maanantai 7. joulukuuta 2015

Rantojen miehet

Reality-tv eli tosi-tv on nykyisin suosittu ohjelmaformaatti. Siinä on kuvattu mm. metsureiden, palomiesten, rekkakuskien, pontikankeittäjien, hoitohenkilökunnan, vuoristolaisten, tullin ja poliisin toimintaa. Suurin osa näyttää olevan yhdysvaltalaista tuotantoa, vaikkakaan kaikkea ei ole esitetty Suomen televisiossa.

Yhdysvaltalaisten ohjelmien ollessa kyseessä pitää aina muistaa, että ne on tarkoitettu ensisijaisesti yhdysvaltalaisia katsojia varten, mikä selittää niiden yksinkertaisen rakenteen: tyhmemmälläkään katsojalla ei pitäisi olla vaikeuksia seurata ohjelmaa. Ja Yhdysvalloissa kun ollaan, tv-ohjelmien ainoa tarkoitus on pitää katsojat tv:n äärellä myös mainosten välinen aika.

Kotimainen tuotanto noudattaa samanlaista rakennetta, ja aiheet ovat hyvin pitkälle samat kuin Yhdysvalloissa. Tosi-tv:n tekeminen lieneekin melko edullista, ja se kiinnostaa katsojia, joten genrelle näyttää riittävän kysyntää myös tulevaisuudessa. On tietenkin selvää, että kukaan ei jaksa katsoa vuodesta toiseen poliisin toimintaa, vaan katsojat kaipaavat varmasti uusia aiheita.

Tuotantoyhtiöillä voi olla vaikeaa keksiä uusia aiheita, eikä kopioiminen ulkomailtakaan aina onnistu aiheen sopimattomuuden vuoksi täkäläisiin oloihin. Tässä tulee ”leikkimielinen” ehdotus uudeksi tosi-tv-formaatiksi: Rantojen miehet.

Rantojen miehet kuvaisi noiden puistokemistien, spurgujen, dokujen ja puliukkojen jokapäiväistä elämää, jota leimaisi jatkuva kamppailu seuraavasta pullosta, ateriasta, yösijasta yms. Sopivia esittäjiä olisi tuskin vaikea löytää. Rantojen miehet näyttelisivät tai pikemminkin esittäisivät itseään ”juomapalkalla”, mikä tekisi tuotannosta erittäin edullista.

Menneinä vuosikymmeninä tuotemerkit kuten Aperita, Vinetto, Gambina, Carillo, Marinella ja Sorbus olivat rappioalkoholistien suosikkijuomia ja lieneekin siitä syystä, että niiden alkoholiprosentti/hinta-suhde oli edullisin. Koska ohjelmassa esiintyisi pakostakin tuotesijoittelua, Alko voisi sponsoroida tuotantoa.

Formaatti saattaisi herättää moraalista pahennusta mutta syyttä, koska se ei olisi sen enempää paljastava tai loukkaava kuin monet muut formaatit, jotka pyrkivät tietoisesti nöyryyttämään (esim. Idols). Se toimisi myös ”opetusohjelmana” alkoholistin uraa ”harkitseville” nuorille. Se voisi kertoa, että alkoholin kohtuuton käyttö ei ehkä olekaan niin hohdokasta...


Rantojen miehet viettävät todellista ulkoilmaelämää. Maassa makaavalla ”herrasmiehellä” on omintakeinen tyyli ottaa aurinkoa. Kuvan henkilöt ovat alan miehiä Lahdesta.


Jotta totuus ei unohtuisi:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti