksi, ja sillä ei katsottu olevan minkäänlaista tulevaisuutta. Se oli tuolloin (maaliskuussa) juuri tullut ostettavaksi Indiegogossa.


Cmicro keräsi ainoastaan 3143 dollaria Indiegogossa, ja kuten kirjoituksessa todettiin, Cmicron kampanja floppasi todella pahasti. Keräyssumma jäi tavoitteestaan lähes 22 000 dollaria.

Mikrokupu sai 106 900 euroa veronmaksajien tukea, joka oli täysin hukkaan heitettyä rahaa.

Wiciot Oy:n taloustiedot ovat karua luettavaa. Kuten arvata saattaakin, minkäänlaista myyntiä ei ole koskaan ollut. Yritys teki huiman 157 000 euron tappion viime vuonna.


Cmicron sivulla lukee edelleenkin:

”After intensive research, development and prototype testing, °Cmicro is ready and available for pre-order!”

Cmicro is ready? Sitä ei voi kuitenkaan tilata mistään ennakkoon eikä mitään hintaakaan mainita missään. Totuus taitaa olla se, että Wiciotin loppu on lähellä...