sunnuntai 27. joulukuuta 2015

As Oy Oulun Sofian A2-huoneisto on myyty

Blogissa aiemmin mainitun As Oy Oulun Sofian pihatason A2-huoneisto on myyty. Vaikka ruotsalainen NCC joutuikin myymään kaksi huoneistoa alennuksella, siitä ei kuitenkaan tule aiheutumaan sille tappiota. Nyt koettu menetys tullaan ottamaan takaisin korkojen kera tulevissa kohteissa.

Kaikki näyttää kelpaavan (kun hinta on kohdallaan). Ehkäpä pohjakerroksen huoneiston osti liikuntarajoitteinen henkilö, joka ei halua käyttää hissiä, vai voisiko olla niin, että ostaja kärsii akrofobiasta ja haluaa välttää korkeita paikkoja..?

NCC on listannut kyseisen kohteen sivulle ”asiakkaiden kommentteja”:

1. ”Uudiskohde on laadukkaista materiaaleista rakennettu.”
2. ”Asunnon pintamateriaaleissa on kauniit värit”
3. ”Asunto on valoisa ja toimiva. Neliöt on käytetty hyvin, joten pieni asunto vaikuttaa isommalta.”
4. ”Asunnossa on ihanan tilava parveke”

Niitä ei ole neljää enempää. Hyvin usein ”kommentit” eivät olekaan oikeasti ostajien kirjoittamia, vaan asialla on ollut yrityksen oma ”tekstinikkari”, minkä tarkoituksena on ollut myynninedistäminen.

Jo ensimmäinen kommentti on epäilyttävä. Tuskinpa kukaan maallikko-ostaja käyttäisi ostamastaan asunnosta sanaa ”uudiskohde”..? Ja tuskinpa edes kehuisi rakennusmateriaalien laatua, koska hänellä ei varmastikaan voisi olla riittävää asiantuntemusta arvioida materiaalien ”laatua”.

Sofian asuntoesitteessä todetaan: ”Asuntojen varustelu ja materiaalien laatu ovat korkeaa tasoa. Asuntojen lattiat ovat lautaparkettia ja pesutiloissa on laatoitukset sekä mukavuuslattialämmitys. Eteisessä on liukupeiliovet ja ovipuhelin.”

Parkettilattia, pesutilojen on laatoitus ja lattialämmitys – kertovatko nuo todellakin korkeasta varustelutasosta? Vai käytetäänkö niitä myös asunnoissa, joissa on aivan ”normaali varustelutaso”?

Eteiskaappien liukuovet ovat todennäköisesti tilankäytön vuoksi, koska ne eivät avautuakseen vaadi tilaa taaksepäin. Jos porraskäytävien ulko-ovet pidetään lukittuina kaupunkialueella – niin kuin on tapana, jotta rantojen miehet eivät tule porraskäytäviin lämmittelemään – ovipuhelin on pakon sanelema juttu, jotta (halutut) vieraat pääsevät sisään.

Värien arvioiminen on aina subjektiivista, mutta voihan olla, että käytetyt värit miellyttävät värisokeaa. A2-huoneiston ”parvekkeen” sinapinruskea seinä ei välttämättä miellytä kaikkien silmiä. Ehkäpä NCC:n suunnittelija on ajatellut, että lika ja muut tahrat eivät siitä juurikaan erotu, tai NCC on saanut edullisesti poistoerän tuota värisävyä.

Tuollainen (säästäminen) on tietenkin ristiriidassa kommentin #1 kanssa, mutta rakennusliikkeet pyrkivät aina rakentamaan kohteensa mahdollisimman halvalla. Vaikka suunnittelu ja rakennusbudjetti olisi tehty laadukkaampien ja kalliimpien tarvikkeiden mukaan, tarvikkeita pyritään vaihtamaan halvempiin rakentamisen aikana.

Kolmannen kommentin mukaan asunto on ”valoisa ja toimiva”. Pyrittäessä kerrosalan hyödyntämisen maksimointiin joistakin huoneistoista tulee pakostakin sokkeloisia ja vähemmän valoisia ja toimivia, mutta osa voi tietenkin olla myös ”valoisia ja toimivia”.

Nykyään on tavallista, että asiakkaat voivat antaa palautetta ostamistaan tuotteista. Se on helppoa, ja siitä voi jopa voittaa palkintoja. Kyse ei ole niinkään siitä, että ostaja olisi tosiasiallisesti tyytyväinen ostokseensa, vaan kyse on eräänlaisesta itsesuggestiosta, jolla ostaja haluaa vakuuttaa itsensä ja tietenkin myös muut kommentin lukevat tekemänsä ostoksen hyödyllisyydestä. Kukapa haluaisi myöntää tehneensä huonon ostoksen? Kaupat ymmärtävät tämän, ja ne käyttävät sitä hyödykseen markkinoinnissa.

Kommentin #4 ”iso parveke” ei toteudu jokaisessa huoneistossa. Parvekkeen koko määräytyy kerrosalan maksimoinnin hyödyntämisen mukaan.

A2-huoneiston parveke suuntautuu kaakkoon. Koska vieressä sijaitsee 4-kerroksinen rakennus ja korttelin vastakkaiseen reunaan valmistuu 6-kerroksinen rakennus, aurinko näkyy parvekkeella vain myöhäisen aamupäivän ja keskipäivän välisenä aikana myöhäisestä keväästä varhaiseen syksyyn – jos edes aina silloinkaan... Ylemmissä kerroksissa aurinkoisen ajan kesto on hieman pidempi.


As Oy Sofian varustelu on NCC:n väittämistä poiketen aivan normaalitasoa. Asunnoissa ei ole mitään, mikä antaisi oikeuden sanoa, että ”asuntojen varustelu ja materiaalien laatu ovat korkeaa tasoa”.

Koska rakennusliikkeet eivät juurikaan joudu kilpailemaan asiakkaistaan, rakennuskohteet ovat juuri Sofian näköisiä. Niissä ei ajatella lainkaan ostajien tarpeita, vaan etusijalla on rakentamisessa saavutettavan voiton maksimointi. Ostajien arvostelukyvyttömyydestä kertoo se, että kaikki asunnot kelpaavat, ja jollei heti, sitten ainakin pienen alennusmyynnin jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti