tiistai 29. joulukuuta 2015

Ilmastonmuutoksen seuraus jälleen kerran

Meksikon Chihuahan osavaltiossa oli viime viikonloppuna satanut reilusti lunta. Jos lumisade olisi tullut pari päivää aikaisemmin, siellä olisi voitu puhua ”valkoisesta joulusta”.

Lunta näyttää olevan parikymmentä senttimetriä, mutta kuten kuvasta on havaittavissa, se on märkää ja sulamassa pois.


Kylmyys ei välttämättä tee hyvää appelsiineille.


Paikallinen FBI avustaa jotakin ääliötä, joka halusi lähteä kokemaan jotakin ainutlaatuista ja kokeilla ”talviajotaitoaan”, mutta huonostihan siinä pääsi käymään...


Chihuahan kaupunki sijaitsee puolentoista kilometrin korkeudessa, joten olosuhteiden ollessa suotuisat lumisade voi olla mahdollista.


Sääennuste lupaa ”normaalimpaa” säätä, joten lumi lieneekin jo enimmäkseen sulanut.


Ja täältä ”löytyy” syy poikkeukselliseen säähän:

”Civil Protection coordinator Luis de Jesús Luján Peña said the fifth winter storm of the season was a result of the conjunction of cold front No. 24, maritime air and a jet stream, and a consequence of climate change.”

Seuraus ilmastonmuutoksesta? Enää ei puhuta ”ilmaston lämpenemisestä”, koska ei olisi oikein vakuuttavaa väittää ilmaston lämpenemisen aiheuttavan selvästi tavanomaista kylmempää säätä.

STT:n uutinen kertoo, mistä on kysymys: ”Pohjois-Meksikossa on paikoin satanut enemmän lunta kuin 50 vuoteen.” Noin viisikymmentä vuotta sitten, jolloin ”ilmastomuutoksesta” ei vielä tiedetty mitään, oli siis satanut enemmän kuin nyt. Miten se on mahdollista? Todistaako tämä sen, että jos ilmastonmuutos ei vaikuttaisikaan, lunta olisi nyt satanut vielä paljon enemmän?

Ilmasto on aina vaihdellut ja niin tulee tekemään jatkossakin. Koska kyseessä on suunnaton epälineaarinen prosessi, jossa on lukematon määrä tulosuureita ja hitaat aikavakiot, sen ennustaminen on vaikeaa. Varmaa on vain se, että se vaihtelee. Prosessitekniikassa tuollaista systeemiä kutsuttaisiin hieman epästabiiliksi, ja ilmaston vaihtelu olisi seurausta prosessin värähtelystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti