tiistai 22. joulukuuta 2015

Valon välkettä – Oulight-taajuusmittari

Kalevan tämänpäiväisessä artikkelissa näkyi jälleen kerran selvästi se, että lehden naistoimittaja ei oikein ymmärtänyt kirjoittamaansa asiaa. Juttu kertoi keinovalon synnyttämästä välkkeestä, joka voi sitten aiheuttaa migreeniä, epilepsiakohtauksia ja muuta kauheaa. Välkkeellä on todellakin suora yhteys epilepsiakohtauksien syntymiseen, ja myös henkilöt, joilla ei ole päässä mitään vikaa, voivat saada ”epilepsiakohtauksia”, jos altistus on liian voimakasta. Tuon vuoksi tanssiravintoloiden stroboskooppivalojen välkyntäajan kestoa rajoitettiin joskus 80-luvun lopulla.

Kalevan jutun pääpaino oli ex-valkeelaisen ”kehittämässä” – ja olisiko jopa oikein patenttihakemuskin vetämässä? – älypuhelimen android-sovelluksessa, joka mittaa keinovalon välkkeen määrän. Yritys työllistää tällä hetkellä peräti kaksi henkilöä, minkä vuoksi – teknologian ihmekaupungissa kun kerran ollaan – tuntuu hieman oudolta, että toimittaja ei vielä lupaillut siitä tulevan uutta nokiaa.

Purkauslamppujen välke on ollut tuttua niin kauan kuin purkauslamppuja on ollut olemassa. Syynä siihen on Nikola Teslan kehittämän vaihtosähköjärjestelmän jännitteen jatkuva vaihtelu. Teslan kehittämä järjestelmä kilpaili aikanaan Thomas Edisonin tasasähköjärjestelmän kanssa, mutta Teslan järjestelmä oli ylivertainen, ja sen vuoksi Edisonin järjestelmä sai jäädä unohduksiin, vaikkakin se oli ”turvallisempi”, mihin ominaisuuteen järjestelmän kannattajat vetosivatkin.

Välkkeen syynä on purkauslamppujen kaasupurkausputkien nopea reagointi jännitteen muutokseen. Purkausputki sammuu teoriassa silloin, kun jännite menee nollaan, ja näitä nollanylityskohtia on sata kappaletta sekunnin aikana. Loisteputkien loisteaineessa on hieman jälkiloistetta, minkä vuoksi niiden välkyntää on vaikeampi havaita kuin esim. elohopeahöyrylamppujen, joiden purkausputki on pieni ja suhteellinen intensiteetti suuri. Loistelamppuvalaisimen liitäntälaitteen tyyppi vaikuttaa välkynnän määrään, ja se on pienempi elektronisella kuin induktiivisella (kuristin) liitäntälaitteella.

Nykyään suosittujen ledien kohdalla tilanne taitaa olla pahin, koska ne reagoivat erittäin nopeasti jännitteen (ja virran) muutoksiin, eikä niissä ole lainkaan jälkiloistetta. Jos jännitelähde tuottaa syöttöjännitteen vaihtelua, ledien tuottama valo vaihtelee samassa suhteessa. Jos niitä syötetään stabiloidusta dc-jännitelähteestä tai paristosta (akusta), välkyntää ei ole.

Paljon parjattu hehkulamppu on ainoa valonlähde, joka ei välky. Hehkulanka ei ehdi reagoida vaihtojännitteen nopeaan vaihteluun.

Kalevan toimittajan mukaan ”Oulight-taajuusmittari” valmistuu alkuvuodesta.

Yrityksellä on (hitaasti toimivat) nettisivut, joiden sisällöstä näkyy keksijän Valkee-tausta.

”Tutkimusten mukaan välkkyvän valon on todettu heikentävän keskittymiskykyä, aiheuttavan väsymystä, huonovointisuutta, rasittavan silmiä ja heikentävän kognitiivista suorituskykyä.”

”Välkyntä voi myös laukaista migreeni- tai epilepsiakohtauksen niistä kärsiville ihmisille.”

Yrityksellä olisi nyt hyvä tilaisuus kehittää synergiaa Valkeen kanssa ja luvata, että korvavalo antaisi helpotuksen yllä kuvattuihin ”oireisiin”.


Ja jatkoa seuraa:

”Oulight-sovelluksen avulla voit tarkistaa älypuhelimen kameralla valaisimen välkynnän helposti kotona, koulussa, työpaikoilla sekä tiloissa, joissa olet havainnut valaistuksen epämiellyttäväksi. Sovelluksen avulla voit vertailla erilaisten lamppujen ja valaisimien eroja, kun olet hankkimassa kotiin tai työpaikalle valaisimia.”

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos mittari heilahtaa ”punaiselle” työpaikalla?

Ongelmana näissä ”sovelluksissa” on se, että kukaan tai mikään ei takaa niiden virheetöntä ja oikeaa toimintaa. Oulightin pitäisi julkaista puolueettomat mittaustulokset, ennen kuin se alkaa kaupata sovellustaan. Muuten tässä on pian vaarana se, että kaikki näkevät kaikkialla ”punaista” ja luotuaan ensin itselleen psykosomaattisia oireita alkavat sitten vaatia korjaavia toimia valaistukseen...

”Oulight-sovellus saatavana Google Play -kaupasta 15.1.2016 mennessä!”

Sovellukselle on vaikea nähdä kovin suuria markkinoita. Koska nykyaikana kaikki pitäisi saada ilmaiseksi, tuskin kukaan on valmis maksamaan siitä muutamaa euroa enempää.

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista olisi kuulla, miten huuhaa blogissanne koetetaan vääntää tyhjäksi eri yliopistojen tutkimustulokset asiasta. Vai jaksaako blogin pitäjä keskittyä faktoihin ollenkaan, kun huuhaan ja toisten mollaaminen on ehkä blogin pitäjälle mukavampaa ja antaa jotain omituista tyydytystä.

    VastaaPoista
  2. Toisin kuin teknologia-Oulun yritykset, jotka vääristelevät totuutta ja valehtelevat myynninedistämiseksi Kalevan toimittajille, Oulun 1 -blogi pyrkii aina ja vain ehdottomaan totuuteen. Blogi on aina eritellyt jokaisen valheellisen tai vääristellyn asian. Kalevan toimittajilla ei näytä olevan riittävästi ymmärrystä tai asiantuntemusta tuohon tehtävään.

    Yliopistojen tutkimustulokset? Tällä lieneekin viitataan Valkeen ”tutkimuksiin”, jotka on jo monessa eri yhteydessä havaittu niin epätieteellisiksi, että niillä ei ole mitään painoarvoa. Kuten oikeat asiatuntijat, joilla ei ole Valkee-sidonnaisuuksia, ovat todenneet, korvavalolla ei voi olla minkäänlaisia vaikutuksia aivoihin, mikä tarkoittaa sitä, että korvavalo on täyttä huijausta ja siihen uskovat olisivat psykiatrisen konsultaation tarpeessa.

    Ehkä sinä voisit puolestasi kertoa, mikä oheisessa jutussa ei pidä paikkaansa..?

    VastaaPoista
  3. Kannattaisi joskus tutustua ensin aiheeseen, ennen kuin lähtee räksyttämään foorumissaan. Loisteputki meni maaliin osittain, elohopeakin joo, joskaan niitä ei enää juuri käytetä. Natikoista ja monimetallista ei mitään mainintaa, vaikka ne on yleisin ulko ja isojen tilojen valaisin tyyppi. No se ei sinänsä ole pointti, että ne jäi pois, mutta pointti on, että esim ledivalaisimien laadussa on paljon eroa. Lähes kaikissa vähänkään kohtuullisissa ledivalaisimissa on hakkuri kuristin, joka pitää vilkkumisen poissa. Sikäli on ihan perusteltua valittaa valoista varsinkin jos niissä on 50Hz vilkettä. 50Hz vilkkeen on tutkitusti havaittu aiheuttavan ihmisille oireita. 50Hz vilkettä pakkaa olemaan varsinkin halvimmissa elektroniikkajäte laadun ledivaloissa ja loppuun ajetuissa loisteputkissa, natikoissa yms purkaus valaisimissa, jossa purkaus putki alkaa toimimaan päiden epätasaisen kulumisen vuoksi enemmänkin puolittaisena tasasuuntaajana. Ja kylläpä se 100Hz vilkkuminenkin joissain tilanteissa käy rasittavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurpainenatrium ja monimetalli kuuluvat ryhmään ”purkauslamppu”, mutta eihän niitä (MM) varsinaisissa sisätiloissa käytetä lukuun ottamatta suuria myymälöitä.

      Verkkojännite synnyttää 100 Hz:n välkkeen. Siniaallossa on kaksi nollaylityskohtaa. Tuo tosin todettiinkin jo tekstissä...

      Poista