keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Vieläkö on villihevosia?

Voiko laulu tappaa? Sitä pohdittiin Historian salaiset kansiot -sarjan yhdessä jaksossa.

Ohjelman käsikirjoitus kertoo:

”Don't you hate it when a song gets stuck in your head? But what if that song was more than just an annoyance? When police encounter a cluster of corpses, their clues point to a washed-up circus performer who has turned his hand to songwriting and has somehow created a song that can kill.
Throughout human history, great artists have moved us with their dreams, their desires, the deepest suffering of their souls.”

But when one song becomes linked to 18 suicides, you have to ask, can a work of art do more than just touch us? Can a song make you want to die? Warning -- listening to this song could be extremely hazardous to your health.”

Tämä vuonna 1933 julkaistu laulu (Gloomy Sunday) tunnetaan ehkä parhaiten Billie Holiday vuonna 1941 levyttämänä. Suomeksi sen on vuonna 1959 levyttänyt Eila Pellinen nimellä Surullinen sunnuntai.


Mutta kyllä Suomessakin osataan. Ilta-Sanomat kertoi viitisen vuotta sitten seuraavasta tapauksesta:

”Suosittua iskelmää Lahden rautatieasemalla laulanut mies sai puukosta, koska laulu ärsytti paikalle sattunutta miestä.

Ohikulkija koki, että miehen asemalla laulama Vieläkö on villihevosia -iskelmä oli jollain tavoin tarkoitettu ärsyttämään häntä. Mies tarttui puukkoon ja löi yhden kerran laulajaa käsivarteen.

Isku oli kohtalokas. Puukon terä katkaisi tärkeitä hermoja ja vasen käsi toimii toistaiseksi huonosti. Kaksi sormea on edelleen vailla minkäänlaista tuntoa ja toipuminen vie pitkään.”

Kappaleen on levyttänyt Hanna Ekola, ja se on aina keikkunut kärkisijoilla Radio Suomen Vihatut levyt -ohjelman listalla. Se on todellakin yksi vastenmielisimmistä lauluista, ja Ekolan ”lauluäänellä” on siihen suuri vaikutus...

Villihevosia ei Suomessa ole, mutta Amerikassa niitä on, ja siellä niistä käytetään nimeä ”mustang”. Koska eräs legendaarinen automalli on nimetty sen mukaan, voisi helposti kuvitella, että Amerikan villihevonen olisi jollakin tavalla uljas ja arvostettu eläin, mutta niin ei ole.

Mustangit kelpaavat korkeintaan koiranruoaksi, mitä on kuvattu Marilyn Monroen ja Clark Gablen viimeiseksi jääneessä elokuvassa Sopeutumattomat (Misfits 1961).

Hevoset viihtyivät Nevadan autiomaassa, ja niitä pyydettiin ajamalla niitä takaa avolava-autolla, jonka lavalta mies heitti juoksevan hevosen kaulaan köyden silmukan, jonka toisessa päässä oli painavia autonrenkaita. Aikansa juostuaan kaakki väsähti, minkä jälkeen se oli helppo lopettaa ja toimittaa koiranruokatehtaaseen. (Elokuvassa Monroen roolihahmo tietenkin paheksui tuollaista hevosten kohtelua.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti