tiistai 5. tammikuuta 2016

Rovion uho ja tuho

Typerät Angry Birds -pallolinnut luonut Rovio Oy uhosi neljä vuotta sitten (joulukuussa 2011), että ”meistä tulee ensimmäinen viihdebrändi, jolla on miljardi [Facebook] fania.”


Tuolloin faneja oli 10,9 miljoonaa, ja blogikirjoituksessa arvioitiin, että jos faneja tulisi varovaisesti arvioiden 10 miljoonan vuosivauhdilla, yhden miljardin tavoite tulisi täyteen (vasta) 91 vuoden kuluttua eli vuonna 2102. Miten ennuste on toteutunut?

Faneja on nyt 25,8 miljoonaa (mikäli noita typeriä tykkäyksiä antaneita henkilöitä voidaan yleensäkin kutsua ”faneiksi”), eli fanien määrä on lisääntynyt noin 15 miljoonalla neljän vuoden aikana. Vuosikasvuksi tulee vajaat neljä miljoonaa arvioidun kymmenen miljoonan sijasta.

Jos kasvu jatkuisi nykyvauhdilla lineaarisesti, mikä ei tosin vastaa todellisuutta, koska kasvu tulee hidastumaan ja lähestymään asymptoottisesti jotakin vakioarvoa, teoreettinen miljardin fanin raja rikkoontuisi vasta vuonna 2281. Voidaan siten aivan rehellisesti todeta, että Angry Birds EI TULE KOSKAAN SAAMAAN MILJARDIA FANIA.

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Disneyllä on nyt ”vain” 50,6 miljoonaa fania.

Yrityksen piti listautua pörssiin 2013, mitä ei vieläkään ole tapahtunut ja tuskin tulee koskaan tapahtumaankaan. Rovion aika tuli ja meni.

Rovio uhoili myös: ”Kasvatamma liikevaihdon sadoista miljoonista kymmeniin miljardeihin dollareihin.” Sitaatti on suora c&p-kopio Kauppalehdestä, joten ”kasvatamma”-sanan kirjoitusvirhe on joko Rovion toimitusjohtajan tai lehden toimittajan tekemä.

Blogi kertoi viime maaliskuussa Rovion vuoden 2014 tuloksesta. Liikevaihto oli noin 160 miljoonaa euroa ja liikevoitto oli tippunut noin kymmeneen miljoonaan. Rovion liikevaihto oli vuonna 2010 vain 6,5 miljoonaa euroa. Siksi tuntuu aika erikoiselta, että Rovio uhosi liikevaihdon kasvavan ”sadoista miljoonista kymmeniin miljardeihin dollareihin”.

”Sadoista miljoonista”? Vuonna 2010 liikevaihto oli 6,5 miljoonaa, ja 2014 se oli 160 miljoonaa. Miten se olisi voinut kasvaa sadoista miljoonista, jos se ei ole edes koskaan ollut satoja miljoonia?

Rovion liikevaihto ja -voitto 2011–2014


Rovio arvioi viime vuoden elokuussa, että ”vuoden 2015 liikevaihto jää viime vuoden tasolle ja tulos heikkenee”. Tuloksen heikkeneminen voi jopa tarkoittaa tappiota, mikä ei olisi mikään yllätys.

Tämän vuoden toukokuussa ensi-iltansa saava Angry Birds -elokuva tulee olemaan lopullinen naula Rovion arkkuun. Ihmeen täytyy tapahtua, ellei se tule floppaamaan.


Menneiden aikojen kansoja pidetään tavallisesti lapsellisina, typerinä, taikauskoisina ja tietämättöminä. Mitä pitäisi ajatella nykymaailmasta, jossa riittää kiinnostusta johonkin niinkin typerään kuin Angry Birds -piirroshahmoihin?

Kuvassa Disneyn kissoja, jotka tulevat säilymään ikuisesti...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti