torstai 7. tammikuuta 2016

Discogs

Discogs on amerikkalainen musiikkitallennetietokanta, joka on palvelun jäsenten ylläpitämä. Jäsen voi lisätä sinne sieltä puuttuvan tallenteen, korjata virheellisiä tietoja tai tehdä lisäyksiä ja täydennyksiä. Siellä on myös mahdollista myydä omia levyjään. Tietokannassa on noin 7,6 miljoonaa erilaista tallennetta.

Discogs määrittelee toimintaperiaatteensa seuraavasti: ”We're on a mission to build the biggest and most comprehensive music database and marketplace.”

Koska suomalaisia jäseniä on melko vähän, tietokannasta puuttuu suuri määrä suomalaisia äänitteitä. Ulkomaisten äänitteiden osalta tiedot ovat sitä vastoin hyvinkin kattavia.

Hurriganes-kitaristi Albert Järvinen teki soololevyn Ride on vuonna 1974. Discogsissa on siitä vuoden 1974 lp-levyjulkaisu, vuoden 1991 cd-levyjulkaisu ja vuoden 2007 cd-uusintajulkaisu. Tiedoista puuttuu vuoden 1974 c-kasettijulkaisu, jonka voisi lisätä sinne.

Esimerkkinä ulkomaisen äänitteen tietojen kattavuudesta voisi toimia progressiivisen rockin perusteos, brittiläisen King Crimsonin debyyttilevy ”In the court of the Crimson King” vuodelta 1969. Siitä on olemassa kaikkiaan 182 erilaista versiota alkaen vuonna 1969 Britanniassa julkaistusta ensimmäisestä lp-levystä viime vuonna julkaistuun uusintapainos lp-kuvalevyyn.

Lista pitää sisällään kaikki formaatit eli lp-levyn, c-kasetin ja cd-levyn. Koska eri maissa julkaistut painokset on eritelty listauksessa, erilaisia julkaisuja on niin paljon. Atlantic-levy-yhtiö on julkaissut levystä oman painoksen niinkin eksoottisessa maassa kuin Venezuelassa vuonna 1974.

Irwin Goodmanin mainossingle Maa tarvitsee näyttää olevan myynnissä 100 euron hintaan. Dannyn varhaisesta singlestä Salattu suru/Vähän ennen kyyneleitä pyydetään 25 euroa.

Julkisissa kauppapaikoissa hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Molemmat singlet ovat sen verran harvinaisia, että niille ei oikein ole mitään listahintoja.

Alla on kuvia eräästä kokoelmasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti